MASTERS sing nyebut aku "VO COC"

Hits: 721

HUNG NGUYEN MANH1

       apa "Vo Coc"? Yaiku jeneng sing dak sebut dhewe nalika ndeleng wujude ”tinimbang ngakoni asale - saka alas utawa lapangan - supaya dijenengi ing antarane "Wanderer satria. Seni beladiri sing dakkenal yaiku “Sampeyan - seni bela diri jungle” or “Võ ruộng - seni beladiri”, "Võ đường phố - seni bela dhiri", "seni bela diri buta", utawa “Võ giang hồ - seni beladiri ngumbara”?!

        Sajrone nonoman, aku durung weruh manawa nindakake seni beladiri kaya ngono, mung ngrungokake, mung nonton Wangun macan (gaya macan), Bentuk monyet (gaya monyet) Bentuk ular (gaya ula) utawa Formulir Phoenix nganggo tangan nganti duwur kaya swiwine. Umume, manungsa asring nuladha gerakan, tumindak kewan kanggo nggawe seni beladiri minangka gaya kewan kanggo perang kanggo pertahanan diri ing wiwitan. Nanging masarakat asring ora nggatekake kodhok kasebut. Apa dheweke nggambarake seni beladhiri jinis iki ing Tieu Ngao Giang Ho or Anh Hung Xa Dieu? Utawa saka negara tartamtu ing Afrika - kanthi rong sungu badhak - utawa ing Asia Tenggara - kanthi sungu badhak - rahasia sing didhelikake, utawa ing wana peteng, utawa ing rawa-rawa sing ghettos?!

* *

      Nalika awan ... aku kelingan. Nalika semana aku isih bocah sekolah. Saka sekolah aku mulih mung ing ngarep lawang - liwat jalur kereta api - ing area gerbang 1, Saigon. Aku ketemu a "Botol wong" lungguh ing watu. Ing sisih mburi - karung, ing sikile - asu kuning. Dheweke lungguh meneng, ngarepake ora nggatekake aku - bocah lanang sing ngadeg ing ngarepe minangka dewa lemah. - Saka ngendi sampeyan? "Bom?"

       Gaya suara kula minangka a "Mobster in Saigon" arep takon kabar dheweke nanging ora nggawe dheweke nggatekake.

       Mung asu karo ilat sing metu saka ing ngarepe "Salam" atas jenenge sing duwe. Mangkono mau "Sopan" dadi Aku kalem swara.

Apa sampeyan salah?

Ora! Mung muter! OK?

Aku ora mangsuli, nanging aku ngangkat dagu kanggo takon terus-terusan:

- Sampeyan wong gendul?

        Dheweke manthuk, nanging mripate "Aneh" kanggo aku. Mangkono iku pancen supaya bisa digunakake nggo kae! Aku lungguh ing sandhinge. Asu kasebut ngoyak buntut kasebut supaya keprungu swarane.

Apa ana omah?

Dheweke banjur gojekan.

- Wah! Wes peteng, kowe tetep kene.

Dheweke nyawang aku?

Apa ora apik?

Ya aku bakal dakkandhani marang pimpinan kulawarga.

Kayane aku "Pimpinan" nanging isih entuk "Pimpinan geng".

* *

       Wiwit saiki aku "Loro kanca" - dheweke lan segawon. Saben esuk, dheweke nggawa karung kanggo njupuk bahan sing sampah ing trek sepur saka gerbang 1 nganti kilometer 11 banjur langsung menyang Go Vap, Di An. Asu mau mlayu kaya Te Thien ngrewangi biksu Tam Tang, tindak lan bali ing "Jalan Sutra". Sore iku, guru lan siswa bali turu ing bangku cedhak trek.

Seni Bela Diri Vo Coc
Gambar: Vo Coc - Seni bela dhiri

          Ing wayah sore, srengenge srengenge, bocah lanang botol wis teka maneh, nggawa karung sing wis dienggo sawetara bahan sing wis dibuang. Botol, vas, kapal sing rusak, pot tanpa ngisor, botol de saut (boots parachute) ing ranjang, celonone robek ... Kayane "barang anyar" - sing ora dakpengini. Banjur aku nemplek - swarane banter.

