SEJARAH AKHIR WULANG VIETNAMESE - Bagean 2

Hits: 1557

Donny Truong1
Sekolah Seni ing Universitas George Mason

… Diterusake kanggo bagean 1

ALPHABET

    Resmi adhedhasar Latin Alfabet Vietnam dumadi saka rong puluh sanga huruf: patbelas konsonan lan rolas aksara swara. Kajaba fjw, Lan z, rong puluh loro huruf asale saka aksara Romawi. Pitu huruf sing diowahi yaiku ăâđêôơ, Lan ư. Kaya ing Inggris, tatanan kasebut ngetutake konvensi abjad Roma. Huruf kanthi tandha diakritik yaiku sawise huruf tanpa. Kayata, a sadurunge ă lan d sadurunge đ. Alfabetisasi ing ngisor iki diwulangake ing sekolah.

Alfabet Vietnam berbasis resmi Latin - Holylandvietnamstudies.com
Alfabet Vietnam berbasis resmi Latin

LETTERS DENGAN DIACRITICS

     Vietnam nduwe serat ekstensif kanthi tandha diakritik kanggo nggawe bedane tonal. Pesenan saka tandha nada mawarni-warni, nanging sing paling umum yaiku Nguyễn Đình Hòakonvènsi: nada sing ora dicenthang (ngang), akut (landhep), kuburan (Huyen), pancing ing ndhuwur (hi), tilde (tiba), Lan underdot (ora). Amarga diakritik duwe peran penting kanggo mbedakake nada, saben aksara swara bisa njupuk siji utawa rong tandha tambahan. Ing ngisor iki 134 huruf (kapital lan kapur cilik) nduduhake kabeh kemungkinan diakritik ing Vietnam.

Tandha diacritical vietnamese - Holylandvietnamstudies.com
Tandha diakritik Vietnam

LETTER GAMPANG

    Kaya sing ditampilake ing alfabet, ing Sistem tulisan Vietnam Efesus pitu huruf sing diowahi. Papat wis misahake tandha diakritik: ăâê, Lan ô. Telu wis nyambung tandha diakritik: đơ, Lan ư. Bab iki nyedhiyakake luwih rinci babagan huruf sing diowahi.

Tandha diakritik Vietnam - Holylandvietnamstudies.com
Tandha diakritik Vietnam

SURAT Â

    The â nduwe circumflex sing diselehake ing ndhuwur huruf kasebut a. A-circumflex bisa nambah aditif akut ( A ), kuburan ( A ), pancing ing ndhuwur ( A ), tilde ( A ), utawa underdot ( A ). Ing Vietnam, kurfleks berbentuk chevron uga digunakake eê ) lan oô ).

SURAT Đ

    The đ duwe palang salib liwat serat kasebut d. The đ minangka konsonan awal. Pinggir Đ duwe garis horisontal ing tengah tutup dhuwur huruf D. Kothak cilik đ duwe garis tengah ing antarane ascender lan x-dhuwur huruf d.

SURAT Ê

    The ê nduwe circumflex sing diselehake ing ndhuwur huruf kasebut e. E-circumflex bisa nambahi akut aditif e ), kuburan ( e ), pancing ing ndhuwur ( e ), tilde ( e ), utawa underdot ( e ). Ing Vietnam, kurfleks berbentuk chevron uga digunakake aâ ) lan oô ).

SURAT Ô

    The ô nduwe circumflex sing diselehake ing ndhuwur huruf kasebut o. O-circumflex bisa nambahi akut aditif o ), kuburan ( o ), pancing ing ndhuwur ( o ), tilde ( o ), utawa underdot ( o ). Ing Vietnam, kurfleks berbentuk chevron uga digunakake aâ ) lan eê ).

SURAT Ơ

    The ơ duwe tanduk sing dipasang lan didadekake siji ing sisih tengen huruf o. Tanduk o-tambang bisa nambahi akut tambahan o ), kuburan ( o ), pancing ing ndhuwur ( ), tilde ( o ), utawa underdot ( o ). Ing Vietnam, sungu uga digunakake uư ).

