Usaha kanggo nyinaoni SEJARAH MUDA TRADISIONAL VIETNAMESE MARTIAL TRADISIONAL - Section 1

Hits: 118

HUNG NGUYEN MANH

Kanthi upaya nyinaoni sejarah budaya seni beladiri, warisan budaya sing ora cetha kanggo bangsa kita, kita kudu ngenteni Asosiasi Riset Sejarah Vietnam lan akeh Asosiasi Penelitian Sejarah ing macem-macem propinsi lan kutha, uga akeh sarjana lan master seni beladiri ing Vietnam lan negara manca. Yen mangkono, kita ora yakin kapan bakal bisa duwe bahan sing migunani kanggo sinau ilmiah sejarah seni beladiri Vietnam. Nanging, yen kita mung nglumpukake dokumen sing kasedhiya sing disimpen ing arsip nasional, kita mung bisa wareg sementara. Kajaba iku, kepuasan sauntara utamane saka jaman feudalisme kanthi bahan seni beladiri sing unggul kayata manual Militer ing Dinasti Tran. Buku manual Militer iki mung ditrapake kanggo pamimpin militer lan anggota kulawarga imperial kanggo nindakake seni beladiri ing Giang Vo (Sekolah Seni Mempertahankan diri) (wiwit 1253).

Pimpinan militer ing Dinasti Tran kayata Tran Quoc Tuan, Tran Quang Khai, Tran Khanh Du, lan Pham Ngu Lao, mudhun ing sejarah kanthi pirang-pirang dalan ing Saigon lan kutha-kutha liyane sing jenenge. Pimpinan militer iki ngrusak niat nyerang pasukan Mongolia. Nanging, liwat bibliografi kuna lan dongeng rakyat, kita mung bisa ngumpulake sumber seni beladiri saka dinasti Trieu nganti jaman pemerintahan Trung Nu Vuong (Ngemut Trung) (40-43 AD). Pemimpin militer loro iki biyen numpak gajah, nggunakake pedhang, lan mimpin prajurit wadon kanggo ngalahake pasukan To Dinh.

ing Dinasti Dinh (968-980), pimpinan militer Dinh Tien Hoang mulang para pejuang babagan cara nggunakake tebu - rod sing rata-rata (miturut Toan Anh). Uga ing Wangsa Le Thanh Ton (1460-1496), kulawarga imperial netepake pemeriksaan seni beladiri lan latihan perang. Perlu ditemokake yen ing wektu kasebut, ana 2,767 mandar militera lan 1,825 wong ngerti seni beladiri. Wiwit saiki, Le Thanh Ton wis diurmati minangka pendiri sinau seni beladiri Vietnam berkat upaya kanggo mbangun sistem latihan seni beladiri.

Sajrone pamaréntahan Nguyen Hue (Quang Trung), ujar yen sinau Vo Tien (Seni beladiri Dewa) Ing Gunung Cha Diem (Range Gunung Truong) ing Provinsi Binh Dinh kanthi master seni beladiri sing jenenge Hien (Giao Hien - guru Hien). Mengko, dheweke dadi pimpinan militer legendaris sing ngalahake tentara Cina. Wiwit kutha kelairan kasebut, provinsi Binh Dinh, dadi tanah omah cabang seni beladiri sing misuwur.khususe ing An Vinh lan An Thai Village). Uga, ing taun 1938, cabang seni beladiri Vovinam - Seni beladiri Vietnam dibentuk lan isih ana nganti dina iki ing Vietnam lan pirang-pirang negara ing saindenging jagad.

Ana lagu rakyat kanthi macem-macem variasi sing nyatakake peran wanita ing kampung halaman karo latar budaya budaya seni beladiri:

Yen sampeyan ngerti
Con gái Bình Định múa roi, lan quyền.
(Ayo menyang Binh Dinh
Kanggo ngujo bocah-bocah wadon sing nindakake tebu lan seni beladiri)

Nanging, sawise tentara Prancis ngontrol Vietnam, mulang seni beladiri dilarang nyegah pemberontakan.

* * *

Thanks kanggo kesadaran awal saka perang wong sing dawa saka bangsa, Vietnam bebas saka kontrol imperial. Sawise iku, Vietnam fokusake mbangun pondhasi seni pencak silat ing antarane masarakat sawise pungkasane sewu ewu penguasaan Cina. Uga, saka pangertosan tradisional dhasar filosofis Timur ing jagad China (miturut Vandermeersch1), pangembangan studi seni beladiri Vietnam uga dipengaruhi Confucianism.

Donya China duwe dhasar saka filsafat abstrak saka Yi Ching. Yin lan Yang lan Lima Unsur Dasar yaiku asal usul minangka usul kanggo ngembangake aturan masyarakat manungsa. Mbok menawa iku buku klasik lan apik ing donya lan tampilan filsafat - minangka aturan sing ora bisa dilalekake kanggo slamet kabeh makhluk.

Pramila, gesang bangsa kita, utamane gesang spiritual, uga kena pengaruh saka aturan sing ora bisa diganti. Budaya uga nyinaoni seni beladiri ora bisa ana tanpa pamrentah sing langgeng iki.

* * *

A bagean masarakat nganggep manawa Klasik Cina, utamane pitu teks klasik babagan sejarah seni beladiri, diarani Klasik Militer Kelas.2, digunakake minangka manual kanggo mulang lan sinau seni beladiri. Kenging punapa kita, Vietnam, nyusun manual seni beladiri? Kanggo mangsuli pitakon iki, ayo bali menyang sejarah pencak beladiri bangsa. Kita bisa ndeleng manawa pengalaman perang kacathet dadi buku sing diarani Vo Kinh (Klasik Militer) lan Vo Ta (Seni Martial Tradisional Vietnam). Vo Kinh minangka Kitab Suci sinau seni beladiri sing digunakake dening Hung Dao Vuong Tran Quoc Tuan kanggo nglatih prajurite. Iku Binh thu yeu luoc (Singkatan Taktik Militeri) utawa Binh phap cac nha (Taktik Militeri) sing kasebut dening Tran Hung Dao ing "Proklamasi kanggo Petugas" ing abad XIII.

Kejabi, arsip buku sejarah iki dilengkapi karo manual dening Dao Duy Tu (saka abad 17th) diarani "Ho truong khu co" (Manual perang saka Dao Duy Tu). Kajaba iku, ana arsip buku liyane sing diinterpretasi minangka kombinasi teori lan praktik seni beladiri. Dheweke bisa ditemokake ing Han-Nom (Karakter Cina lan karakter Vietnam klasik) toko buku, kayata Vo nghe quoc ngu ca (diklasifikasikaké minangka AB 597) kanthi ora mung komentar, nanging uga gambar, tekstur, lsp. kanggo interpretasi lan dekorasi.

* * *

… Terus…

CATETAN:
Source Sumber Gambar: vietcadao.com

Deleng maneh:
Usaha kanggo nyinaoni SEJARAH MUDA TRADISIONAL VIETNAMESE MARTIAL TRADISIONAL - Section 2.

Usaha kanggo nyinaoni SEJARAH MUDA TRADISIONAL VIETNAMESE MARTIAL TRADISIONAL - Section 3.

BAN TU THU
11 / 2019

(Sing Dikunjungi 181 kaping, 1 kunjungan dina)

Ninggalake a Reply

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *

en English
X