GOUJIAN: Pedhang Cina kuno sing mbantah Wektu

Hits: 173

Hill Hill 1

Sèket taun kepungkur, pedhang sing langka lan ora biasa ditemokake ing kuburan ing China. Sanajan wis mari liwat 2,000 lawas taun, pedhang, dikenal minangka Goujian, ora duwe tilak karat. Blade kasebut ngetokake getih nalika arkeolog nguji driji ing pinggir, kaya ora kena pengaruh liwat wektu. Kejabi kualitas aneh iki, kerajinan kasebut cukup rinci kanggo pedhang sing digawe sadurunge. Dianggep minangka khazanah negara ing China saiki, pedhang kasebut minangka legenda kanggo wong-wong Tionghoa minangka Pengadilan Raja Arthur ing Kulon.

In 1965, arkeolog nindakake panaliten ing Propinsi Hubei, mung 7 km (4 miles) saka reruntuhan Jinan, ibukutha ing negara Chu kuna, nalika padha nemokake puluh puluh makam kuna. Sajrone Penggalian makam, peneliti ngeculake pedhang Goujian kajawi 2,000 artefak liyane.

Penemuan Goujian

Pedhang goujian cetha - Holylandvietnamstudies.com
Pedhang Goujian wis cetha banget kaya saiki luwih saka rong milenium kepungkur (Sumber: Wikimedia Commons)

Miturut pimpinan tim arkeologi sing tanggung jawab kanggo penggalian kasebut, ditemokake ing kuburan, ing kothak kayu sing cedhak karo udara ing jejere kulit. Tim kasebut kaget nalika pedhang tembaga sing sampurna kanthi scabbard dicopot saka kothak kasebut. Nalika ora diremehake, agul-agul kasebut dicethakake ora ana sithik sanajan dikubur ing kahanan lembab kanggo rong milenium. Tes sing ditindakake dening arkeolog nuduhake manawa agul-agul kasebut bisa gampang tumpukan kertas rong puluh lembar kertas.

Pedhang jian

The Pedhang Goujian minangka salah sawijining sing paling wiwitan Pedhang jian, pedhang lurus sing dobel loro sing digunakake sajrone pungkasan 2,500 taun ing China. Pedhang jian kalebu salah sawijining jinis pedhang sing paling wiwitan ing China lan ana hubungane karo mitologi Tiongkok. Ing carita rakyat Tionghoa, diarani "Wong lanang saka Senjata"Lan dianggep minangka salah siji saka patang gegaman utama, bebarengan karo staf, tumbak, lan sabang.

Pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com
Pedhang Goujian, Museum Wilayah Hubei (Sumber: Wikimedia Commons)

Sedulur mung mbandhingake potongan sejarah sing padha, yaiku Pedhang gouijan punika pedhang tembaga kanthi konsentrasi dhuwur ing tembaga, nggawe luwih pliant lan luwih canggih. Sisih digawe saka timah, nggawe dheweke luwih angel lan bisa nahan pinggiran sing luwih cetha. Ana uga pirang-pirang jumlah wesi, timbal lan belerang ing pedhang, lan riset wis ngumumake proporsi walirang sing gedhe banget gelas sulfida, sing menehi pedhang minangka kualitas tahan karat. Etchings rombong ireng nutupi loro sisih agul-agul lan biru lan pirus biru digambar ing gagang pedhang. Genggeman pedhang kaiket dening sutra nalika pommel dumadi saka 11 bunderan serentik. Pedhang ngukur Dawane 55.7 cm (21.9 ing), kalebu an 8.4 cm (3.3 ing) nangani hilt, lan duwe a 4.6 cm (1.8 ing) agul-agul sudhut. Iku bobot 875 gram (30.9) oz

Tangani pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com
Pirus kasebut bisa katon dipasang ing gagang pedhang (Sumber: Wikimedia Commons)

Menehi prasasti

Ing sisih liyane agul-agul, rong kolom teks katon karo wolung karakter, caket karo gonjang-ganjunge, yaiku ing skrip Cina kuno. Skrip, dikenal minangka "鸟 虫 文" (secara harfiah “'manuk lan Cacing aksara ”) ditondoi kanthi dekorasi sing rumit kanggo stroke sing ditetepake, lan minangka varian zhuan sing angel banget kanggo maca. Dhisikan nganalisa sing nem saka wolung karakter kasebut. Dheweke maca, "越 王" (Raja Yue) lan "自 作用 剑" ("digawe pedhang iki kanggo (dheweke) panggunaan pribadi"). Ana rong karakter isih ana asma raja.

