Prajurit lan Gun

Hits: 191

I. Miturut sawetara dokumen, ing Vietnam, sung hoa mai [súng hoa mai] (matchlock) dadi jeneng sing populer kanggo bedhil sung kene thuong [súng điểu thương] (êngg) kurang umum lan digunakake wiwit taun 16 nganti abad 19th. Dinasti feodal (Le, Mac, Trinh, Nguyen [Lê, Mạc, Trịnh, Nguyễn]) matchlocks kanthi lengkap kanggo tentara. Cathetan sejarah lan kasusastran mratélakaké perang ing wektu kasebut kaya mangkene: "Peluru sing mabur kaya dadi bintang lintang”. Lagu rakyat uga nyathet gambar tentara dadi wong romantis:

Sabuk kuning ngubengi pinggul
Nganggo topi sing ditandai, bedhil digawa ing pundhak
Pertandhingan ing tangan siji
Siji liyane nyekel tumbak lan mudhun menyang prau ing dhawuhe mandarin
Lampu kendhung kendhali lima terus dikrungokake
Luh ing mripat nalika mlebu prau.

[Ngang lưng thì thắt đai vàng
Đầu đội nón dấu vai mang súng dài
Một tay thì cắp hỏa mai
Một tay cắp giáo quan sai xuống thuyền.
Thùng thùng trống đánh ngũ liên.
Bước chân xuống thuyền nước mắt như mưa]

Gambar skype gunner ing ngisor iki digambar ing 1908 - 1909 ing Hanoi [Hà NộiÊngg. Iki mbantu mbayangake gambar prajurit nalika semana, sadurunge Nguyen [Nguyễn] Dinasti.

Dhewe kanggo otot sing kasebut ing ndhuwur, kene sawetara dokumen kanggo mbantu ngerteni:

* * *

II. Musket minangka jinis arquebus paling anyar ing pasukan militer Vietnam sajrone dinasti Mac, Trinh, Nguyen [Mac, Trịnh, Nguyễn] (saka abad 17th). Komposisi kenthel sing niru obahe hens pecah kanthi potongan flint. Teknik operasi kaya nderek: "tarik pemicu; pemicu ndemek Piece baja kanggo menehi sparking", Tegese:" tarik palu mundur; sijine pancing menyang sendi kanggo njaga. Nalika kita narik pemicu, palu iki mindhah lan ndemek potongan sing bisa nyepetake gun.

miturut John Pinkerston1, Gusti Nguyen [Nguyễn] dilengkapi karo tentara kanthi jinis iki sung kene thuong [súng điểu thương] (kenthong), uga kasebut sung hoa mai [súng hoa mai] (pertandhingan).

Dokumen liyane nuduhake yen ing dinasti Qing (China), ana jinis matchlock gedhe sing mbutuhake wong loro kanggo ngoperasikake: Salah sijine bedhil ing pundhak lan liyane minangka titik bantalan.

In Vietnam [Việt Nam], bedhil jinis iki saiki ditampilake ing museum. Minangka kacarita, ing Tay Son [Tây Sơn] pasukan nampa teknik sing kasebut ing ndhuwur Dang Trong [Tràng Trong] (Vietnam Kidul ing abad 17th-18th) lan apik dadi jinis liyane. Pasukan militèr nggunakake senjata iki kanthi gampang kanggo praktik saben dina ing lapangan, sing katon kaya game. Nanging, ing Dang Ngoai [Ngàng Ngoài] (Vietnam Lor ing abad 17th-18th), teknik iki uga digunakake kanggo gelut listrik sajrone rong atus taun. Kados toya lan geni, Gusti Trinh [Trịnh] dijenengi Thuy Vuong [Sabanjure] (Pangéran Banyu) amarga pasukan angkatan laut sing kuwat; Gusti Nguyen [Nguyễn] dijenengi Hoa Vuong [Wis ora] (Gusti Geni) amarga pasukane dilengkapi gaman senjata api sing kuwat. Kejabi, Gusti Nguyen [Nguyễn] duwe sawetara gaman liyane sing umum ing tentara kayata hoa dawa [hoả dawa] (naga naga), hoa ho [ho hổ] (macan geni) lan bedhil kanthi serpihan sing dienggo minangka bom sing gampang.

Asli, musket (flintlock) asale saka Eropa, banjur dikenal ing Amerika lan Asia. Ing Tay Son [Tây Sơn] tentara dianggep dadi tentara kuwat amarga otot sing luwih apik sing luwih unggul saka operasi teknis (mung papat gerakan sing dibutuhake) nalika pasukan Inggris lan Eropa mbutuhake rong puluh gerakan. Khususé, bedhil Qing (Gambar) nyekel geni alon-alon nanging akeh asap. Kaisar Quang Trung [Quang Trung] nggunakake bedhil iki ing perang supaya jubah kasebut dadi ireng amarga asap.

Prajurit Gunners - Holylandvietnamstudies.com
Prajurit & Gunner ing jaman biyen (Sumber: Nguyễn Mạnh Hùng ing "Kỹ thuật của người An Nam" - Technique du peuple Annamite of H. Oger (1908 -1909) ing Hanoi)

*

Tali utawa potongan flint digunakake kanggo matchlocks. Mengko, matchlocks diganti nganggo senapan luwih maju, nggunakake detonator lan kartrij padha karo bedhil Eropa ing wektu kasebut. Nanging, sajrone Minh Mang'Minh Mạng] mrentah, matchlocks diganti karo bedhil (amarga suda pasukan militer) nanging kanthi nomer sing luwih andhap dibandhingake karo abad sadurunge, sepuluh wong sing nyekel siji bedhil.

* * *

Miturut peraturan ing Nguyen [Nguyễn] Dinasti, tentara dipérang dadi rong jinis: Prajurit perang lan tentara pertahanan. Prajurit pertahanan dipilih saka Nghe An [Nghe An] menyang Binh Thuan [Ngene Thuận], sing dipasang ing Hue [HuếÊngg. Ing perang antara Prancis lan Vietnam ing Lor, Hue [Huế] pengadilan dikirim 8,000 prajurit kanggo mbela Utara Vietnam [Việt Nam], miturut wewenang mandarins seni bela diri sing dhuwur. Prajurit pertempuran dilebokake ing sisih Lor. Sawise iku, sajrone perlindungan Prancis, prajurite iki diganti karo linh kho xanh (Prajurit sabuk biru) (Gambar). Sawetara prajurit sing isih ana ing sangisoring pengurus propinsi.

CATETAN:
1: JOHN PINKERSTON "Geografi modern: Keterangan babagan kerajaan, karajan, negara, lan koloni karo segara, segara, lan pulo."
Image Tampilan gambar - sumber: faxuca.blogspot.com, nam64.multiply.com

Deleng maneh:
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 1
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 2
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 3

(Sing Dikunjungi 225 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X