Komunitas SI LA saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 39

Tdheweke SI LA uga diarani Cu De Xu lan Kha Pe. Dheweke manggon ing Seo Hai lan Dusun Si Thau Chai (Bisa Ho Commune) saka Kabupaten Muong Te in Lai Chau1 provinsi lan Dukuh Nam Xin (Muong Toong Commune) saka Kabupaten Muong Nhe of Dien Bien2 provinsi. Dheweke duwe pedunung udakara 1,006 wong. Basa SI LA kalebu Tibeto-Bumnese3 grup.

Tdheweke SI LA urip ing tanduran garing lan komik. Bubar, dheweke nandur pari ing kebon sing rendhem. Sanajan pertanian duwe peran utama, mburu lan nglumpukake uga penting ing urip.

Tdheweke SI LA manggon ing omah sing dibangun ing lemah. Papan geni ana ing tengah omah. Klambi wanita SI LA cukup unik. Sisih ndhuwur ndhuwur ageman kasebut kanthi warna sing beda karo liyane lan dekorasi lengkap nganggo koin perak lan aluminium. Headgear beda-beda miturut umur. Bocah-bocah wadon enom mesthi nggawa tas tangan kanthi benang abang. Biyen, wong SI LA nglukis untune abang lan ireng ireng. Saiki adat iki wis ora dianut maneh karo para mudha.

Tdheweke SI LA duwe akeh garis keturunan kulawarga. Hubungan antarane anggota garis keturunan pancen dosis. Kepala garis keturunan Yaiku wong paling tuwa sing duwe peran penting ing antarane para anggota lan hakim sing dadi pimpinan internal, utamane ibadah. Ing SI LA masyarakat, kajaba kepala garis keturunan, ing mo (tukang sihir) diajeni kabeh.

AMiturut adat istiadat, pesta kasebut dirayakake kanthi rong tahap kanthi interval setaun. Ing ritus kaping kalih, kulawarga calon panganten pria kudu menehi hadiah perkawinan kanggo kulawarga panganten wanita sadurunge nggawa calon penganten putri.

It uga minangka kuburan sing kuburan manggoni plot ing sisih mburi ngisor area omah, ing endi kuburan anggota garis keturunan sing padha diklumpukake. SI LA asring nggawe omah pemakaman sadurunge ndhudhuk kuburan.

Tkeranda digawe saka wit-witan sing kothong. Dheweke ora nate ngunjungi kuburan utawa ngubungake maneh jenazah sing wis mati, nanging bocah-bocah kudu sedhih karo wong tuwa sajrone telung taun.

Tdheweke SI LA ngrayakake akeh ritual agama, sing paling penting yaiku nyembah leluhur lan jin guru ing desa kasebut. Uga ana tata cara pertanian.

Turipe SI LA wis apik banget, nanging tetep asor. Dheweke mbayar akeh sing angel lan butuh dhukungan saka pihak berwenang.

Dusun Si La - Holylandvietnamstudies.com
Dusun SI LA ing provinsi Lai Chau (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 11 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X