Ayo menyang Pasar Binh Thailand.

       Dheweke manthuk banjur lunga karo aku. Anjing kasebut mlayu ing mburi kita - kaya mlaku ing petualangan anyar - nyebrang dalan sing ora ngerti sejatine urip, dadi pandherekipun. Dene bocah gendul, meh kabeh tekan kutha ora umum, amarga dudu cara sing apik kanggo golek nyawane. Ing dalan kanthi telung arah, ing sisih kiwa stasiun bensin ana Pasar Thai Binh, ing sisih tengen ana teater Khai Hoan, ndeleng maneh ing lapangan karo akeh wong sing padha kumpul ing pekarangan, kita nyoba ndeleng apa sing dikumpulake penumpang kanggo ndeleng "Kinerja seni bela diri Shandong". Nanging dheweke loro wong Prancis - wong cilik lan wong gedhe bear. Dheweke nindakake seni beladiri nganggo seragam putih, sabuk ireng lan liyane putih.

       Nalika aku mung muncul, wong cilik kasebut narik aku menyang pekarangan, nggebug aku nganggo teknik Judo sing nggawe aku sumungkem ngadepi langit lan dheweke clenched gulu bebas. Kaget! Aku ora ngerteni apa-apa, nanging nyuda tangan lan sikil, banjur bisik-bisik! Ujug-ujug, bocah botol kasebut nyemprotake banjur nyepak sirahe wong cilik Prancis sing nggawe dheweke ora dakgawe. Aku banjur ngadeg! Asu iki keplok banter! Banjur geram!

         Sanalika, wong Prancis gedhe mlayu nyekel bocah sing gendul, dheweke banjur bali. Wong Prancis nyedhaki kanggo mencet langsung teknik seni beladiri langsung. Bocah gendul banjur bali cepet supaya ora ngiwa. Wong Perancis gedhe sing nyedhak kanggo nyepak bocah botol kasebut. Saben awak kaget "Oh". Ana wong sing njerit "Awas! Awas!"

        Bocah gendul mlumpat neng sisih tengen. Ora ana efisien, wong Prancis gedhe sing ditekuk kanggo narik péso saka sikil celana Kuwi keris. Saben awak mundur adoh banget. Aku mundur karo asu banjur ngadeg kanthi posisi njaga. Suasanane dadi tegang. Nalika semana kabeh mripate ndeleng bocah lanang sing botol. Dheweke isih nggawa karung. Dheweke mandeng wong Prancis supaya bisa nonton cara teknik. "Lebokake tas!" wong mbengok. Dheweke nyelehake tas kasebut. Wong Prancis nyerang dheweke kanthi keris terus-terusan. Dheweke ngencengi awake banjur mudhun karo sikil metu lan mlebu, ngalih menyang sisih kiwa, ing sisih tengen minangka jarit. Wong Perancis ora ngerti carane nyemprot, banjur mbengkongake nuli nempel ing ndhuwur keris. Saben awak mbengok:

- Hei! Bangkong, mlumpat!

        Tanpa matur, "Thang Coc" - saiki nganggo julukan anyar - terbalik kaya bledhek minyak lan ditendhang nganggo sikil kaping pindho menyang tangan sing nyekel keris wong Prancis kasebut. Keris kasebut nilar tangane lan tiba ing suket. Thang Coc digulingake kanggo njupuk keris kasebut kanggo "nampilake" nanging ora digunakake. Kabeh wong kepepak banter. Ing kahanan sing nakal, wong Prancis nyerang Thang Coc ora sengaja. Thang Coc pindah supaya ora langsung dumadakan nendhang langsung ing pangkal wong Prancis. Dheweke grenget banjur ngubengi pangkal tangan nganggo tangane. Saben uwong keprungu banter maneh. Loro wong Prancis menehi tandha supaya mlayu menyang omah sing adhem-adhem. Dheweke mlayu lan mbengok “Ya ngono! A - nam - mit (Jancok sampeyan, Vietnam!) ”

        Kabeh wong nuntut telu kanggo mbayar dendam jero. Khususé, asu kasebut dibuwang menyang langit dening masarakat. Banjur terus! Banjur uncalan! Hooray. Asu kasebut nangis tanpa mumbul. Aku rumangsa rada meri. Ora ana prestasi ing pertempuran sing cedhak iki "Barking, barking, bark". Nanging ujug-ujug aku nate weruh manawa dheweke nerbitake kaya esofagus kalasangka. Iki babakan liyane, pasukan nyerang luwih akeh. Dadi bocah gendul kasebut duwe tim dhukungan. Dheweke percaya diri lan drastis. Pramila perang rampung kanthi apik. Kabeh wong terus mbuwang asu! Iku "Disumbat, dijalak,".

