Nggolek Kula "VO COC"

Hits: 832

          Nalika awan, aku uwal saka ibuku kanthi ngapusi dheweke lan aku lan kanca-kancaku padha marani guru-guruku kanggo nggawa dheweke lan segawon ing rel dawa. Rasane awal saya aneh lan keweden. Tangane tengen njaga karung kasebut, lan tanganku tengen nyekel tangan kiwa. Loro-lorone mlaku ing dalan sepur lan nyoba njaga keseimbangan nalika loro seniman sirkus ing tali kanggo nyebrang gerbang penjaga, omah-omah miskin saka mburi, sampah lan blok toilet - "ana sing tugas". Dalane kayane ora ana enteke. Banjur asu-asu menyalak kaya "Asu njupuk kauntungan saka cedhak omah". Nalika asu bocah botol kasebut meneng karo buntut ing antarane sikil, amarga ngerti yen ana ing domain liyane! Bocah gendul ngandhani supaya mlaku kanthi tenang kaya ing dongeng Arab kuno "Asu ngoyak, wong lelungan wiwit ing perjalanan." (Les chiens aboient passvances passent).

          Tindak! Banjur pindhah ing salawas-lawase! Kadhangkala dheweke kudu mandheg milih barang sing ana ing trek kasebut. Nganti sore, dheweke ngajak aku menyang dalan-dalan rereget, enggal-enggal kita menyang omah sing miskin. Ana pekarangan sing dikubengi pager waru. Iki minangka omah sing cerah, waspada, master arts seni beladiri cilik.

         Ora disangka-sangka aku nyawang kanthi konsentrasi tangan sing atos nanging kuwat saka bendarane nalika ngadeg kanthi endhas sepuluh - minangka penari balet wanita ngadeg kanthi pucuk sikil. Nanging pergelangan tangan, kepalan tangane, nalika nindakake seni beladiri kanthi gayane dhewe, kadang-kadang aku ngira tangane ngrusak tangan pencuri, kadang minangka tangan ibu kanggo pijet bayi sing nembe lahir.

          Miturut dheweke bangkekan manungsa bisa digunakake kanggo ngalangi tangan, tendangan cabang cabang seni beladiri, lan jotosan manungsa minangka rong pukulan (Tokoh 1). Nanging nalika pukulan dibukak katon jas hujan daun sawit saka ibu sing apik sing ngrawat harmoni yin lan Yang utawa ngopeni awak manungsa minangka dhokter ramuan kanggo nemokake papan sing mbebayani ing awak manungsa!

Fist
Gambar 1: Fist

        Nanging aku nggatekake balung tangan guru sing ora valid. Balung iki katon kaya sungu kewan anyar. Aku ngarani bangkekan utawa tungkak (balung protruding) (Tokoh 2) kanggo mbedakake saka tungkak. (Ing 1979, aku maca koran seni beladiri Saigon sing nggambarake balung iki). Kacarita nalika jaman pemerintahan Qianlong (China), Master agung Ngu Mai, salah sawijining nunung ing Gunung Putih Crane nggunakake teknik seni beladiri kanthi balung banget. Dheweke diarani balung iki yaiku "Segel" of Pluto (panguwasa jagad raya), tegese Segel pluto. Saka iki "Segel" Pluto nyerang menyang titik mbebayani lan urat ing awak manungsa sing dheweke lukisan ing tembok lan cacahe titik akupunktur (Gambar 3).

Sindrom trowongan carpal
Tokoh 2: Sindrom trowongan carpal
Sindrom trowongan carpal yen dideleng saka dunya medis
Tokoh 3: Sindrom trowongan carpal yen dideleng saka dunya medis

         Sapisan utawa kaping pindho dheweke njagong lan ngrokok pipa rokok lan nyebul asap rokok menyang langit banjur nyedhot teh, mula dheweke ujar babagan metode seni beladiri internal sing ujar manawa Seni beladiri Shaolin latihan.

