TEKNIK WONG ANNAMESE - Bagean 1: Kepiye cara dokumen kasebut ditemokake lan dijenengi?

Hits: 413

(TEKNIQUE DU PEUPLE ANNAMITE)
by HENRI OGER
Orientalis Prancis Bangsa Annamese

NerangakeAkeh aspek materi, mental lan gesang kasukman.
Iku: sing Encyclopaedia sekabehane instrumen, piranti, sadurunge nyeret, siluet, lan Donyane of sing urip lan Kerajinan of wong Tonkinese-Annamese .

Profesor Madya, Dokter Sejarah MANH HUNG NGUYEN
Jeneng Nick: Jaran bagasi ing desa universitas
Jeneng pena: Beetle

1.1 Piye PANJENENGAN DOKUMEN ING DISALMEN lan DIBADI?

      1.1.1 Ing ibukutha Hanoi, wiwit taun 50-an lan 60-an, sawetara pelukis veteran kondhang kayata Nguyễn Đỗ Cung, Trần Văn Cẩn lsp.. Lan peneliti enom sawetara wis wiwit nggatekake pirang-pirang batang kayu sing digayuh wiwitane abad kaping rongpuluh, sing kalebu ing serangkaian dokumen sing wiwit diwiwiti masarakat wiwit nindakake investigasi golek fakta lan kanggo sinau. Banjur, macem-macem Institusi riset kayata: Institut Sejarah, Institut Seni, Institut Kompilasi Encyclopaedias, Institut Asia Tenggara, Institut Vietnam China lan Chinesetranscription, Institut Bahasa dll. Uga wis mlebu kontak karo dokumen sing kasebut ing ndhuwur.

     Ing bekas kutha Saigon, bisa uga kira-kira taun 60an, Institut Arkeologi lan sawetara peneliti wis ngerti lan nyoba sinau babagan buku asli kasebut, utamane ing taun 70-an, nalika ana wong ndeleng ana pirang-pirang potongan kayu kasebut. kanthi judhul "Vietnam Kayu kayu, ing wiwitan Puluh puluh Abad. ” (1).

     1.1.2 Ing Paris, ing wulan April 1978, Review Ilmu Sosial (Paris) wis nerbitake artikel kanthi judhul "Seni Rakyat liwat 650 Anyar Kayu sing Mbalekake " (2).

     Rong wulan mengko, Eksposisi wis diatur ing Omah Budaya Kutha Bourges (France) mawa aksara gedhe kanthi judhul: "Artis petani Vietnam" (3).

     1.1.3 Nindakake artikel iki lan Eksposisi sawetara majalah Vietnam ing luar negeri terus ngenalake potongan kayu kasebut, lan majalah Studi Seni ing Hanoi uga nerbitake artikel kasebut. (Jeksa Agung bisa ngetokake 4/78).

  Ing 1985, majalah Komite Ilmu Sosial Vietnam "Encyclopaedic Kawruh " wis ngenalake 351 sketsa kanthi judhul gedhe: "Encyclopaedia ing Gambar" - diekstrak saka "Budaya Vietnam lan Encyclopaedia Bahan '” - Woodcuts sing diwujudake dening Artis Anonim ing wiwitan abad kaping 20. (4).

     Bubar, ing Jasa Springtime sawijining taun "Mậu Thìn" (Taun Naga), ing "Ệt Việt" (Majalah Vietnam saka Asosiasi Vietnam sing manggon ing Kanada nggunakake 8 kayu kasebut kanggo nggambarake artikel ing Tt kanthi anotasi: "Anyar kayu sing diklumpukake ing abad kaping-20 ”, lan saiki, sawetara majalah liyane uga nggatekake potongan kayu lan nyoba ngeksploitasi.

     Kajaba iku, kita wis ndeleng loro potongan kayu sing nuduhake kebo, sing dipilih saka dokumen kasebut lan diterbitake ing majalah kanggo dadi ilustrasi kanggo artikel sing judhulé: "The kebo tanpa lukisan ing lukisan lan patung ” (5).

     Pantun dadi perhatian yaiku sakumpulan buku sing ngenalake budaya nasional (6) ing 26 saka 30 gambaran sing digambar sawise sing ana ing set dokumen iki.

