WRESTLING - Bentuk OEDMPIK TRADISIONAL Vietnam

Hits: 169

Miturut peneliti budaya, ana rong literatur sesambungan ing Vietnam: Nyinau sastra lan populer sastra. Mula, bisa uga ana rong jinis penelitian seni beladiri ing Vietnam: Sinau seni beladiri ing kulawarga imperial (sinau seni bela lan seni beladiri) lan gusti tradisional (sajrone musim liburan).

Gulat tradisional minangka wujud kegiatan olahraga lan fisik lan uga minangka warisan budaya manungsa, sing diduweni dening Vietnam lan pirang-pirang bangsa liyane wiwit sejarah wiwitan. Nggunakake pemikiran abstrak lan dialectic, bisa kita ujar: Gulat marisi "génom manungsa", berkembang saka makhluk sing manggon ing banyu, ing wit, ing tebing, dadi makhluk sing urip ing lemah lan masyarakat manungsa kanthi organisasi sosial sing maju. Gulat tradisional of Vietnam marisi "génom manungsa" kaya ing ndhuwur. Iki mbukak cara kanggo ngembangake wujud seni olahraga lan seni beladiri liyane. Wong Vietnam gusti tradisional, game gusti umume digelar ing festival gusti dina Lieu Doi (Nam Ha), dianggep minangka Olimpiade saka negara Vietnam, yaiku pendhudhuk seni beladiri tradisional Vietnam.

Wong wis kompetisi seni beladiri nganti pirang-pirang taun

Dheweke bisa nglindhungi negarane nganti puluhan taun.

Ing jaman Romawi kuno, gladiator perang kanggo mateni saben liyane. Kayane kaya dolanan seni beladiri kanggo nyenengake mulya. Iki uga cara urip sing bisa ngganti kelas dadi budak dadi aristokrat (sawise nglumpukake dhuwit sing cukup). Beda, para pegulat ing Vietnam dadi pejuang desa, nggawa semangat beladiri lan nyatakake kabeneran dipuji minangka First Laureates. Dheweke ngenteni dina kanggo ngalahake mungsuh lan nglindhungi negara.

Nggunakake tumbak ing sangisoring langit. Ngomong kaya bledug.

Men bisa nyekel macan. Wanita bisa ngrusak cagak candhi.

Sawise pirang-pirang peperangan, pungkasane wong Vietnam ngalahake penjajah Tiongkok (kaping pindho nglawan pasukan Tong, kaping telu nglawan pasukan Nguyen, sepisan nglawan pasukan Minh, sepisan nglawan pasukan Thanh). Gulat tradisional nyebar lan ora winates ing lapangan gulat nanging uga nyebar menyang seni beladiri liyane kanthi jinis senjata liya kayata cudra, scimitar, pedhang, tongkat pring, lsp.

Ruang kanggo praktik seni beladiri ora diwatesi ing yard lan desa-desa, nanging uga bisa dideleng ing pagodas Buddha nalika Buddha diurmati sajrone Ly-Tran jaman.

Ora kaya gladiator Romawi sing nglatih otot-otot dheweke kanggo pedhang lan lading ing mungsuh, para pejuang ing Vietnam duwe latihan fisik sing komprehensif supaya bisa nanggapi kahanan apa wae nalika ngadhepi mungsuh. Pesen utusan Dinasti Nguyen: "… Wong bisa munggah gunung kanthi sikil gundhul kaya angin terus. Dheweke ora wedi banget. Pria dicukur lan bisa nyilem sawetara jam, nglangi ing banyu kaya latar ing lapangan, saillikeflying,…. ”

Nguyen Manh Hung - Gangguan tradisional
Gambar: Nguyen Manh Hung - Gangguan tradisional Vietnam

Nanging, sajrone perdamaian, utamane wektu sing seneng kaya ing Ly-Tran, seni beladiri dadi salah sawijine olahraga kasebut ora mung nggunakake otot (barehanded) nanging uga kalebu macem-macem bentuk liya kayata nggunakake tameng, busur, pedhang, scimitar, gusti, danh phet, lsp.

Ing pengadilan imperial saka Le-Nguyen Dinasti, jenderal lan prajurit nindakake seni beladiri kanggo nglindhungi kulawarga Kaisar lan ngalahake mungsuh. Sajrone wektu kasebut, saliyane ujian kanggo pilihan mandarins sipil, ana uga pemeriksaan kanggo pamilihan pimpinan militer (ujian seni beladiri).

NGUYEN MANH HUNG

(sumber: Pelopor sing wis ngambah Jalan Kesenian Martial Tradisional Vietnam menyang Dunia - Bagian 3)

Deleng maneh:
WRESTLING - Bentuk OEDMPIK TRADISIONAL Vietnam - Vi-VersiGoo

BAN TU THU
09 / 2019

(Sing Dikunjungi 173 kaping, 1 kunjungan dina)

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

en English
X