MASTERS sing nyebut aku "VO COC"

Hits: 171

HUNG NGUYEN MANH1

apa "Vo Coc"? Yaiku jeneng sing dakwenehi dhewe nalika ndeleng wujude "tinimbang ngerteni asal - saka alas utawa lapangan - supaya dijenengi ing antarane "Wanderer satria. Seni beladiri sing dakkenal yaiku "Võ rừng - seni beladiri alas" or "Võ ruộng - bidang seni beladiri", "Võ đường phố - seni beladiri werna", "seni beladiri buta buta", utawa "Võ giang hồ - seni bela diri wanderer"?!

Sajrone nonoman, aku durung weruh manawa nindakake seni beladiri kaya ngono, mung ngrungokake, mung nonton Wangun macan (gaya macan), Bentuk monyet (gaya monyet) Bentuk ular (gaya ula) utawa Formulir Phoenix tangan karo dhuwur kaya swiwine. Umumé, manungsa asring niru gerakan, tumindak kewan kanggo nyipta seni beladiri minangka gaya kewan kanggo nglindhungi pertahanan dhisikane. Nanging wong ora asring nggatekake swarane. Apa dheweke nerangake jinis seni beladiri iki ing Tieu Ngao Giang Ho or Anh Hung Xa Dieu? Utawa saka negara tartamtu ing Afrika - nganggo rong sungu badhak - utawa ing Asia Kidul-Wétan - nganggo sungu badhak - rahasia sing didhelikake, utawa ing alas sing peteng, utawa wilayah pethikan saka ghettos miskin ?!

* *

Iki sore ... aku kelingan. Nalika iku aku sekolah. Wiwit sekolah aku langsung mlebu omah - karo jalur sepur - ing wilayah gapura 1, Saigon. Aku ketemu a "Botol wong" lungguh ing watu. Ing mburi - karung, ing sikil - asu kuning. Dheweke lungguh meneng, ndelok ngarep-arep ora weruh aku - ana bocah lanang sing lagi ngadeg ing ngarepe minangka dewa lemah. - Sampeyan saka ngendi? "A bum?"

Gaya suara kula minangka a "Mobster in Saigon" arep takon kabar dheweke nanging ora nggawe dheweke nggatekake.

Mung asu karo ilat sing metu saka ing ngarepe "Salam" atas jenenge sing duwe. Mangkono mau "Sopan" dadi Aku kalem swara.

- Apa sampeyan salah?

- Ora! Mung muter! OK?

Aku ora mangsuli, nanging aku ngangkat dagu kanggo takon terus-terusan:

- Sampeyan wong gendul?

Dheweke manthuk, nanging mripate "Aneh" kanggo aku. Mangkono iku pancen supaya bisa digunakake nggo kae! Aku lungguh ing sandhinge. Asu kasebut ngoyak buntut kasebut supaya keprungu swarane.

- Apa ana omah?

Dheweke banjur gojekan.

- Wah! Wes peteng, kowe tetep kene.

Dheweke nyawang aku?

- Apa ora apik?

- Ya aku bakal dakkandhani marang pimpinan kulawarga.

Kayane aku "Pimpinan" nanging isih entuk "Pimpinan geng".

* *

Wiwit saiki aku "Loro kanca" - dheweke lan segawon. Saben esuk, dheweke nggawa karung kanggo njupuk bahan-bahan sing di buwang ing jalur rute 1 saka kilometer 11 lan banjur langsung menyang Go Vap, Di An. Asu kasebut mlayu kaya Te Thien ngrewangi biksu Tam Tang, tindak lan bali ing "Jalan Sutra". Sore iku, guru lan siswa bali turu ing bangku cedhak trek.

Seni Bela Diri Vo Coc
Gambar: Vo Coc - seni beladiri

Ing wayah sore, srengenge srengenge, bocah lanang botol wis teka maneh, nggawa karung sing wis dienggo sawetara bahan sing wis dibuang. Botol, vas, kapal sing rusak, pot tanpa ngisor, botol de saut (boots parachute) ing klambi, celonone kathok ... Dheweke katon "barang anyar" - sing dakkarepake. Banjur aku nyerang - suwara suwek.