     1.1.4  Prasyarat, kita sok dong mirsani, sanajan sakumpulan dokumen kasebut wis diwenehake ing macem-macem wektu lan miturut macem-macem bentuk, iki durung nate dikenalake kanthi lengkap lan seragam. Mula, kasunyatan iki saiki bakal nimbulake akeh pitakon sing mbutuhake jawaban liyane:

     a. Apa bener yen sawise kelalen wektu suwene luwih saka setengah abad, nasibe harta budaya nasional sing gedhe saka masarakat Vietnam "wis wiwit kesusu - utawa ilang uga katon maneh - sajrone kedadeyan" saka Hanoi (ing 50an) menyang Saigon (sawise 1954lan banjur "wis ilang maneh menyang sawetara papan sing ora dingerteni adoh" (Paris-sawise taun 1975)?

     b. Apa bener manawa potongan-potongan kayu ing serangkaian dokumen kasebut kagolong kalebu lukisan anyar - beda karo gambar desa familiarông Hồ utawa dalan Hàng Trống - utawa wilah kasebut. "jinis seni"Utawa"macem-macem jinis riset ilmiah sing beda"Isih durung dingerteni?

     Mbok, ing ruang lingkup cilik pengenalan iki, kita ora kudu ngrampungake kabeh aspek saka kayu cilik iki lan mung kudu "njlentrehake kanthi persis", Supaya ora diwenehake"nilai-nilai aneh"Lan kanthi ora sengaja"ngrusak nilai ilmiah intrinsik"

_______
(1) NGUYỄN KHẮC NGỮ - "Vietnam Kayu ing awal abad kaping-20 abad ” - Majalah Expounder - wiwit nomer 1 nganti 10 ing taun 1970.

(2) PHẠM NGỌC TUẤN - Seni Rakyat lumantar 650 Kayu kayu sing mentas ditemokake - Review Ilmu Sosial, Paris, nomer 4/78.

(3) PHẠM NGỌC TUẤN - Pelukis Petani Vietnam - Eksposisi ing Omah Budaya kutha Bourges (France) wiwit tanggal 10 Juni 1978 nganti 30 Juli 1978, diatur dening Association of Vietnamese sing manggen ing Prancis, makarya kanthi koordinasi karo Museum Manungsa.

(4) Ing edhisi Nomer 3, 4, lan 5, 1985 lan nomer 1, Oktober 1985 (kapisah kanthi cetak).

(5) NGUYỄN QUÂN - Kebo tanpa lukisan ing lukisan lan patung - Majalah Sastra Vietnam - terbitan Tết Ất Sửu (Taun kebo) (1985), p.12.

(6) NGUYỄN THỤ - Ilustrasi kumpulan buku Lagu-lagu Rakyat lan Geguritan Rakyat Vietnam - Istana Budaya Nasional (jilid 4) disusun dening NGUYỄN TẤN LONG lan PHAN CANH, Diterbitake dening omah penerbitan Sống Mới ing taun 1971 ing Saigon.

1.2 Ndhaptar Minangka Subyek KAJIAN ILMIAH LAN Gawe PUBLIK

     1.2.1  Ing wulan April 1984, kita wis resmi ndhaptar serangkaian dokumen kasebut minangka subyek kajian ilmiah (1), kanthi panuntun dhumateng Departemen Filologi Universitas Kota HoChiMinh lan kanthi pambiyantu saka Asosiasi Seni Folk lan Asosiasi Artis Seni Plastik Vietnam.

     Kita wis ngenalake kumpulan dokumen iki lan usaha kanggo njlentrehake prekara sing dielingake ing seminar sing diatur ing Hanoi tanggal 13 Juli 1985.

     1 kanggo. Profesor BÙI KHÁNH THẾ (Prof Dokter ing Linguistik), CHU XUÂN DIỄN (Profesor Sastra Rakyat), TRẦN CHÚT (Wakil Kepala Dinas Philologi ing Universitas Hanoi) wis nuntun kita menyang cara sing kudu digunakake kanggo ngenalake set dokumen iki.

     1b. Pesen.ĐẶNG ĐỨC (peneliti babagan Cina lan Vietnam sing ditranskripsi nganggo basa Cina), Trần Mai lan Hồ Nam, (peneliti budaya) wis nate mbantu mbiyantu ulang taun.

  1c. Profesor HOÀNG NHƯ MAI (Profesor Sastra), LÊ ĐÌNH KỴ (Profesor saka Argumentasi Sastra) TRẦN THANH .M (Profesor Sastra), NGUYỄN LỘC (Profesor Sastra), TRẦN THÁI ĐỈNH (Dokter ing Filosofi), LÊ VĂN HẢO (Profesor Dokter ing Etnologi) wis maca lan menehi saran sing ana gandhengane karo naskah kasebut.