        Ing conto pisanan aku ngevaluasi prestasi iki, bocah lanang botol kasebut entuk 10 poin. Lan aku duwe 7 poin amarga perang yaiku "strategi bertahan". Sanajan aku dicekel lan disiksa mungsuh, aku mung ngomel, nanging ora menehi katrangan. Untunge aku ditulungi ing wektu. Dadi mupangatku kudu 8 poin. Nanging mboko sithik, aku mikir yen asu kasebut kudu 8 poin. Dadi jelas, nggunakake "moncong" kaya geni meriam "kanggo ngancem" lan nyuda semangat mungsuh. Sawise iki, aku rumangsa yen asu kasebut entuk 9 poin.

         Banjur kabeh bubar kanthi otomatis. Sawise polisi teka lan nyegat kanthi banter! Keris kasebut dicekel mobster ing pasar Thai Binh minangka jarahan kasebut. Wiwit kedadeyan kasebut, ana prekara sing kaya mengkene lan nggatekake manawa dadi kanca utawa tinimbang guru!

        Ing sawijining dina, aku takon marang sadulur:

- Sampeyan ngerti seni beladiri!

Dheweke meneng.

Vo Coc - Nguyen Manh Hung
Gambar: Vo Coc - Nguyen Manh Hung

- Apa sing diarani seni beladiri! Dhiskusi babagan iki!

Dheweke uga meneng.

- Seni beladiri kodhok? Katon kaya ngono!

Dheweke uga ngomong apa-apa!

        Nanging ing wengi purnama, Thang Coc nimbali aku kanggo praktik jabatan banjur ngegetake, ambegan. Sawetara dina sabanjure, dheweke mulang aku supaya pindhah tangan lan sikil menyang papat arah kanthi sikil siji ditarik maneh lan sing liyane ditarik metu. Banjur dheweke ujar aku nyentuh lemah nganggo pucuk tangan loro kanggo nguji kekuwatan. Banjur aturake rong sikil warata minangka penari wanita.

         Sawise dheweke mulang aku dadi formasi lemah dadi a "Toad" sing aku durung nate weruh ing sekolah seni beladhiri ing uripku wiwit Saigon nganti Ma Lang, Nga Ba Chu Ia utawa Xom Cui nganti Phu Lam. Banjur menyang Jepang, Prancis, Amerika Serikat, Italia,

          Jerman, Oeclioslo Yisikia…, sawise iku, aku durung ndeleng sapa wae sing nindakake seni beladiri kaya ngono!

          Lan aku isih ora ngerti oyoh "Thang Coc" pundi asalipun lan sapa tuane. Mesthine, dheweke kudu duwe master. Lan kepiye carane urip? Aku ora luput kesempatan iki!

____________
1. Profesor Madya, Dokter Sejarah.

(sumber: Pelopor sing wis mbukak dalan kanggo Seni Bela Diri Vietnam menyang Dunia - Bagean 3)

Deleng maneh:
◊  MASTERS sing nggawe aku "Vo Coc" - Vi-VersiGoo
◊ MASTERS sing tau “Vo Coc” - Fr-VersiGoo
◊ MASTERS sing tau “Vo Coc” - Ar-VersiGoo
◊ MASTERS sing tau “Vo Coc” - Ch-VersiGoo
◊ MASTERS sing tau “Vo Coc” - Sp-VersiGoo
◊ MASTERS sing tau “Vo Coc” - Ru-VersiGoo

BAN TU THU
09 / 2019

(Sing Dikunjungi 2,469 kaping, 1 kunjungan dina)

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

en English
X