       Ngandika, seni beladiri internal minangka metode konsentrasi kanggo ngetrapake kekuwatan lan tendon lan balung kaya sing dikarepake. Nanging kita kudu nglatih posisi kasebut: lungguh lan ngadeg.

Yen disabetake poin tekanan, ana nomor
Gambar 4: Yen ditarik ing poin tekanan, wilangane: Titik tekanan 1: Mati langsung (ing antarane loro alis) - Titik tekanan 2: Lumpuhake tangan loro (mburi sikut) - Titik tekanan 3: Apa getih watuk lan pingsan (Pundhak) - Titik tekanan 4: Lumpuhake kabeh tangan (sawit tumrap titik tekanan 5) - Titik tekanan 5: Lumpuhkan lengen (bangkekan) - Titik tekanan 6: Gawe stroke langsung (ing jejere lutut) - Titik tekanan 7: Pingsan (shin) - Titik tekanan 8: Aja mutah empedu lan pingsan (ndhuwur tungkak) - Titik tekanan 9: mati sikil loro (tumit).

        Panjenenganipun ngandika: "Sinau teknik dhasar sing bener sadurunge sinau seni beladiri" sing tegese "Bat quai chan quyen - Nalika bocah sinau mlaku kanthi teknik dhasar wolung trigram ing seni beladhiri. Banjur dheweke nuduhake wujud staf, pedhang, scimitar ...

       Minangka biksu sing nyanyi - utawa wong sing maca crita lan puisi ing wayah rembulan sing surem ing jejere aliran - dheweke nembang wolung puisi seni beladiri. Aku tuwuh kanthi bertahap karo puisi-puisi romantis kasebut - dudu ing buaian utawa ing prau kanggo dinikmati - nanging durung bisa latihan posisi, suwene ula, teknik guru zen, teknik tongkat sihir, yin lan blok sing, technique jaran mlaku, sikap kren (sikap sikil siji),… ing wayah wengi bulan sabit, banjur purnama ... siyap nampi pengaruh memungsuhan saka endi wae.

* * *

        Nanging acara sing paling menarik yaiku festival "Vo Coc". Saperangan siswa kalebu ngemis profesional, bocah lanang lan bocah wadon, pengemis, driver becak, penjual permen, penjual es krim, tukang sampah lan ing antarane ana aku - murid sing aneh, "kulit mulus". Dheweke lan bocah lanang botol - bapak kodok, kodok enom - nari kaya "Acara obat Shandong" (Gambar 4). Saben wong nganggo gaya dhewe sing digawe ing pantai luwih kepenak tinimbang praktik judo, aikido utawa sumo Jepang. Aku weruh a "Bocah lanang" nglakokake tendangan sing mlumpat nalika wong liya ditarik kanthi sikil tengen ditarik maneh, sikil kiwa ditarik. Banjur a "Toad girl" jumeneng ing jaran nunggang jaran kanggo nggawe posisi njaga kanthi loro balung cembung. Dumadakan bocah kodhok nendhang balung menyang pinggul - diblokir dening "Segel Pluto" langsung.

Vo Coc - Nguyen Manh Hung
Gambar 5: Vo Coc - Nguyen Manh Hung

        Banjur adol penarik permen, sing daktemokake pirang-pirang kali ing dusun ndhuwur, uga nindakake. Aku isih kelingan omongane adol kanggo ngritik jaman kasusahan "Apa wae wanita sing ditinggal bojone, mung tuku permen limang sen lan para bojone bakal tetep selawase". Dheweke dadi praktisi seni beladiri kanggo bela dhiri. Dheweke mlumpat menyang lemah kanthi sikil siji kanthi pundhak ing pundhak. Amarga mlumpat kanthi sikil siji, mula dheweke tiba mudhun kanthi tongkat. Ora dinyana-nyana dheweke nindakake seni beladhiri kanthi pundhak kanthi sikil dibalik ing awang-awang. Kruk - sikil kayu - mabur minangka pucuk puteran.

