Komunitas NUNG saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 41

Tdheweke NUNG udakara 914,350 jiwa sing konsentrasi ing provinsi Lang Son1, Cao Bang2, Bac bisa3, Thai Nguyen4, Bac Giang5 lan Tuyen Quang6. Dheweke duwe subkelompok lokal kayata Xuong, Giang, Nung An, Nung Loi, Phan Sinh, Nung Chao, Nung Inh, Qui Bin, Nung Din lan Khen Lai.

Tdheweke basa NUNG cedhak karo Tay lan kagolong ing Tay-Thai7 group. NUNG duwe tulisan sing diarani Nom Nung (Skrip demam nung) sing menang wiwit abad kaping 17.

Tdheweke NUNG umume nyembah simbah. Misbyah leluhur dilebokake ing kompartemen omah lan ing sadhuwure misbyah khusus kanggo dewa, jin, santo, Konfusius lan Kwan Yin.

Tdheweke NUNG urip ing beras lan com. Dheweke nandur pari ing kebon submergec ing lembah lan ing milpa. Dheweke nandur tanduran industri lan wit-witan perennial kayata jeruk keprok lan kesemek. Anise minangka wit NUNG sing paling larang regane saben taun ngasilake bathi gedhe. Kerajinan tangan cukup dikembangake, utamane tenun kain, pertukangan, pandhe wesi, kranjang lan keramik.

Tdheweke NUNG mapan ing desa-desa. Ing ngarep desa ana kebon sing kecemplung lan ing mburi ana milpa lan kebon. Omah-omah ing NUNG dibangun nganggo kayu lan payon karo jubin utawa kayu.

Ptemenan, pakean indigo NUNG. NUNG luwih seneng piring goreng lemak babi. Sajian unik lan mewah saka NUNG yaiku khau nhuc (daging babi rebus). Ngombe silang dadi pakulinan NUNG sing wis suwe.

Tdheweke Nung ngreksa perbendaharaan seni budaya lan budaya kalebu wong lan lagu alternatif (sli). Melodi Gamelan saka sli selaras karo swara alam alas lan pegunungan pancen nyengsemake kanggo wong-wong sing nate teka ing wilayah NUNG. Banjur dadi pagelaran rakyat sing misuwur dikombinasikake karo pirang-pirang unsur: lagu, musik, lan gaya pertunjukan. Paru tung (menyang kebon) upacara sing dianakake ing wulan lunar pisanan misuwur lan apik banget kanggo kabeh wong umur.

Nung pandhe wesi - Holylandvietnamstudies.com
Pandhe wesi NUNG ing provinsi Tuyen Quang (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 8 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X