Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 360

   CHAM uga diarani Cham, Chiem Thanh lan Hoi. Dheweke duwe pedunung udakara 148,021 wong sing konsentrasi ing propinsi ing Ninh Thuan1 lan Binh Thuan2. A bagean CHAM manggon ing An Giang3, Tay Ninh4, Dong Nai5 lan Ho Chi Minh City6.

   Basa CHAM kalebu ing Austronesia7 kulawarga. Loro saka wilayah pribumi, CHAM uga ngetutake Mohammedanisme8 lan Brahmanisme9. Ana loro Muslim10 klompok: Bani11 lan Islam12.

   Brahmanisme9 narik kawigaten udakara telung puluh lima pedunung CHAM ing Ninh Thuan1 lan Binh Thuan2.

   CHAM manggon ing dhataran lan duwe tradhisi tani-sawah. Dheweke ngalami pertanian intensif kanthi irigasi lan pupuk. CHAM melu perdagangan. Pirang panci lan tenun brocade minangka rong garis sing kondhang.

   Jaman mbiyen, CHAM ora nandur wit ing desa-desa. Dheweke duwe kabiasaan nyusun omah kanthi catur-board. Saben keturunan utawa klompok kulawargane sing relatif bisa kumpul ing sisih kothak sing aris utawa persegi, dipisah karo jalur. Omah-omah padha ngadhepi ngidul utawa mangetan.

   Matriarki isih ana ing masarakat CHAM, utamane ing Central Vietnam13. Sanajan pria duwe peran utama ing kulawarga, nanging kepala kulawarga asring dadi wanita tuwa. Adat CHAM negesake manawa bocah kudu njupuk jeneng kulawarga ibune. Kulawarga wanita omah-omah karo calon panganten pria. Sawise krama, calon penganten kakung teka omah ing omah bojone. Hak warisan mung kanggo anak wadon. Putri paling enom sing kudu ngasuh wong tuwa sing wis tuwa iku duwe bagean warisan sing luwih gedhe tinimbang mbakyune.

Pernikahan Cham - Holylandvietnamstudeis.com
Pernikahan CHAM ing Ninh Thuan, Vietnam (Sumber: Omah Publik VNA)

Deleng maneh:
◊  KOMUNITAS 54 GROUP ETNIK ing Vietnam - Bagean 1.
◊  Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
◊ lsp

BAN TU THU
06 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar:  54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 1,834 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X