TEKNIK ANAK ANNAMESE - Ngenalake sakumpulan dokumen - Bagean 2

Hits: 163

HUNG NGUYEN MANH
Profesor Madya, Dokter Sejarah
Jeneng Nick: Jaran bagasi ing desa universitas
Jeneng pena: Beetle

… Terus…

2.1 Jeneng-jeneng sing bener saka penulis karya lan menehi penerbitan

2.1.1 Iki minangka karya riset kanthi judhul: "Teknik Bangsa Annamese by Henri Oger" kasusun saka dokumen sing diklumpukake ing Midland Vietnam Utara, utamane ing Hanoi ing taun 1908-1909.

2.1.2 Ing kabeh pakaryan wis diwujudake miturut rong bentuk publikasi:

a. Gugus buku sing judhul "Pambuka Umum kanggo Panaliten Teknik Wong Anamia" (1) - Karangan babagan urip material, seni lan industri masarakat Annam.

b. Album sing ngemot luwih saka 4000 lukisan kayu "Teknik saka Annamese" (2) sing diarani Henri Oger: "Encyclopaedia kabeh instrumen, piranti, lan kabeh sadurunge nyeret ing gesang lan kriya seni Tonkinese".

_________
(1) HENRI OGER - Pambuka Umum kanggo Panaliten Teknik Bangsa Annamese - Essay babagan urip material, seni lan industri masarakat Annam - Geuthner, Librarian lan Editor.Jouve and Co. Printer - editors - Paris.

(2) HENRI OGER - Teknik wong Annamese - Ensiklopedia kanggo kabeh instrumen, peralatan, lan kabeh sadurunge nyerat ing karya Tonquinese-Annamese - Kertas saben dina saka Indochina Prancis -114 Jules Ferry St. - Hanoi.

Tokoh.15: Pambuka umum kanggo nyinaoni TEKNIK ING KABEH ANNAMESE - Esai babagan materi, kesenian lan industri wong-wong ing taun ngarep dening HENRI OGER

2.2 Detail babagan set buku sing judul "PENGENALAN UMUM UNTUK TEKNIK Wong-wong wong sing nggegirisi "(anjir. 15)

2.2.1 Iki minangka buku sing ditulis ing basa Prancis dening Oger lan diterbitake ing Paris dadi 200 salinan. Saben pawongan kasebut dumadi saka 159 kaca (Oger wis salah nalika nglakoni pagination amarga mung 156 halaman), lan 32 ilustrasi. Ing antawisipun 156 halaman, 79 ing antawisipun nggarap metode kerja, presentasi, penerbitan, kerajinan pribumi lan kegiatan urip saben dinane; 30 menehi hasil karo indeks sing ana hubungane karo teknik umum, teknik cina, game, (ara.16) lan dolanan, 40 arine ngemot konten lan anotasi saben piring ing Album lan Umum Umum.

Gambar.16: TIGER CATETING PIG (Game kanggo nyekel babi).
Bocah-bocah padha ngadeg ing salah sijine ing sajroning tumindak kaya babi,
siji liyane minangka macan ing njaba

2.2.2 Ing bagean ngenalake kerajinan pribumi - salah sawijining bagean saka isi utama buku - Henri Oger wis nggambarake pirang-pirang kerajinan kayata karya lacquer, sulaman, inlaying ibu-saka-mutiara, ukiran kayu, nggawe kertas lan kriya liyane. dianggep Oger asale saka kertas kayata: parasol lan pembuangan penggemar, gambar warna, cetakan buku. Banjur H.Oger urusan karo sawetara "Industri pribumi" kayata konstruksi omah, transportasi, nenun kain (ara.17), sandhangan, pewarna, industri panganan, pangolahan beras, nggawe bubuk beras, mancing lan uga nggawe rokok ...

Fig.17: KANGGO

2.2.3 Ngrampungake karo kerajinan pribumi, H.Oger wis menehi perhatian lan njaga mripat ing lapangan teknis. Dheweke nyathet saben tumindak, saben sadurunge nyeret, saben jinis instrumen, lan menehi komentar babagan bahan, kualitas, subjek, kahanan kerja, konsumsi produk, lan perbandingan karo produk saka Jepang, China ... Kanggo ngrampungake, H.Oger wis umum nggawe eksistensi akeh kerajinan ing wektu kasebut kanthi pandangan pribadi sing ora bisa ngindhari subjek, lan wis ngrampungake pira-pira umum sing tujuane ngladeni cara pamaréntahan french. Ayo maca sawetara katrangan ngisor:

a. "Akeh pengamat sing wis urip ing Annam asring nulis ing buku harian Journey sing: kabeh industri katon meh ora ana lan ora pati penting ing Annam. Lan dheweke asring negesake manawa: kita (yaiku Prancis) ora bakal nanggung sumbangan saka para pengrajin pribumi menyang gerakan ekonomi sing kita pengin nyebarake ing negara iki ".