        Mengko, aku nganggep manawa wis modern "hip hop". Cara sing paling kuat nalika metu. Nalika semana, siswa nggawa dummy kayu sing mung narik sirahe luwih dhuwur tinimbang dheweke kanthi titik ireng ing tengah dahi. Bocah sekolah liyane bubuk ing tungkak - Ana rong balung sing tonjolan ing tungkak kiwa lan tengen. Kanggo opo Aku ora ngerti.

         Dheweke tampil ing lemah kaya bocah botol sadurunge. Banjur sikile kiwa lancip lan sikile tengen mlumpat lan ditendhang karo tungkak tengen sing ndemek ing dahi boneka ing titik ireng kanthi bintik putih. Banjur dheweke noleh nalika sikil tengen ndemek lemah, sikile kiwa tungkak maneh lan sikile tengen mlumpat lan ditendhang karo tungkak tengen sing ndemek ing dahi dummy kanggo nggawe titik putih liyane ing tengah dahi. Kaya iki, dheweke ndemek ing tengah dahi dummy kanthi rong balung tungkak sing tonjolan. Yen dudu boneka, mula ana wong sing bakal mati. Apa teknik kasebut? Aku kepengin weruh.

* *

         Kadhangkala aku takon marang dheweke: "Apa seni beladiri internal?" Konsep ethereal bisa uga dianggep tenung, lan ujar yen "kanggo latihan kanggo otot lentur" sing lading ora bisa dipotong ?! Ibuku ngendika, "Iki nalika kinerja obat-obatan seni beladiri Shandong - kanggo ngapusi kabeh wong supaya pariwara adol" ula plester plesetan adesif ". Tansaya gedhe aku ngerti manawa ing jaman kangelan, kadang kedadeyan sing salah bisa uga sejatine, nanging kasunyatane kadang-kadang salah…

         Dadi, "seni beladiri gong" dadi metode jaman kuna kanggo nggabungake pijet karo obat lan latihan otot supaya kulit manungsa dadi kulit kebo, kulit sapi tanpa dipotong?! ... Ing endi ana qigong sing bisa nglawan kewan galak utawa bandit.

         Seni beladiri internal dianggep minangka cara sing canggih. Sejatine kabeh cabang seni beladiri manungsa, ora mung Sekolah seni beladiri Shaolin. Yaiku "Cara rahasia" saben sekolah seni beladiri sing Bodhidharma, duwe kekuwatan gedhe saka jinis iki, supaya njaga kekuwatan qi sadurunge perang. Tegese: "Kekuwatan otot lan stamina fisik bakal bungah nambah utawa bakal diremehake yen ora praktek!"

         Mangkono telung faktor: kahanan mental, fisik lan kekarepan kanggo nglawan bakal nglumpukake kanggo mbentuk kekuwatan mutlak lan kesinambungan kanggo aplikasi saben wektu, saben papan. Ing wektu iki para praktisi seni beladiri digunakake kanggo nahan pamikiran nggawe vitalitas celiac asale saka "dantien". Iki minangka pusat gravitasi awak ing endi keseimbangan kanggo ngoperasikake awak banjur bali menyang titik wiwitan.

          Kanggo ngoperasikake vitalitas, siji kudu nglatih posisi lungguh 12 (Gambar 5) bisa diatur kanthi terus kanggo nyegah pikiran sing ora biasa kanggo nyegah emosi, njaga stabilitas mental, swasana ati alami. Dheweke marang kula: "Sawise dilatih kaya iki, bisa uga duwe watu balast sing kuwat ing awak, utawa wesi sing bakal nesu".

          Kanggo sinau kabeh Vo Coc, Aku diajari postur esoterik sing kedadeyan ing 1969(1) Aku wis maca majalah babagan prinsip seni beladiri lan cara latihan kanggo seni beladiri internal, dheweke lulus utawa luwih kaya sing kaya ngono! Aku nuduhake iki kanggo para nonton supaya bisa disenengi.