     1d. Mrs. VÕ SĨ KHẢI (Arkeologi panliti), NGUYỄN NGỌC BÁCH (MS), DƯƠNG NGỌC DŨNG (Guru basa Inggris) wis revisi terjemahan lawas, lan terjemahan sub-edit anyar iki lan revisi menit pungkasan wis diraih dening Pak VŨ ANH TUẤN (Penerjemah)

     Mengko, kita terus ngenalake macem-macem papan liyane (2) uga menyang Vietnam sing manggon ing luar negeri nalika teka maneh kanggo ngunjungi tanah kelairan.

(2) a.  Ing Hanoi, pesawat dokumen iki wis ditepungi ing papan-papan ing ngisor iki:

    Institut Hán-Nôm, Institut Bahasa, Departemen Vietnam ing Universitas Hanoi.

     b. Ing Kutha HoChiMinh: Komite Ilmu Sosial Kota HoChiMinh, Asosiasi Intelektual Patriotik, Asosiasi Kedokteran, Klompok Sejarah, Balai Peringatan Wanita Selatan, Gedung Penerbitan Pemuda, Perwakilan Tetep Institut Budaya, Konferensi Basa-4 Oriental Bangsa Sosialis, diatur tanggal 22,1986 November XNUMX ing universitas HoChiMinh.

     1.2.2  Warta babagan kumpulan dokumen iki wis ditindakake ing macem-macem koran lan majalah (1) lan akeh spesialis sing ngevaluasi kanthi akeh aspek:

     a. Buku sejarah ing gambar, sanajan ora lengkap, cukup migunani amarga bisa nggambarake kasunyatan lan nuduhake macem-macem aspek urip sosial bangsa ing jaman kasebut. Rangkaian kayu iki uga menehi kontribusi sing ora bisa dielingi kanggo "Bangsa kita harta lukisan tradisional ”(Fig.1)

     Miturut HOÀNG THAO - Koleksi asli saka kayu - Jurnal Wong 20 Juli 1985.

Gambar 1: BUFFALO-HERD (diproduksi saka patung digawe saka terracotta)

b.  Tanduran alas sing apik banget, lan apik banget sing ana gandhengane karo lukisan rakyat sing misuwur ing desa Đông Hồ lan dalan Hàng Trống. (Fig.2)

     … Ing taun 50-an, pelukis kondhang, Nguyễn Đỗ Cung lan Trần Văn Cẩn wis weruh manawa ana set kayu ing Hanoi, lan bubar iki, peneliti Nguyễn Mạnh Hùng nggawe publik salinan asli sing ana ing kutha HoChiMinh.

     PV Liwat 4000 kayu cat lukisan rakyat ing wiwitan abad kaping-20 wis ditemokake - Angkatan Rakyat, 20 Juli 1985.

Gambar 2: MAIN KANGGO MACAPAN BUKULukisan rakyat Vietnam)

     c. Babagan lukisan kayu saka kayu iki regane regane luar biasa, Profesor- Akademisi Trần Văn Cẩn, Ketua Asosiasi Artis Plastik Seni Vietnam ngevaluasi:

   "Set lukisan kayu kayu iki duwe Nilai seni sing cukup dhuwur. Artis tilas kaping wis nggambar lukisan gaya urip iki kanthi bakat maestro nyata. Nggoleki iki lukisan dina iki, kita rumangsa nemokake maneh awake dhewe (Fig.3). Plastik mung dianggep sudut seni, koleksi lukisan pinunjul iki wis nyedhiyakake piwulang sing bener-bener migunani ”.

     Koleksi koleksi khusus rakyat - Newsweek Juli, “20, 1985.

Gambar 3: SLIPPING INGKU PENTING
(paukuman kanggo murid sing salah nulis karakter Cina)

d.  Profesor Sejarah Phan Huy Lê ujar:

     "Iki koleksi lukisan sejarah gegayutan kaliyan kahanan gesang bebrayan kita ing kepungkur, lan arep saka kabeh cabang sosial kagiyatan kanggo macem-macem aspek moral lan panguripan budaya. Luwih saka 4000 alas dadi pemesanan, macem-macem, lan arang banget dokumen sugih sing ngidini kita sinau babagan adat, kebiasaan, lan kepercayaan wong-wong kita ing jaman sejarah kepungkur ”. (Gambar.4)

     Koleksi koleksi-lukisan khas rakyat - Newsweek 20 Juli 1985.