b. Oger wis diamati. "Para petani Vietnam ora kudu urip susah sajrone taun, nanging padha seneng-seneng. Ing wayah luang kasebut, para petani bakal kumpul bebarengan lan nyambut gawe dadi buruh (ara.18) lan produk sing diprodhuksi bakal dadi suplemen finansial sing ora bisa ditanduri pari-pari, utamane karo jinis Indochinese beras.

Tokoh.18: KANGGO BASA KANGGO LACQUER

c. Apa klompok buruh? Miturut H. Oger: "Prangkat iki dumadi saka rong titik utama: buruh kerja ing omah kanggo juragan, lan majikan iki teka ing omah buruh kanggo ngumpulake produk".

d. Ing bab liyane H. Oger wis nulis:

"Vietnam minangka negara sing ngasilake akeh cat, lan cat ing sisih Lor luwih murah. Mula, kabeh piranti nggunakake saben dina ditutupi nganggo lapisan cat, sing nglindhungi saka suhu atos sing nyebabake barang-barang kayu bisa dirusak kanthi cepet (ara.19). Cat sing diprodhuksi ora mung cukup kanggo panggunaan daratan, nanging uga kasedhiya kanggo jumlah pedagang gedhe ing Kanton kanggo ngimpor menyang negarane.

Gambar.19: LACQUERWARE

e. Mbentuk pendapat saka lacquerware vietnamese ing wektu kasebut, Oger nganggep manawa: "Teknik lacquering saka Vietnam ora alus lan cerdas kaya Jepang. Bangsa Vietnam mung nyebarake cat cat khusus kanggo obyek kayu utawa pring, sadurunge uga disapu, lan nggunakake lempung sing apik kanggo ngilangi cacat, lan adol produk lacquer kanggo wong mlarat. Kanggo alesan kasebut, obyek sing dilapisi lapisan cat kasebut asring diikat lan lengket ”

f. Ngatasi masalah dekoratif, Oger mikirake yen wong lacquerer vietnam mung nyilih "Simbol Sino-Vietnam" kaya embroiderer, "dheweke ana ing panggonane akeh subjek sing diimpor saka China sing dicampur kanthi ora apik". Pungkasane, Oger percaya yen lacquerer vietnam ora nyoba golek subjek hiasan anyar "Saka para leluhur nganti turun-temurun, padha ngulungake salah siji subjek sing akeh sing dingerteni saka desainer sadurunge."

Ing bab liyane, kita bisa ndeleng manawa Oger wis nggatekake macem-macem jinis tumindak lan sadurunge nyeret ...

g. "Bingkai sulaman minangka jinis sing gampang ditindakake. Iki minangka pigura persegi sing digawe saka pring (ara.20). Diselehake ing rong ranjang, lan potongan sutra bakal dilebokake. Wong-wong ngencengi potongan sutra kanthi benang cilik sing ditutupi bunder pring. Kanggo pola sulaman, wis ditarik luwih dhisik ing kertas annamese, jinis cahya lan kertas sing apik. Pola kasebut dilebokake ing pring horisontal, lan siji banjur nyebar ing kertas bungkus kertas utawa transparan. Nganggo sikat pena, embroiderer mindhah persis pola ing sutra. Ing bab bukti-bukti sing ana gandhengane karo pelukis ngasilake lukisan-lukisan taunan, kita (yaiku Prancis) bakal ketemu maneh kanthi cara trampil sing ngidini siji ngasilake kabeh.

Tokoh.20: GAME EMBROIDERY

h."Pakaryan sulaman (ara.21) mbutuhake tenaga kerja luwih akeh lan moiling lan ketangkasan tinimbang intelijen. Pramila asring asring ngrawat para pria lan wanita, lan kadang-kadang bocah nindakake pakaryan kasebut. Pakaryan sing bakal ditindakake yaiku nggawe maneh desain kanthi macem-macem benang berwarna. Sulam lenggah ing ngarep pigura, sikile ditepungi ing ngisor kono. Dheweke nyekel jarum kanthi tegak ing sutra sutra lan narik benang ora ana papan sing slack. Iki minangka cara kanggo njaga sulaman kanthi apik lan tahan lama. Ing jejere dheweke minangka lampu, amarga dheweke kudu nyambut gawe awan lan wengi kanthi akeh pesenan.

