Komunitas PU PEO saka 54 klompok Etnis ing Vietnam

Hits: 30

Wpopulasi 900, konsentrat PU PEO ing Tapel wates China-Vietnam wilayah in Dong Van, Yen Minh lan Distrik Meo Vac of Ha Giang1 provinsi. Dheweke uga diarani Ka Beo lan Penti Lo Lo. Basane cedhak karo sing Co Lao, La Chi lan La Ha lan kagolong ing Klompok Kadai2.

Tdheweke PU PEO umume nandur jagung, pari, gandum lan kacang ing milpa lan sawah kanthi teras. Instrumen pertanian kalebu plow lan rakes lan sapi minangka daya tarik. Biyen panganan pokok Ing sajroning panganan, tepung dikukus dikukus.

Tdheweke nganggo busana wanita PU PEO sing isih duwe identitas nasional sing diwujudake kanthi gaya rambut, syal, rok, rompi lan celemek. Dheweke ngeksploitasi kain kanthi warna kanthi beda kanggo nggawe pola dekorasi. Wong lanang padha ageman kaya klompok etnis liyane ing wilayah kasebut.

Omahe dibangun ing lemah kanthi klompok cilik. PU PEO ngrampungake gantian karo Hoa lan hmong. Saben garis keturunan kulawarga duwe sistem jeneng tengah dhewe-dhewe. Ing garis keturunan, para generasi sing padha diwenehi jeneng tengah sing padha.

They ketat netepi aturan krama liner. Yen wong saka garis keturunan A omah-omah karo wanita saka garis keturunan B, mula wong-wong saka B iki ora diidini njaluk garwa saka A. Akeh wong saka klompok etnis liyane sing dadi mantune utawa mantune PU PEO kulawarga. Kulawarga calon panganten lanang golek perkawinan kanggo dheweke, lan sawise pesta kawinan, panganten wanita gabung karo kulawarga garwane. Anak njupuk jeneng kulawarga bapakne; bapak utawa bojo iku sing duwe omah.

Fupacara uneral kalebu upacara bunal lan upacara presentasi persembahan. PU PEO penting banget kanggo nyembah leluhur. Ing misbyah asring dilebokake ing wadhah lempung cilik, saben guci minangka simbol generasi. PU PEO nganakake akeh upacara lan festival tahunan.

Tdheweke PU PEO minangka salah sawijining klompok etnik sing isih nggunakake drum prunggu, nanging mung kanggo ritual. Ing adat PU PEO, ana drum lanang lan wadon sing dipasang pasangan. Rong drum kasebut adhep-adhepan lan ana wong sing ngadeg ing antarane bisa ngalahake.

Pu Peo people - saintlandvietnamstudies.com
Ladang kanthi teras ing provinsi Ha Giang (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 8 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X