Gambar 4: TALISMAN
(ngilangi roh jahat, ngobati penyakit, supaya omah dadi tentrem)

     e.… “Kabeh koleksi kalebu luwih akeh saka 4000 lukisan kayu, dicet dening kita seniman sing sadurunge, terukir, lan dicithak tangan ing taun 1908-1909 ing Hanoi. Kabeh lukisan duwe legenda rinci ing basa Cina lan Tionghoa transkrip Vietnam, nerangake isi sing nutupi macem-macem kegiatan kayata minangka produksi, breeding (Fig.5), upacara, Sifat, hiburan kanggo masyarakat kita ing wiwitan abad iki ".

     Ngenalake koleksi lukisan masarakat ing wiwitan abad kaping 20 - New Hanoi, 20 Juli 1985.

Gambar 5: PADANGGIH NGGALKE BUFFALO

     f. "Luwih saka 4000 lukisan rakyat katon padha koleksi sejarah ing gambar, sing nggambarake kahanan urip tradisional masarakat ing jaman biyen, lan pindhah saka macem-macem cabang lan Profesi ing masyarakat tradisional kita menyang kegiatan spiritual lan fisik (Fig.6), sing seniman rakyat wis sadhar banget cara pinter lan canggih ”.

     Seminar Ilmiah nalika nglumpukake luwih saka 4000 lukisan masarakat diumumake ing publik - Saigon Liberated saben dina, 17 Juli 1985.

Gambar 6: KOMPETISI CARI RASA

     g. … "Nanging, bisa uga sing paling larang regane yaiku sekumpulan dokumen ing gambar, kanthi anotasi ing Vietnam Tionghoa lan Chinesetranscription (Fig.7) (2), sing wis kacathet kanthi cara sing cukup kanggo kegiatan para masarakat umume ing abad kepungkur.

    Nglindhungi warisan budaya nasional minangka tugas generasi enom iki, amarga isih akeh wektu luwih dhisik kanggo sinau budaya nasional ing jaman biyen.
HUỲNNH DŨNG NHÂN - Pemuda Minggu, ngetokake nomer 24/85, 25 Agustus 1985.

Gambar 7: MONKEY PLAITED Kanthi HERBS MEDIKINAL
(ing taun Monyet - 1908 - ana sing nggunakake obat-obatan kanggo nylametake kethèk lan disimpen ing omah. Banjur, obat-obatan iki bisa digunakake kanggo ngobati penyakit)

     h. … "Mungkin iki migunani introduksi kanggo pirang-pirang lapangan pasinaon kayata: literatur rakyat, etnografi lan sosiologi (Fig.8). Kajaba iku, koleksi iki sing kasusun saka luwih saka 4000 lukisan uga nggambarake asli seni seni plastik saka seniman ukir saka iku dina lawas ”.

     HỒ KIM - Babagan koleksi luwih saka 4000 lukisan rakyat ing wiwitan abad kaping 20 - Katolik Roma Vietnam, nomer 32, 11 Juni, 1985.

Gambar 8: NULIS (Terracotta)

     i. ... "Kanthi rasa percaya diri lan peneliti kolaborasi ilmiah Hùng duwe nuduhake kula kabeh dokumen, lan ngandhani aku sing entuk bathi  taun riset lan sinau; Dheweke uga nglilani aku ngerti babagan masalah sing isih tetep ora kepenak, uga bablas marang prekara lan pangarep-arep ing dina sing bakal teka. Thanks kanggo kekuwatane tetep lan kerja sregep, dheweke saiki bisa ngerti lan menehi hadiah liyane saka 4000 lukisan kanthi legenda ing Cina ditulis Wong Vietnam; lan khusus kanggo ndeteksi vestiges nyata sing ditinggal dening Hải Dialek H --ng - Hải Hưng dadi tanah air saka seniman. Nanging, kaya sawetara lukisan ditanggung isi enigmatic, dheweke kudu takon karo akeh Profesor, lan wong lawas sing asale saka Lor Vietnam supaya bisa entuk jawaban sing tepat (Fig.9).

      ĐẶNG ĐỨC, - Ora Nghệ (Majalah sastra), terbitan Nomer 5-6, 1 Februari 1986 - Taun Anyar Imlek (Taun macan) 1986.