Skrip pedhang goujian - Holylandvietnamstudies.com

Saka lair ing 510 BC nganti mati ing tangane Chu in 334 BC, sangang raja mrentah Ya, kalebu Goujian, Lu Cheng, Bu Shou, Lan Zhu Gou, antara liya. Identitas raja sing duwe pedhang nyebabake debat ing antarane arkeolog lan sarjana basa Cina. Sawise luwih saka rong wulan, para ahli nggawe konsensus yen asline pemilik saka pedhang ana Goujian (496 - 465 SM), nggawe pedhang ngubengi 2,500 taun.

Goujian King of Yue - Holylandvietnamstudies.comGoujian minangka kaisar sing misuwur ing sejarah Tionghoa sing mrentah ing Negara Yue nalika spring lan Periode Autumn (771 - 476 SM). Iki minangka wektu sing ditandhani dening huru-hara ing Dinasti Zhou lan njupuk jeneng saka spring lan Sejarah Musim Gugur, sing kronis wektu iki. Ing spring lan Periode Autumn misuwur amarga ekspedisi militer; Konflik-konflik iki nyebabake senjata sampurna nganti ora tahan, lan mbebayani, mbutuhake pirang-pirang taun suwene bertahan lan tahan nganti pirang-pirang abad. Crita saka Goujian lan Fuchai, Raja ing Wu negara, kontroversi hegemoni wis misuwur ing saindenging China. Sanajan Goujian's Kratoning wiwitan dikalahake dening Negara Wu, Goujian bakal mimpin tentara menyang kamenangan 10 taun mengko.

Properti sing unik

Kajaba saka nilai sejarah, akeh sarjana sing nggumunake, yen pedhang iki bisa tetep bebas karat ing lingkungan sing lembab, luwih saka 2,000 taun, lan kepiye dekorasi sing alus dicairkan menyang pedhang. Ing pedhang Goujian isih cetha kaya saiki nalika digawe, lan ora ana siji papan sing bisa ditemokake ing awak saiki.

Peneliti nganalisa jilid tembaga kuno kanthi ngarep golek cara kanggo nyusun teknologi sing digunakake kanggo nggawe pedhang. Dheweke nemokake manawa pedhang kasebut tahan kanggo oksidasi minangka akibat saka sulphation ing permukaan pedhang. Iki, dikombinasikake karo scabbard sing ditutup udhara, ngidini pedhang legendaris ditemokake ing kahanan murni.

Tes uga nuduhake manawa pedhang-pedhang ing Wu lan Wilayah Yue ing China Kidul sajrone spring lan Periode Autumn tekan metallurgi sing paling dhuwur, mula bisa nggunakake watu bukti-bukti karat ing bledug kasebut, mbantu dheweke bisa urip kanthi umur tanpa cacad.

Pedhang Rusak

In 1994, ing Pedhang Goujian dipinjam kanggo tampilan ing Singapore. Minangka buruh ngilangi pedhang saka kasus kasebut ing kesimpulan pameran kasebut, dheweke ngepuk senjata, nyebabake retak dawa 7mm. Kerusakan nyebabake kerusuhan ing China lan ora diijini ing njaba negara maneh. Saiki disimpen ing Museum Provinsi Hubei.

Cathetan Suku

+ "Pedhang Goujian. ” HistoriaRex.com. http://historiarex.com/e/en/89-sword-of-goujian.
+ "Pedhang Pedhang: Pedhang Goujian. ” Budaya China.
http://www.chinaculture.org/gb/en_curiosity/2004-06/23/content_47488.htm
+ Andrei, Mihai. "Sword of Goujian - Untarnished sawise 2700 Taun. " Ilmu ZME. 21 Oktober 2011.
+ Kalamidas, Thanos. "Blade Sing Ngalahake Millennia. ” Gbtimes.com. 17 April 2013.
http://gbtimes.com/life/blade-defeated-millennia

BAN TU THƯ
03 / 2020

Cathetan:
1 Hill Hill: Bryan lulus karo Bachelor of Art in History saka Suffolk University lan duwe latar belakang ing sukarelawan musium lan uga nggarap klompok bocah ing Museum of Science lan National Park Service. Dheweke wis lelungan kanthi cetha ing Amerika Serikat uga internasional. Sawise njupuk rong semester ing Universitas Mississippi, dheweke ngunjungi pirang-pirang runtuhan lan situs piramida ing Meksiko ing ngendi dheweke ngasilake apresiasi budaya lan peradaban kuno. Nalika ana ing kana, dheweke uga milih basa sekolah nomer loro ing basa Spanyol. Saliyane dadi lulusan Sejarah, Bryan dadi anggota Masyarakat Kehormatan Phi Alpha Theta. Ing kalodhangan kasebut, Bryan seneng nyambut gawe, maca lan duwe minat kanggo obat lan nutrisi.
◊ Sumber: Asal-Usul Purba, Rekonstrusi Umat Kamanungsan: kuno-origins.net
Images Gambar teks lan sepia wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 369 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X