GOUJIAN: Pedhang Cina kuno sing mbantah Wektu

Hits: 1355

Hill Hill 1

     Sèket taun kepungkur, pedhang sing langka lan ora biasa ditemokake ing kuburan ing China. Sanajan wis mari liwat 2,000 lawas taun, pedhang, dikenal minangka Goujian, ora duwe tilas karat siji. Agul-agul kasebut narik getih nalika arkeolog nyoba driji ing pinggir, kayane ora kena pengaruh karo lakune wektu. Kejabi kualitas aneh iki, kriya kasebut rinci banget kanggo pedhang sing digawe wiwit mbiyen. Dianggep minangka harta negara ing China saiki, pedhang kasebut dadi legendaris kanggo masarakat Tiongkok kaya dene Raja Arthur Excalibur ing sisih Kulon.

     In 1965, arkeolog nindakake panaliten ing Propinsi Hubei, mung 7 km (4 miles) saka reruntuhan Jinan, ibukutha ing negara Chu kuna, nalika padha nemokake puluh puluh makam kuna. Sajrone Penggalian makam, peneliti ngeculake pedhang Goujian kajawi 2,000 artefak liyane. 

Penemuan Goujian

Pedhang goujian cetha - Holylandvietnamstudies.com
Pedhang Goujian wis cetha banget kaya saiki luwih saka rong milenium kepungkur (Sumber: Wikimedia Commons)

   Miturut pimpinan tim arkeologi sing tanggung jawab kanggo penggalian kasebut, ditemokake ing kuburan, ing kothak kayu sing cedhak karo udara ing jejere kulit. Tim kasebut kaget nalika pedhang tembaga sing sampurna kanthi scabbard dicopot saka kothak kasebut. Nalika ora diremehake, agul-agul kasebut dicethakake ora ana sithik sanajan dikubur ing kahanan lembab kanggo rong milenium. Tes sing ditindakake dening arkeolog nuduhake manawa agul-agul kasebut bisa gampang tumpukan kertas rong puluh lembar kertas.

Pedhang jian

    The Pedhang Goujian minangka salah sawijining sing paling wiwitan Pedhang jian, pedhang lurus sing dobel loro sing digunakake sajrone pungkasan 2,500 taun ing China. Pedhang Jian kalebu jinis pedhang wiwitan ing China lan ana gandheng cenenge karo mitologi Tionghoa. Ing cerita rakyat Tionghoa, dheweke misuwur kanthi jeneng "Wong lanang saka Senjata"Lan dianggep minangka salah siji saka papat gaman utama, uga staf, tombak, lan pedhang.

Pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com
Pedhang Goujian, Museum Wilayah Hubei (Sumber: Wikimedia Commons)

  Sedulur mung mbandhingake potongan sejarah sing padha, yaiku Pedhang gouijan punika pedhang tembaga kanthi konsentrasi dhuwur ing tembaga, nggawe luwih plik lan ora bisa pecah. Sisine digawe saka timah, nggawe dheweke luwih angel lan bisa njaga ujung sing luwih landhep. Uga ana jumlah sithik wesi, timbal lan belerang ing pedhang, lan riset wis ngumumake proporsi walirang sing gedhe banget gelas sulfida, sing menehi pedhang kualitas tahan karat. Etch rhombic ireng nutupi loro-lorone agul-agul lan glaze biru lan pirus dipasang ing gagang pedhang. Genggeman pedhang kaiket dening sutra nalika pommel kasusun saka 11 lingkaran konsentris. Ukuran pedhang Dawane 55.7 cm (21.9 ing), kalebu an 8.4 cm (3.3 ing) nangani hilt, lan duwe a 4.6 cm (1.8 ing) agul-agul sudhut. Iku bobot 875 gram (30.9) oz 

Tangani pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com
Pirus kasebut bisa katon dipasang ing gagang pedhang (Sumber: Wikimedia Commons)

Menehi prasasti

   Ing sisih liyane agul-agul, rong kolom teks katon karo wolung karakter, ing sacedhake gagang, yaiku nganggo aksara Cina kuno. Skrip kasebut, dikenal kanthi jeneng “鸟 虫 文” (secara harfiah "'manuk lan Cacing karakter ”) ditondoi kanthi dekorasi sing rumit kanggo stroke sing ditetepake, lan minangka varian zhuan sing angel banget diwaca. Analisis dhisikan nemtokake enem saka wolung karakter kasebut. Dheweke maca, “越 王” (Raja Yue) lan “自 作用 剑” (“digawe pedhang iki kanggo (dheweke) panggunaan pribadi"). Ana rong karakter isih ana asma raja