- Ayo menyang Pasar Binh Thai.

Dheweke manthuk banjur tindak karo aku. Asu mlayu ing mburi kita - kaya mlaku menyang petualangan anyar - nyabrang ing dalan sing ora ngerti uripe, uga melu melu. Kanggo bocah botol, meh kabeh dalan menyang kutha ora pati ngerti, amarga ora cara sing apik kanggo golek umur. Ing dalan kanthi telung arah, ing sisih kiwa stasiun gas yaiku Pasar Binh Thai, ing sisih tengen ana teater Khai Hoan, ndeleng mburi lapangan karo akeh wong sing padha nglumpuk ing pekarangan, kita nyoba ndeleng apa sing dikumpulake penumpang kanggo ndeleng "Kinerja seni bela diri Shandong". Nanging dheweke ana wong loro Prancis - wong cilik lan wong gedhe sing nganggo bear. Dheweke nindakake seni beladiri kanthi seragam putih, siji sabuk ireng lan liyane putih.

Nalika aku mung muncul, wong cilik kasebut narik aku menyang pekarangan, nggebug aku nganggo teknik Judo sing nggawe aku sumungkem ngadepi langit lan dheweke clenched gulu bebas. Kaget! Aku ora ngerteni apa-apa, nanging nyuda tangan lan sikil, banjur bisik-bisik! Ujug-ujug, bocah botol kasebut nyemprotake banjur nyepak sirahe wong cilik Prancis sing nggawe dheweke ora dakgawe. Aku banjur ngadeg! Asu iki keplok banter! Banjur geram!

Sanalika, wong Prancis gedhe mlayu nyekel bocah sing gendul, dheweke banjur bali. Wong Prancis nyedhaki kanggo mencet langsung teknik seni beladiri langsung. Bocah gendul banjur bali cepet supaya ora ngiwa. Wong Perancis gedhe sing nyedhak kanggo nyepak bocah botol kasebut. Saben awak kaget "Oh". Ana wong sing njerit "Awas! Awas!"

Bocah gendul mlumpat neng sisih tengen. Ora ana efisien, wong Prancis gedhe sing ditekuk kanggo narik péso saka sikil celana Kuwi keris. Saben awak mundur adoh banget. Aku mundur karo asu banjur ngadeg kanthi posisi njaga. Suasanane dadi tegang. Nalika semana kabeh mripate ndeleng bocah lanang sing botol. Dheweke isih nggawa karung. Dheweke mandeng wong Prancis supaya bisa nonton cara teknik. "Lebokake tas!" wong mbengok. Dheweke nyelehake tas kasebut. Wong Prancis nyerang dheweke kanthi keris terus-terusan. Dheweke ngencengi awake banjur mudhun karo sikil metu lan mlebu, ngalih menyang sisih kiwa, ing sisih tengen minangka jarit. Wong Perancis ora ngerti carane nyemprot, banjur mbengkongake nuli nempel ing ndhuwur keris. Saben awak mbengok:

- Hei! Toad, mlumpat!

Tanpa matur, "Thang Coc" - saiki nganggo julukan anyar - dibuwang kaya petir greased lan ditendhang nganggo sikil kaping pindho menyang tangan nyekel keris wong Prancis. Ing keris kiwa tangane lan tiba ing suket. Thang Coc digulingake kanggo njupuk keris kasebut kanggo "nampilake" nanging ora digunakake. Kabeh wong kepepak banter. Ing kahanan sing nakal, wong Prancis nyerang Thang Coc ora sengaja. Thang Coc pindah supaya ora langsung dumadakan nendhang langsung ing pangkal wong Prancis. Dheweke grenget banjur ngubengi pangkal tangan nganggo tangane. Saben uwong keprungu banter maneh. Loro wong Prancis menehi tandha supaya mlayu menyang omah sing adhem-adhem. Dheweke mlayu lan mbengok "Mẹc xà lù! A - nam - mit (Fuck you, Vietnamese!) ”