SURAT Ư

    The ư duwe tanduk sing dipasang lan didadekake siji ing sisih tengen huruf u. Sungu u bisa njupuk akut tambahan ( U ), kuburan ( U ), pancing ing ndhuwur ( ), tilde ( U ), utawa underdot ( U ). Ing Vietnam, sungu uga digunakake oơ ).

Tandha diakritik Vietnam - Holylandvietnamstudies.com
Tandha diakritik Vietnam

TANPA KANGGO

     Vietnam yaiku basa tonal. Accent digunakake kanggo nuduhake enem nada sing khas: "tingkat"ngang), "nesu-nesu"sc), "kuburan ngisor"Huyêngg), "wungu sing lancarhi, "diopeni dhadha"tiba), lan "abot banget"nêngg). Ing nulis, siji nada dituduhake minangka ora dicenthang (a), papat dituduhake karo diakritik sing ditandhani a aksara swara ( áàA, Lan ã ), lan siji ditandhani karo titik ing ngisor aksara swara ( A ). Ayo ngrusak individu iki tandha nada.

Ora digambar

    Nada sing ora dicenthang (ngang) ora duwe aksen. Jarak kasebut wiwit saka tengah nganti tengah.

AKUT

     An akut (dắu sắc) yaiku aksen maju sing diluncurake ing vokal: áéíóú, Lan ý. Sing akut, sing diwiwiti saka ngisor sempit lan pungkasan ing sisih ndhuwur, nuduhaké pucuk sing dhuwur. Iki kudu munggah rada ing sisih tengen karakter dhasar ( á ) tanpa mandek. Yen digabungake, kudu diposisikan kanthi cetha saka tandha liyane ( Aeoo, utawa U ).

serius

  A kuburan (dhu huyền) yaiku aksen mundur sing dipasang ing vokal: àèìòù, Lan aku. Kuburan, sing diwiwiti saka sisih ndhuwur lan pungkasan karo ngisor sempit, nuduhaké pucuk sing kurang. Iki kudu munggah rada ing sisih kiwa karakter dhasar ( à ) tanpa mandek. Yen digabungake, kudu diposisikan kanthi cetha saka tandha liyane ( AAeoo, utawa U ).

KANGGURAN AKU

    A pancing ing ndhuwur (dỏu hỏi) yaiku tandha nada sing meh padha karo tandha pitakon sing ora ana tandha-tandha ing ndhuwur aksara swara: AeAkuoU, Lan Y. Iki nuduhake pitch mandheg pertengahan sing murah. Yen digabungake, kudu diposisikan kanthi cetha saka tandha liyane ( AAeo, utawa ).

KANGGO

    A tilde (dAu Nga) yaiku aksen sing dipasang ing vokal: ãeĩõũ, utawa Y. Iki nuduhake pitaran munggah dhuwur. Yen digabungake, kudu diposisikan kanthi cetha saka tandha liyane ( AAeoo, utawa U ).

UNDERDOT

     An underdot (dấu nặng) yaiku titik sing dilebokake ing ngisor aksara swara: AeAkuo, Lan Y. Iki nuduhake lapangan mandhap sing kurang lan kudu diposisikan kanthi cetha ing ngisor garis ngisor.

… Diterusake ing bagean 3…

BAN TU THU
01 / 2020

CATETAN:
1: Babagan penulis: Donny Trương minangka desainer kanthi minat kanggo tipografi lan web. Piyambakipun pikantuk master seni ing desain grafis saka Sekolah Seni ing Universitas George Mason. Dheweke uga penulis Tipografi Web Professional.
◊ Tembung sing kandel lan gambar sepia wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

Deleng maneh:
◊  SEJARAH AKHIR WULANG VIETNAMESE - Bagean 1
◊  SEJARAH AKHIR WULANG VIETNAMESE - Bagean 3
◊ lsp

(Sing Dikunjungi 5,267 kaping, 2 kunjungan dina)
en English
X