Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 457

   BRU-VAN KIEU duwe pedunung luwih saka 62.954 pendhudhuk saka macem-macem subkumpulan lokal uga diarani Bru, Van Kieu, Tri, Khua lan Ma-coong. Dheweke manggon ing konsentrasi ing dhaerah gunung ing Quang Binh, Quang Tri, Lan Thua Thien-Hue Provinces. KIEU BRU-VAN urip utamane ing penanaman slash-an-bum utawa banjir. Pangumpulan mburu lan mancing minangka sumber panganan panganan sing penting. Wong-wong padha nyembelih sapi lan unggas kanggo pangurbanan religius banjur kanggo dhaharan Basketry lan sawernane palem minangka tilas

    KENU BRU-VAN manggon ing omah-omah cilik sing cocog kanggo kulawarga nuklir kalebu wong tuwa lan bocah sing ora omah-omah. Disebut desa desa BRU-VAN KIEU vil or vel Ing sawijining desa ing cedhak kali utawa lepen, omah-omah mesthi diatur sadawane saiki Ing papan sing kemas lan lengkap, omah-omah kasebut disusun ing bunder-bunder biasa sing kurang ing saubengé omah omah. Saiki, ing papan tartamtu, sawetara kulawargane wis yasa omah ing omah.

    Kepala desa nduweni peran penting lan entuk prestise warga desa sing dhuwur. Akeh keturunan kulawarga BRU-VAN KIEU njaga dongeng-dongeng saka leluhur lan njaga pantoos tartamtu.

    Para pria lan wanita BRU-VAN KIEU enom bisa milih pasangane. Wong tuwa duwe rasa hormat marang pilihan putrane, umume yen ing pesta kasebut kulawarga calon penganten kakung menehi pedhang kanggo panganten wanita. Nalika panganten wanita digawa menyang omah bojone, dheweke kudu nindakake upacara sing rumit kalebu nyiapake masak ngumbah sikil lan nedha bengi karo bojone. Undher ibu nyebutake tembung pungkasan kanggo upacara perkawinan lan konstruksi omah.

    Ibadah leluhur minangka kegiatan religius sing paling penting ing antarane BRU-VAN KIEU. Dheweke uga duwe venerations barang suci kayata pedhang lan fragmen mangkuk. Ing konsep animisme kasebut, BRU-VAN KIEU nyembah jinising gunung, bumi, wit lan utamane geni lan pawon.

  BRU-VAN KIEU njaga khazanah seni lan sastra tradhisional. Alat Musik akeh: drum, gong, gong knob, instrumen angin (induding amam, ta-rien, kho-lul lan pi) lan senar sithik (kalebu ahung lan po-kua). Nyanyi rakyat populer, utamane kl (crita sung) lan sim, chants alternatif antarane para pria lan wanita. Folksongs, paribasan lan legenda cukup sugih.

Omah Bru-Van Kieu - Holylandvietnamstudies.com
Omah BRU-VAN KIEU (Sumber: Omah Publik VNA)

Deleng maneh:
◊  KOMUNITAS 54 GROUP ETNIK ing Vietnam - Bagean 1.
◊  Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp

BAN TU THU
06 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar:  54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 1,901 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X