Komunitas HRE saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 26

Tdheweke HRE, uga disebut Cham re, Chom, Kre lan Moi Luy, nduwe 120,251 pedunung, biasane manggoni ing sisih kulon Quang ngai1 lan Blnh Dinh2 Provinces. Gendhingane kalebu ing Senin-Khmer3 group lan cedhak karo Xo-dang lan Ba-na basa. Dheweke nandur pari teles banget, lan teknik tani cukup maju. Peternakan minangka prioritas utama kanggo nyedhiyakake persembahan kanggo upacara agama. Sapi uga digunakake kanggo nggambar bajak lan garu. Basketry lan tenun berkembang cukup, nanging tenun wis mudhun sawetara dekade kepungkur.

Biyen, lanang nganggo serban, gelang lan rompi jero-pinggiran utawa tetep wuda ing pinggul. Wanita nganggo rok lapis dobel lan kaos lima panel lan nutupi sirahe nganggo syal. Kalorone lanang lan wadon nganggo rambut nganggo roti sing dihiasi nganggo jepitan rambut utawa wulu manuk. Saiki klambi HRE ing Gaya Kinh nanging tutup sirah tetep ora owah. Umume wanita isih nganggo rok sing disesuaikan karo kain rajutan industri. Dheweke seneng nganggo manik-manik lan perhiasan tembaga / perak. Kalorone pria lan wanita nganggo kalung lan gelang; wanita uga nganggo gelang sikil lan anting-anting. Pengajuan waos wis diwenehake.

The HRE urip Ing omah-omah, udakara sak meter ing sadhuwure lemah. Tembok kasebut metu ing sisih ndhuwur; saben pucuk atap ndhuwur Dihiasi nganggo pasang sungu kewan. Ing rong ujung lantai, ana rong ruang; kapisah saka Interioré kanggo wong lanang kanggo nampa tamu lan liyane kanggo wanita.

Kepala desa nduweni prestise sing luhur lan duwe peran penting. Sadurunge, kabeh wong Hre nggunakake jeneng kulawarga Dinh. Bubar, sawetara njupuk Nguyen, Ha lan Pham minangka jeneng kulawarga. Bentuk kulawarga nuklir ukuran cilik Wis misuwur banget.

HRE percaya marang musyrik lan nyembah macem-macem roh.

Saben taun, HRE uga nganakake upacara nyembelih kebo kaya klompok etnis liyane Range Son Truong lan Central Highlands. Dheweke seneng nyipta ayat, nembang lan main macem-macem musik4 instrumen. Ka-choi lan Ka-leu yaiku loro lagu sing populer. Crita lawas babagan katresnan sing setya lan pasulayan sing ala apik banget. Alat musik kalebu kali, ching Ka-la, ling-la (suling tranversal), ta-lia (suling dawa), bo-nanging kanggo wanita, ra-val pipa pan, ra-ngoi, po-pen lan drum. Kumpulan 3 utawa 5 lagu minangka lagu paling terkenal sing beda.

Omah sing digawe HRe - saintlandvietnamstudies.com
Omah sing dibangun HRE ing provinsi Binh Dinh (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 7 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X