Komunitas H'MONG saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 25

TH'MONG nduwe populasi luwih saka 896,239 jiwa sing urip konsentrasi ing wilayah pegunungan sing dhuwur ing propinsi Ha Giang1, Tuyen Quang2, Lao Cai3, Yen Bai4, Lai Chau5, Dien Bien6, Putra La7, Cao Bang8, Thanh Hoa9 lan Nghe An10. Bubar, dheweke wis pindhah menyang Central Highlands lan sisih wetan ing Vietnam Kidul. Dheweke duwe sawetara subkelompok lokal: H'mong Trang (Putih H'mong), H'mong Hoa (Kembang H'mong), H'mong Do (Abang H'mong), H'mong Den (H'mong Ireng), H'mong Xanh (Biru H'mong). Jeneng liyane Meo lan Mieu. Basa H'MONG kagolong ing H'mong-Dao11 group.

Fumume, H'MONG urip utamane ing budidaya slash-and-bum. Dheweke nandur pari lan kom. Ing sawetara panggonan, dheweke uga ngresiki kebon kanthi teras. Tanduran panganan pokok yaiku kom, beras lan rye. Tanduran wiji kanggo nyedhiyakake serat kanggo nenun lan tanduran obat. Sapi, asu, jaran lan pitik H'MONG rea. Ing jaman biyen H'MONG ngerteni manawa peternakan ditindakake dening wanita lan moro ing alas dadi tanggung jawab pria. Saiki ing Pitulungan negara, H'MONG wis sukses ngembangake budidaya beras basah, nandur tanduran industri, lan peternakan sing didol. Uripe wis apik banget. Tukang watu lan tenun kain wis misuwur.

Tdheweke nggawe klambi tradisional saka kain sprei mandhiri. Busana wanita tradisional kalebu rok, blus sing mbukak ing sisih ngarep lan celana legging ngarep lan legging. Kerah blus sulaman warna-warni yaiku kain sing tiba ing pundhak. Rok sing dilipat kaping pindho dijahit lan dihias. Saiki, akeh wong sing tuku klambi sing siyap. Umume yakin ing antarane H'MONG manawa wong-wong saka garis keturunan sing padha bisa nglairake lan mati ing omah masing-masing, lan kudu tetulung lan gotong royong. Saben garis keturunan nglumpukake ing klompok papan dununge, endhas njupuk urusan umum.

Young H'MONG pria lan wanita bebas milih pasangane. Perkawinan pancen dilarang antarane pria lan wanita saka garis keturunan sing padha. Miturut laku sing diarani "Haypu", bocah lanang lan wadon sing ora bisa ningkahan, bisa miturut perjanjiane wong tuwane, bisa ketemu karo wong liya ing papane wong lanang sing nggawa wanita kasebut menyang omahe dadi garwane. Urip perkawinan H'MONG rukun. Pegatan iku tarif.

TFestival Taun Anyar telung dina radial saka H'MONG diatur saben wulan Desember. Dheweke ngindhari mangan sayuran sajrone acara kasebut. Alat musik kalebu macem-macem jinis pan-pipa lan sit-lip. Kanggo seneng musim semi lan sawise dina kerja. pria lan wanita enom asring main pipa pancing lan lambe kanggo nyebutake perasaan lan njaluk mitra.

Dusun HMong - Holylandvietnamstudies.com
Dusun H'MONG ing propinsi Thanh Hoa (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 5 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X