Skrip pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com

    Saka lair ing 510 BC nganti mati ing tangane NS in 334 BC, sangang raja mrentah Ya, kalebu Goujian, Lu Cheng, Bu Shou, Lan Zhu Gou, antara liya. Identitas raja sing duwe pedhang nyebabake debat ing antarane arkeolog lan sarjana basa Cina. Sawise luwih saka rong wulan, para ahli nggawe konsensus yen asline pemilik saka pedhang ana Goujian (496 - 465 SM), nggawe pedhang ngubengi 2,500 taun

    Goujian King of Yue - Holylandvietnamstudies.comGoujian minangka kaisar sing misuwur ing sejarah Tionghoa sing mrentah ing Negara Yue nalika spring lan Periode Autumn (771 - 476 SM). Iki minangka wektu sing ditandhani karo lam ing Dinasti Zhou lan njupuk jeneng saka spring lan Sejarah Musim Gugursing kronis wektu iki. Ing spring lan Periode Autumn misuwur amarga ekspedisi militer; Konflik kasebut nyebabake nyempurnakake gaman nganti tahan banget lan bisa nyebabake agawe pirang-pirang taun. Crita saka Goujian lan fuchai, Raja ing Wu negara, kontroversi hegemoni wis misuwur ing saindenging China. Sanajan Goujian's Kratoning wiwitan dikalahake dening Negara Wu, Goujian bakal mimpin tentara menyang kamenangan 10 taun mengko. 

Properti sing unik

    Kajaba saka nilai sejarah, akeh sarjana sing nggumunake, yen pedhang iki bisa tetep bebas karat ing lingkungan sing lembab, luwih saka 2,000 taun, lan kepiye dekorasi sing alus dicairkan menyang pedhang. Ing pedhang Goujian isih cetha kaya saiki nalika digawe, lan ora ana siji papan sing bisa ditemokake ing awak saiki.

    Peneliti nganalisa belukar tembaga kuno kanthi pangajab bisa nemokake cara kanggo nurun teknologi sing digunakake kanggo nggawe pedhang. Dheweke nemokake manawa pedhang tahan oksidasi minangka asil sulfasi ing permukaan pedhang. Iki, dikombinasikake karo sarung hawa sing kenceng, ngidini pedhang legendaris bisa ditemokake ing kahanan murni kasebut.

    Tes uga nuduhake manawa pedhang-pedhang ing Wu lan Wilayah Yue ing China Kidul sajrone spring lan Periode Autumn tekan metallurgi sing paling dhuwur, mula bisa nggunakake watu bukti-bukti karat ing bledug kasebut, mbantu dheweke bisa urip kanthi umur tanpa cacad. 

Pedhang Rusak

    In 1994, ing Pedhang Goujian dipinjam kanggo tampilan ing Singapore. Minangka buruh ngilangi pedhang saka kasus kasebut ing kesimpulan pameran kasebut, dheweke ngepuk senjata, nyebabake retak dawa 7mm. Kerusakan nyebabake kerusuhan ing China lan ora diijini ing njaba negara maneh. Saiki disimpen ing Museum Provinsi Hubei.

Cathetan Suku

+ “Pedhang Goujian. " HistoriaRex.com. http://historiarex.com/e/en/89-sword-of-goujian.
+ “Pedhang Pedhang: Pedhang Goujian. " Budaya Cina.
http://www.chinaculture.org/gb/en_curiosity/2004-06/23/content_47488.htm
+ Andrei, Mihai. "Pedhang Goujian - Ora dihiasi sawise 2700 Taun. ” Ilmu ZME. 21 Oktober 2011.
+ Kalamidas, Thanos. "Blade Sing Ngalahake Millennia. " Gbtimes.com. 17 April 2013.
http://gbtimes.com/life/blade-defeated-millennia

BAN TU THƯ
03 / 2020

Cathetan:
1 Hill Hill: Bryan lulus kanthi Sarjana Seni Sejarah saka Universitas Suffolk lan duwe latar mburi ing lilo tanpo pekso museum lan uga kerja bareng klompok bocah ing Museum Ilmu Pengetahuan lan Layanan Taman Nasional. Dheweke wis akeh lelungan ing Amerika Serikat uga internasional. Sawise njupuk rong semester ing luar negeri liwat Universitas Mississippi, dheweke ngunjungi pirang-pirang reruntuhan lan situs piramida ing Meksiko ing ngendi dheweke nggawe apresiasi budaya lan peradaban kuno. Nalika ana ing kana, dheweke uga njupuk basa sekunder ing basa Spanyol. Bebarengan karo dadi lulusan Sejarah, Bryan minangka anggota saka Phi Alpha Theta National Honors Society. Ing kalodhangan, Bryan seneng olahraga, maca lan kasengsem karo obat-obatan lan nutrisi.
◊ Sumber: Asal Usul Kuno, Rekonstruksi Biyen Kamanungsan: ancient-origins.net
◊ Gambar teks lan sepia sing kandel wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 9,050 kaping, 2 kunjungan dina)
en English
X