Komunitas RO MAM saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 7

Tdheweke RO MAM duwe udakara 418 wong sing manggon ing Le Village Mo Rai Commune, Distrik Sa Thay of Kon Tum1 provinsi. Basa RO-MAM kalebu Senin-Khmer2 group.

Formerly, RO MAM urip utamane kanggo nandur pari ketan minangka panganan pokok ing milpa. Wong lanang padha ndudhuk bolongan nganggo rong teken lan para wanita padha mburine nyebar wiji menyang bolongan. Moro lan nglumpukake isih duwe peranan penting kanggo urip ekonomi. Saiki, dheweke nganakake pari lan kopi ora mung ngolah kopi uga mrico. Bojo uga dipromosekake. Antarane tenunan pinggiran sing paling dikembangake nanging saiki wis mudhun, amarga RO MAM nggunakake klambi industri sing siap dipakai.

RO wanita MAM asring nganggo kaos lungis lan kaos cekak. Lungis digawe saka kain kasar tanpa dekorasi lan tiba ing ngisor dhengkul. Wong nganggo loincloths sing puteran ngarep digantung ing dhengkul lan puteran mburi menyang duri. Miturut adat istiadat lawas, para mudha duwe untu sing ndhuwur. Saiki, praktik iki dibatalake. Wanita seneng nganggo anting-anting gelang lan kalung digawe saka manik-manik.

Tdheweke desa RO-MAM dikalahake dening kepala lawas sing dipilih dening warga desa. Biyen, desa RO-MAM kalebu udakara sepuluh omah dawa. Saiki omah dawa wis ora dibangun maneh, RO-MAM manggon ing omah-omah cilik kanthi gendheng. Ana sing rong (omah komunal) ing salah sawijining ujung desa.

Tritus nikah RO MAM ditindakake kanthi rong langkah: pertunangan lan pesta. Kasetyan disorot ing urip konjugal. Yen ana wong sing mati, ana panguburane ditindakake sajrone siji utawa rong dina. Pemakaman kasebut dununge ana ing sisih kulon desa lan makam dikatutake kanthi tertib. Almarhum ora nate dikubur madhep menyang desa lan kuburan ora nate ana ing sisih wetan amarga wedi yen pati kasebut bakal liwat desa kaya srengenge. Sawise kakubur, omah makam dibangun lan almarhum diwenehi properti.

Tdheweke kapercayan RO MAM ana gandhengane karo pertanian. Ritual lan upacara dianakake ing siklus produksi wiwit ngresiki plot lemah nganti nggawa beras menyang lumbung yaiku tumindak umum sing isih dilestarekake nganti saiki.

Kegiatan Ro Mam people - saintlandvietnamstudies.com
Kegiatan masarakat RO MAM ing propinsi Kon Tum (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 2 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X