Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 337

    CONG nduwe udakara udakara 1,859, utamane sing manggon ing komune sadawane Kali Da1 in Kabupaten Muong Te of Provinsi Lai Chau2. CONG uga diarani Xam Khong, Mang Nhe lan Xa Xeng. Basa CONG kalebu ing Tibeto-Burma3 grup.

    CONG umume nandur milpa kanthi ngresiki alas, ngobong wit lan nggawe bolongan nganggo tongkat kanggo nyebar wiji. Bubar, dheweke nggunakake cangkul lan sapi utawa daya tarik kebo. Moro mancing, lan nglumpukake tetep dadi kegiyatan sing penting. Wanita CONG ora pati ngerti tenun. Dheweke tuwuh katun sing digunakake kanggo tuku kain. CONG pria lan wanita trampil ing kranjang, utamane nggawe tikar rotan.

   The CONG manggon ing omah-omah. Saben omah dumadi saka telung utawa papat kompartemen sing dipisahake kanthi partisi. Inti tengah kanthi jendhela siji diparengake kanggo tamu. Mung siji lawang mlebu dibukak ing salah sawijining mburi omah.

   Saben keturunan CONG duwe pamimpin lan pantangane dhewe lan aturan kanggo nyembah ritual lan tata cara mesbèh. Ing kulawarga, bapak dadi peran penting. Nalika bapakne mati, putrane mbarep bakal ngganti jabatane.

    Ing jaman biyen, mung CONG lanang lan wadon sing omah-omah. Pungkasan, dheweke wis nate nikah karo anggota kelompok etnik liyane kayata thai4 lan Ha Nhi5. Miturut adat istiadat, wong sing keturunan langsung bisa omah-omah mung saka generasi kaping pitu. Kulawarga mane aktif nglamar perkawinan. Sawise pacangan, wong kasebut urip ing kulawarga garwane suwene pirang-pirang taun. Wanita sing wis omah-omah nganggo rambut sing dirajut ing chignon ing ndhuwur endhas. Wong lanang kudu nyaosake salaka putih kanggo kulawarga garwane. Kulawarga wanita kudu nyiyapake dower kanggo calon penganten putri supaya digawa menyang omah bojone. Pirang-pirang dina sawise pesta, pasangan teka ngunjungi kulawarga penganten.

   Leluhur CONG kagolong generasi katelu disembah. Dheweke menehi persembahan kanggo para leluhur nalika pesta, sawise panen, nalika lair saka bocah utawa nalika mati parert. Kaya ing Ha Nhi lan La Hu6, saben taun saben desa CONG nganakake upacara kemasan kanggo miwiti panen pari.

  Kejabi, sawetara upacara uga dianakake kanggo ndedonga kanggo nandhang palebah lan kemakmuran.

   Kesenian rakyat CONG maneka warna karo lagu sing apik banget, kalebu sing misuwur Cong khao.

Cong ginning cotton - Holylandvietnamstudies.com
CONG people - Katun Ginning (Sumber: House Publishings House)

Deleng maneh:
◊  KOMUNITAS 54 GROUP ETNIK ing Vietnam - Bagean 1.
◊  Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo):  Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp

BAN TU THU
06 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar:  54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 1,229 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X