Kabeh wong nuntut telu kanggo mbayar dendam jero. Khususé, asu kasebut dibuwang menyang langit dening masarakat. Banjur terus! Banjur uncalan! Hooray. Asu kasebut nangis tanpa mumbul. Aku rumangsa rada meri. Ora ana prestasi ing pertempuran sing cedhak iki "Barking, barking, bark". Nanging ujug-ujug aku nate weruh manawa dheweke nerbitake kaya esofagus kalasangka. Iki babakan liyane, pasukan nyerang luwih akeh. Dadi bocah gendul kasebut duwe tim dhukungan. Dheweke percaya diri lan drastis. Pramila perang rampung kanthi apik. Kabeh wong terus mbuwang asu! Iku "Disumbat, dijalak,".

Ing prakara pisanan aku ngevaluasi prestasi iki, bocah gendul kasebut duwe 10 nilai. Lan aku duwe 7 poin amarga perang kanthi "strategi tahan". Sanajan aku ditangkep lan disiksa dening mungsuh, aku mung ngrungokake, ora menehi detail. Untunge aku wis ngluwari wektu. Dadi muritku dadi 8 mata. Nanging kanthi bertahap, aku nganggep asu kasebut kudu dadi 8 angka. Dadi jelas digunakake "muzzle" kaya geni meriam "kanggo ngancam" lan ngrusak semangat mungsuh. Sawise iki, aku rumangsa yen asu pantes 9 mata.

Banjur kabeh bubar kanthi otomatis. Sawise polisi teka lan nyegat kanthi banter! Keris kasebut dicekel mobster ing pasar Thai Binh minangka jarahan kasebut. Wiwit kedadeyan kasebut, ana prekara sing kaya mengkene lan nggatekake manawa dadi kanca utawa tinimbang guru!

Ing sawijining dina, aku takon marang sadulur:

- Sampeyan ngerti seni beladiri!

Dheweke meneng.

Vo Coc - Nguyen Manh Hung
Gambar: Vo Coc - Nguyen Manh Hung

- Apa cabang seni beladiri yaiku! Rembug babagan!

Dheweke uga meneng.

- Seni beladiri toad? Katon kaya ngene!

Dheweke uga ngomong apa-apa!

Nanging ing wengi purnama, Thang Coc nimbali aku kanggo praktik jabatan banjur ngegetake, ambegan. Sawetara dina sabanjure, dheweke mulang aku supaya pindhah tangan lan sikil menyang papat arah kanthi sikil siji ditarik maneh lan sing liyane ditarik metu. Banjur dheweke ujar aku nyentuh lemah nganggo pucuk tangan loro kanggo nguji kekuwatan. Banjur aturake rong sikil warata minangka penari wanita.

Sawise dheweke mulang aku dadi formasi lemah dadi a "Toad" yen aku durung nate weruh sadurunge ing sekolah seni beladiri ing gesang kawula wiwit Saigon nganti Ma Lang, Nga Ba Chu Ia utawa Xom Cui menyang Phu Lam. Banjur menyang Jepang, Prancis, Negara Amerika Serikat, Italia,

Jerman, Oeclioslo Yisikia ..., sawise iku, aku durung weruh wong sing nindakake seni beladiri!

Lan aku isih ora ngerti oyoh "Thang Coc" pundi asalipun lan sapa tuane. Mesthine, dheweke kudu duwe master. Lan kepiye carane urip? Aku ora luput kesempatan iki!

____________
1. Profesor Madya, Dokter Sejarah.

(sumber: Pelopor sing wis ngambah Jalan Kesenian Martial Tradisional Vietnam menyang Dunia - Bagian 3)

Deleng maneh:
MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Vi-VersiGoo
◊ MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Fr-VersiGoo
◊ MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Ar-VersiGoo
◊ MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Ch-VersiGoo
◊ MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Sp-VersiGoo
◊ MASTERS sing nyebut aku "Vo Coc" - Ru-VersiGoo

BAN TU THU
09 / 2019

(Sing Dikunjungi 149 kaping, 1 kunjungan dina)

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

en English
X