Vo Coc - Nguyen Manh Hung

          Ing dina cedhak, nalika saya tansaya ngerti yen dheweke dipengaruhi Jujitsu Jepang, Aikido Jepang utawa ora? Kajaba iku, dheweke bisa uga sinau basa Cina "qigong". Minangka Vo Coc, Aku panginten dheweke dipengaruhi seni beladiri Afrika utawa Asia Tenggara.

         Ing wektu kasebut aku mikir, nanging ora mikir manawa uga bisa teka saka papan tartamtu, ing wektu tartamtu utawa ing mitos China.

          Kadhangkala dheweke nerangake "Ayo kekuwatan lawan, banjur dominasi". Iki tegese nalika dheweke nyerang, kita langsung nyingkiri. Banjur dheweke wis suda amarga kelangan keseimbangan, kita entuk kesempatan kanggo nyasar.

            Aku ndeleng dheweke, nanging sejatine ndeleng driji sikil lan driji. Kepiye dheweke nglatih yen dheweke katon kaya pahat sing digunakake "Kenek ing papan sing mbebayani". Apa titik sing mbebayani ing awak manungsa? Nalika semana aku isih enom banget, mula ora ngerti apa-apa! Mengko, ing Universitas Saigon aku nyoba nggolek karya "Buku internal Kaisar" sing nggambarake bintik 108 lan dibagi dadi telung jinis: papan mati, papan sing ora bisa dilindhungi lan papan urip. Nalika driji tekan ing papan mati yen ora mati langsung, bisa uga mengko mati. Iki papan mati ora mung klempakan ing sirah, dada, utomo, nanging uga tangan utawa sikil minangka titik ing tengah sikil (huyet dung tuyen), titik ing palem (huyet lao cong). Pencet ing papan sing ora bisa dilacak ing lengen, sikil, balung pundhak, lan sanajan ora mati, mungsuh kelangan eling. (Gambar 6, 7)

Sitting postures
Gambar 5: Lungguh Postur

          loro saka kuthah, ana papan sing mbebayani ing awak manungsa ing sendi sing fokus ing driji, gulu, sikil, sendi swiwi, pundhak lan dhengkul. Praktisi seni beladiri Jepang biasane nyerang kanthi mbelit, mbengkongake sendi ing awak manungsa. Praktek jujitsu biasane nyekel, terus - diarani Chin Na - (Tokoh 8) otot ing lengen (disebut otot tikus), utawa ing tengah sikut. Malah mburi tangan praktik Jujitsu bisa mencet, jiwit.

          Sawise aku ndeleng guru didpush-upsby 10 driji lan driji sikil 10 sing wis dakwaca, iki metode gaya macan. Sampeyan bakal langgeng nalika ngomong lan ngomong babagan seni beladiri, nanging aku mikir, "Apa seni beladiri?"

        apa cabang seni beladiri or sinau saka seni beladiri sing digawe wong?

Lokasi akupunktur-point-on-the-back-of-the-body-the-lokasi-of-akupunktur - 8 point in the front of the body
Gambar 6, 7: Lokasi akupunktur-titik-ing-mburi-awak-ing-lokasi-akupunktur - 8 poin ing sisih ngarep awak

         Aku terus mikir…

NGUYEN MANH HUNG2

____________

1. Văn Quý Vũ, Seni beladiri internal, Prinsip lan metode, majalah seni beladiri, Ora 6, Juni 1st, 1969 (Saigon).
2. Profesor Madya, Dokter Sejarah.

(Sumber: Pelopor sing wis mbukak dalan kanggo Seni Bela Diri Vietnam menyang Donya - Bagean 3)

Deleng maneh:

◊  Nggoleki "Vo Coc" - Vi-VersiGoo
◊ Nggolek "Vo Coc" - Fr-VersiGoo Kula
◊ Nggolek "Vo Coc" - Fr-VersiGoo Kula
◊ Nggolek "Vo Coc" - Fr-VersiGoo Kula
◊ Nggolek "Vo Coc" - Fr-VersiGoo Kula
◊ Nggolek "Vo Coc" - Fr-VersiGoo Kula

BAN TU THU
09 / 2019

(Sing Dikunjungi 2,756 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X