Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 618

   BA NA nduwe pedunung luwih saka 90,259 pendhudhuk sing diarani subkumpulan lokal sing beda Kanggo-lo, Gio-lang (Y-lang), Ro-ngao, Krem, Roh, Kon Kde, Alacong, Kpangcong lan Bo-nam. Dheweke manggon ing Kon Tum1 provinsi lan bagean kulon saka Binh Dinh2 lan Phu Yen3 Provinces. Basa BA NA kalebu Senin-Khmer kulawarga linguistik.

  BA-NA urip utamane amarga nandur pari, nandur pariwara panganan, sayuran, woh-wohan, tebu lan katun kanggo nenun kain. Saiki, sawetara komunitas BA NA uga nandur kopi lan industri industri liyane. Saliyane saka tetanèn, sapi mburi BA NA, unggas, babi lan wedhus. Meh kabeh desa duwe cacahe. Ing sawetara lokal, BA NA bisa nggawe potensial sing gampang. Wanita nenun kain kanggo nggawe klambi kulawargane, nalika pria nindakake bakul lan nenun. Ing jaman biyen, dheweke nganakake barter sing mbayar barang-barang kanthi pitik, poros, kranjang pari, babi, pot tembaga, jar, gong lan kebo.

  BA-NA manggon ing omah-omah. Biyen, omah-omah sing dawa wis populer lan cocog kanggo kulawarga sing ditambahi. Saiki kulawarga BA NA cenderung manggon ing omah cilik. Ing saben desa, ana omah komunal sing diarani baris sing misuwur amarga dhuwure lan kaendahane, yaiku markas desa ing ngendi pertemuan para pinituwa lan kumpul desa diatur, dianakake ritual, lan para tamu disambut. Iki uga papan kanggo para nom-noman turu ing wayah wengi.

   Miturut adat perkawinan, pria lan wanita nom-noman BA-NA duwe kebebasan milih pasangan urip. Perkawinan ditindakake kanthi praktik tradisional. Pasangan enom urip ganti ing kulawarga kalorone kanthi interval sing diatur karo kalorone. Sawise lair saka bocah sing pertama, dheweke diidini nggawe kulawarga nuklir. Bocah-bocah mesthi dianggep apikan lan apikan. Para warga desa ora nate diwenehi jeneng sing padha. Yen wong-wong sing duwe jeneng sing padha ketemu, dheweke bakal nganakake upacara persaudaraan lan nemtokake hirarki miturut umur.

   Bocah-bocah BA NA duwe hak milik sing padha. Kabeh anggota kulawarga urip padha lan padha karo siji liyane.

   BA-NA nuwuhake semangat sing gegayutan karo manungsa. Saben roh duwe jeneng sing cocog karo sing diarani boc (Mr.) utawa da (Mrs.). Ing konsepe, almarhum dadi jiwa, dhisik jiwa tetep ana ing pemakaman desa, banjur tekan tanah leluhur sawise "kuburan nilar”Ritual. Ritual iki minangka perpisahan pungkasan kanggo almarhum.

  BA NA nduwe bandha kesenian lan seni rakyat sing kalebu kalebu folksong lan joget sing ditindakake ing festival lan ritual religius.

  Alat musik macem-macem, kayata set gong saka macem-macem kombinasi, t'rung gambang, cak, klong sijine, ko-nl, khinh khung goong ing sisih segara lan kanggo-dudu, avong lan kanggo-tiep trompet. Rasa estetis asli BA NA diandharake kanthi ukiran kayu hiasan ing omah komunal lan ing makam.

Festival BaNa'cong chieng - Holylandvietnamstudies.com
Festival BaNa'cong chieng ing Kontum (Sumber: Thong Tan Xa Vietnam)

Deleng maneh:
◊  KOMUNITAS 54 GROUP ETNIK ing Vietnam - Bagean 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp

BAN TU THU
06 / 2020

Cathetan:
* : Informasi pedunung ing artikel iki dianyari miturut statistik Juli 1, 2003 Komite Vietnam kanggo Etnik minoritas.
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar:  54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 1,610 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X