Gambar.21: EMBROIDERER

Iki lampu (ara.22) kasusun saka pompa 2 sen sing diisi minyak, kanthi titik tengah-tengah. Sulaman vietnamen bisa digunakake ing sangisore lampu iki. Menawi mekaten, gampil ningali bilih kita mboten manggih tiyang sepuh ingkang makarya minangka sulaman - amargi tiyang sepuh biasane dipunginaaken nyambut damel ing kerajinan sanesipun para vietnam.

Gambar.22: A LAMP (digawe saka pot tinta, rega: 2cents)

2.3 Babagan album "TEKNIK ING ANNAMESE (Vietnam)) RAKYAT" (Gambar.23)

2.3.1 Pakaryan statistik sing ana hubungane karo sketsa lan papan sing disimpen

a. Iki minangka sketsa sketsa sing miturut statistik kita kasusun saka 4577 lukisan rakyat (1), 2529 ing antarané ana hubungane karo manungsa lan lanskap, lan 1049 ing antarane lukisan 2529 iki nuduhake rai wanita; kanggo lukisan 2048 sing isih ana, ngasilake alat lan peralatan produksi.

b. Setel sing disimpen ing Perpustakaan Nasional Hanoi kasusun saka 7 volume sing ora pati sekata lan nggawa nomer kode HG18 - biyen setel iki dijaga miturut kode G5 Perpustakaan Pusat Hanoi - Perpustakaan iki wis dibentuk ing April 1979, ing ngisor iki. nomer kode SN / 805 kanthi dawane 40 meter 70 sentimeter.

Gambar.23: TEKNIK ING ANNAMESE (Vietnam) Wong dening HENRI OGER
- Encyclopaedia kabeh instrumen, piranti, lan sadurunge nyeret ing gesang lan kriya saka wong Annamese Tonkinese

Set liya liyane disimpen minangka arsip ing Perpustakaan Umum Ilmu Kota Ho Chi Minh - perpustakaan sing wiwitane dadi bagean ing perpustakaan Kantor Residen Superior Prancis - miturut kode nomer 10511 - pesawat iki wis diisi mikrofilasi kanggo kaloro ing 1975, lan kaiket dadi rong volume.

Wiwitane, pesawat sing padha karo 10 volume, wis dikrofolasi dening Arkeologi Institute miturut kode kode VAPNHY tanggal 24 Mei 1962 (2) ing Alpha Film Enterprise ing tilas Saigon. Nanging, mikrofilm iki kurang kaca 94 lan duwe kaca 95 kaping pindho (amarga cacat teknis).

c. Ana uga volume ganjil saka 120 kaca terbatas, sing dijaga ing kode nomer HE 18a, sing wis dikrofolasi ing sangisore kode kode SN / 495 kanthi dawane 5m5, lan nggawe segel Perpustakaan Pusat Indochina sing bisa digunakake ndeleng nomer 17924.

- Iki pesawat sing disimpen minangka arsip ing Perpustakaan Nasional Hanoi. Wigati sing dielingake yaiku yen ing pojokan sisih tengen kaca pertama, nggambarake pengabdian dening tulisan tangan H. Oger, nggawe buku kasebut marang Gubernur Jenderal Albert Sarraut sing maca kaya ing ngisor iki:

"Aturan kanthi hormat marang Gubernur Jenderal Albert Sarraut kanggo mbayar utang utangku kanthi syukur amarga Kepujian sampeyan apik perhatian vis-à-vis karya saya riset (3). Kutha Vinh, Maret…, 1912. Henri Oger ”

d. Kita durung entuk kasempatan kanggo ngerteni babagan sumber liyane, utamane ing Paris, nanging, ing ibukota Prancis, Profesor Pierre Huard (4) wis konfirmasi kaya ing ngisor iki:

"Karya sing diterbitake ing Vietnam durung nate prosedur deposit simpenan hak cipta, mula ora ana siji salinan sing disimpen ing Perpustakaan Nasional ing Paris. Nanging, amarga pangerten apik saka panguwasa Vietnam (mantan Saigon), aku entuk salinan fotokopi saka salinan utama miturut kode nomer 10511 ing Perpustakaan Kantor Pendudukan Cochinchinese Resident Superior.