Angka 9: NUKAPKAN KANGGO NGGOLAH UNTUK KANGGO BASA KANGGO WANGSULANA

     j. … "Lukisan-lukisan iki dicet ing wiwitan abad kaping-20, wis ngrambah kanthi teknik dhuwur sing nyata, lan duwe nggambarake panguripan wong Vietnam ing wektu kasebut. Akeh ing antarane duwe panaliten ilmiah sing dhuwur nilai, utamane etnografi. "(Anjir. 10).

     (4000 lukisan rakyat diklumpukake - Vietnam Agensi Berita Hanoi - VNA - 16 Juli).

Gambar 10: CEREMONY BETROTHAL
(Salah siji saka enem upacara manten, sawijining abdi dalem nggawa sepasang sirih
lan areca ing sirah, pengantin wadon karo payung, ibu-ibu
karo kupluk lebar lebar sing ora bisa kapisah)

     k. … ”Maneka warna organisasi budaya duwe nyiyapake tim peneliti sing ngurusi nentokake sumber lukisan kasebut, lan ngerteni vitae kurikulum. Siji pengarep-arep yen salinan asli bisa ditemokake lan dicithak dadi pirang-pirang fascicles ".

     Koleksi sing luar biasa - The Courrier Vietnam - September 1985.

     l. … ”Panjaluk wektu tambahan kanggo nggawe persiapan sing perlu kanggo nerbitake koleksi Rakyat Vietnam iki Lukisan ing wiwitan abad kaping-20, amarga iki minangka warisan sing berharga ing negara kita bandha budaya, lan uga amarga iki publikasi dituju kanggo nglindhungi lan wiyar introduce seni plastik Vietnam kanggo kita wong ing daratan lan luar negeri ” (3)

"Mlaku ing banyu,
lan mbuwang jaringe kanggo nyekel ewu iwak amba... "

      "Isine koleksi lukisan iki ngrampungake akeh aspek urip ing masyarakat Vietnam tradisional (Fig.11), ora diwatesi maneh ing lapangan teknis.

Gambar 11: NATE NET FING

     Iki minangka jaring tenunan tangan alun-alun, digawe saka benang benang kanthi ukuran sing beda saka 1.5 nganti 2 meter, lan duwe tiang sing ngatur telung utawa papat meter, digunakake kanggo nyekel iwak lan udang ing banyu jero, ora luwih jero tinimbang wong lanang. dhuwur (kali, kanal, kolam, danau…); panyeret biasane nganggo kranjang ing sabuk kanggo nyekel iwak lan urang sing kejiret. Ana macem-macem jaring sing luwih gedhe, diarani rakit-net, sing dipasang ing bagean kali ing antarane rong sumber banyu bolak-balik lan duwe gubuk kanggo wong-wong sing bisa urip lan nonton ing papan kasebut. Nanging, ana uga jinis drag-net sing bisa dipindhah, sing nyeret duwe kranjang ing bangkekan, lan jinis jaring cilik kanggo nyekel udang sing mung kain cilik.

     Antarane luwih saka 4000 lukisan, bisa dingerteni udakara 1000 ing antarane nyathet alam, dicet kanthi teknik sing gampang banget lan nuduhake benda-benda sederhana kayata tangga, lampu (Fig.12) lesung, pestle, gergaji lan sapanunggalane ... Ana canggih sing ana plastik regane seni, kaya bahan plastik industri bakal menehi peneliti kanthi larang regane dokumen ing aspek visual. ".

     MAI TRANG -… 4000 lukisan masarakat ing wiwitan abad iki - Ulasan Agama, September 1985.

Gambar 12: LAMPILAN

     m. "Amarga prelu nggambarake niat konkrit, utawa kanggo visual nyathet aspek tartamtu babagan urip, sawetara kasebut lukisan ngisor, nuduhake adegan kaya ngono minangka decapitation (Fig.13), pigsty (Anjir. 14), kencing utawa ngemis wong lsp… isih tetep cukup alami… ”

      ĐẶNG ĐỨC - Kumpulan lukisan cetakan kayu ing wiwitan abad kaping 20, katon saka sudut seni plastik -Folk Culture, edhisi No. 3/1986.