"École Française d'Extrême-Orient" uga duwe salinan berkat bantuan saka Layanan Photograpies- Departemen Dokumen Pusat sing ana hubungane karo Pusat Nasional Penelitian Ilmiah (CNRS) ”

Pakaryan H.Oger wis digambar kayu lan njupuk bentuk kayu cilik sing mengko dicithak nganggo kertas beras sing ukuran gedhe. (65x 42cm); 700 kaca kasebut disusun tanpa rapi lan kerusuhan, saben kaca ngemot udakara 6 lukisan, sawetara ana sing dianggep karo tokoh Romawi, diiringi legenda ing karakter cina, nanging kabeh wis diatur kanthi gangguan. Jumlah salinan sing diterbitake akeh banget: mung 15 set lan siji volume ganjil. Saben set wis kaiket 7, 8, utawa 10 fascicles. Ing saiki, mung ana rong set lan siji volume aneh ing Vietnam (5).

2.3.2 Klasifikasi macem-macem klompok subjek (Miturut H.Oger)

a. Ing album iki, Henri Oger mbagi subjek kasebut dadi patang subjek utama: telu dadi telu yaiku telung industri (urip material), lan sing paling pungkasan yaiku urip pribadi lan umum (gesang spiritual).

1. Bahan nggambar industri saka alam.

2. Industri sing ngolah bahan sing digambar saka alam.

3. Industri sing nggunakake bahan-bahan olahan.

4. Urip umum lan pribadi.

d. Nganggo bahan lukisan industri saka alam, Oger wis nemokake lan nglumpukake 261 sketsa (6) lan terus diklasifikasikake dadi 5 kelompok cilik, sing tetanen duwe sketsa paling akeh, banjur teka domain liyane kayata transportasi, panen lan plucking, mburu (ara.24), nyekel iwak.

Fig.24

__________
(1) Kita wis ngilangi salinan duplikat lan sing nuduhake instrumen cilik sing ora bisa dingerteni kanthi jelas.

(2) a. Kita wis ngerti manawa Pak Phan Huy Thúy, peneliti budaya lan mantan kepala pejabat ing Archaeological Institute, wis menehi perhatian marang sketsa kasebut lan wis ngirim mikrofilm menyang Amerika. (taun 1972) supaya bisa berkembang dadi sawetara salinan liyane. Nanging, amarga regane akeh banget, kekarepane kanggo ngirim salinan kasebut menyang kabeh sekolah profesional lan sekolah seni ora dadi kenyataan. Mengko, Universitas Vạn Hhnh wis nggunakake mikrofilm kasebut kanggo foto cilik supaya dikirim menyang spesialis ing daratan lan luar negeri. Peneliti Nguyễn Đôn wis rumit awal karo mikrofilm iki wiwitan.

b. Ing Paris, peneliti sing misuwur kayata Messrs. Hoàng Xuân Hãn, Nguyễn Trần Huân, lan Pierre Huard bisa uga duwe mikrofilm kaya kasebut.

(3) A Monsieur le Gouverneur Général Sarraut lan hauteage respueux pour le bienveillant intérêt qu'il veut bien apporter in mes études.Vinh le… Mars 1912. Henri Oger.

(4) PIERRE HUARD: Orientalis Prancis, penulis bareng karo Orientalis Maurice Durand saka karya sing misuwur kanthi judhul "Sinau babagan Vietnam (Connaissance du Vietnam)", diterbitake ing 1954 ing Hanoi. PIERRE HUARD - Le pionnier de la technologie vietnamienne (Pelopor ing teknologi vietnamese) - Henri Oger - BEFEO - TL VII 1970, kaca 215,217.

(5) Kita ngrasakake rong set kasebut ing rong perpustakaan gedhe: Perpustakaan Nasional Hanoi (ing taun 1985) lan Perpustakaan Nasional Saigon (ing taun 1962). Set terakhir iki isih disimpen minangka arsip ing Perpustakaan Ilmu Umum ing kutha Ho Chi Minh (Kita wis ndeleng maneh ing taun 1984).

(6) Nomer iki dipikolehi liwat statistik dhewe.

Deleng maneh:
TEKNIK ANAK ANNAMESE - Bagean 1: Kepiye set dokumen sing ditemokake lan dijenengi?

BAN TU THU
11 / 2019

(Sing Dikunjungi 183 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X