Gambar 13: BEHEADING (sirah iku diluncurake kaya dipotong)

      Biasane, ora ana petani sing ora mikir mbiak babi supaya bisa golek kandhang ing sawah. Yen ora mlarat lan angel, mesthine paling ora pigsty digawe saka slatu pring sing ditenun lan ditutupi godhong, saben sisih udakara udakara 2 utawa 3 meter (kaya gambar sing dituduhake sketsa iki). Wong sing duwe kahanan finansial sing luwih apik bakal nyimpen kompartemen sing bisa digunakake minangka gaya babi. Ing sawetara panggonan liyane, wong nggawe gaya babi uga karo cesspool, utawa dilebokake ing sandhinge pawon, nggawe tembok lempung lan ndandani pos ing sakiwa tengene, diarani "Chém" (pigsty ing vietnamese), saéngga supaya babi ora ngganggu omah. Minangka kanggo wong sing sugih, dheweke bakal nggawe gaya babi nganggo bata. Ing njero babi, wong nyelehake sekam, jerami, gatel supaya babi bisa digarap, telek, lan kencing. Nalika kotoran dadi keruh, dheweke bakal nyelehake lapisan husk, jerami lan jerami kanggo nggawe jugangan. Iki minangka titik sing digunakake kanggo nyimpen lan nutupi kotoran sing diarani pit-dung, sejenis pupuk utama sing digunakake ing dataran rendah, kayata kanggo wong ing wilayah semimountainous utawa pegunungan, mung nggunakake pupuk ijo kaya ing wilayah kasebut, babi diijini ngumbara

Gambar 14: PIGSTY

     n. Karo ngelmu ilmiah banget lan kemajuan teknis, kita ora mung duwe ensiklopedia cetak, nanging kita uga duwe liyane jinis kayata ensiklopedia ing gambar, soundencyclopaedia, ensiklopedia slide slide lan ensiklopedia komputerisasi. Mangkene, kita urusan karo Encyclopaedia Vietnam ing Gambar sing ditampilake ing wiwitan iki abad… ”.

     LÊ VĂN HẢO - Karya budaya langka lan larang regane ing budaya Thailand: lukisan kayu 4577 ing Encyclopaedia Vietnam ing Gambar para seniman Vietnam ing wiwitan abad kaping 20 - Saigon Pembebasan, terbitan tanggal 16 lan 17 Juli 1987.

     o. "Ing gesang budaya lan seni ing iki sawetara taun kepungkur, ana kasunyatan sing narik kawigaten perhatian manungsa, utamane ing jagad seni, cabang budaya rakyat lan sawetara liyane cabang ilmu sosial liyane: budaya tartamtu, seni, lan organisasi ilmu sosial duwe makarya kanggo nggawe masyarakat koleksi sing cukup gedhe lukisan kayu sing dicet ing awal abad iki… ”

     QUỐC ANH - Nggawe regane sekumpulan lukisan pamblokiran kayu sing dicet nalika wiwitan Abad Puluh Puluh - Studi Budaya lan Seni - Menteri Budaya - Masalah No 2/1988 (halaman 48).

_________
(1) Kaya ta, Tinjauan Pers Vietnam, Jurnal Rakyat, Jurnal Tentara Rakyat, New Hanoi, Saigon Bebas, Ulasan Agama, Newsweek, Katulik Roma Vietnam, "Le Courrier du Vietnam" (ing basa Prancis), Film Pemuda, Review Sastra (Jeksa Agung bisa ngetokake Tết Bnn Dần 1986), Pengetahuan Dina iki, terbitake No 2/88…

(2) Monyet dicithak karo obat-obatan obat lan diwenehi garis karo karakter Cina sing maca: "Ing dina Đoan Dương Tết (dina kaping lima wulan kalima wulan), wong nggunakake godhong safran kanggo nyemprotake effigy kewan, gumantung karo taun sing diwakili. dening kewan utawa kaya ngono ”. Taun Mậu Thân (1908) minangka taun Monyet. saengga dheweke nyemprotake effigy kethek lan diarani "Hầu tử", banjur dilebokake ing lawang utama kanggo ngilangi kacilakan. Mengko, yen ana ing kulawarga sing lara enteritis, wong bakal njupuk godhong safran saka effigy kasebut minangka obat.

(3) Sajrone Seminar, Ketua Panitia Pusat Asosiasi Sastra lan Seni Bersatu Vietnam - pujangga CÙ HUY CẬN - diilhami dening lukisan masarakat kanthi irah-irahan "Dip net net"Fig.11) wis ngemot rong ayat ing ndhuwur

Deleng maneh:
◊  TEKNIK WONG ANNAMESE - Ngenalake serangkaian dokumen - Bagean 2

BAN TU THU
12 / 2019

(Sing Dikunjungi 2,309 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X