SA DEC - Cochinchina

Hits: 110

MARCEL BERNANOISE1

I. Geografi Fisik

SITUASI

Kutha utama: Sadec [Sa Đéc]. Jarak saka Saigon [Sài Gòn] 132km… Provinsi ing Sadec [Sa Đéc] dibatesi ing Lor dening propinsi ing Tanan [Tân An], kutha utama sing jaraké 84km; ing sisih wetan dening propinsi ing mytho [Mỹ Tho] (jarak 60km) lan Vinhlong [Vĩnh Long] (jarak 12km); ing Kidul dening propinsi ing Cantho [Cần Thơ] (jarak (50km), lan ing sisih Kulon karo propinsi ing Longxuyen [Long Xuyên] (jarak 25km). Wilayah jembar wiyar 1.320 km persagi kanthi lumahing 89.000 hektar. Populasi propinsi ing Sadec [Sa Đéc] gunggung tanggal 31 Desemberst 1924 dumugi 205.515 jiwa, ing: 20 Prancis, 199.204 Annamite, 2.695 Cina, 3.481 Minh Huong [Minh Hương], 115 Annamen Tonkin lan Annam [An Nam]. Iklim saka Sadec [Sa Đéc] padha karo propinsi liyane ing sisih kulon Cochin-China.

II. Geografi Ekonom

Minangka provinsi ing Sadec [Sa Đéc] biasane dikuwasani pari, pari-kacang, kacang-kacangan lan woh-wohan liyane, Sadec [Sa Đéc] katon apik banget ing produksi beras. Moor akeh sing ana ing sadawane wates ing Vinhlong [Long Long], Cantho [Cần Thơ] lan Longxuyen [Long Xuyên], uga bagean sing diarani "negara-laut", sing nutupi propinsi iki, mung kudu diowahi dadi sawah kanthi bantuan saluran banyu sing saiki wis rampung. Nelayan diwiwiti sanalika pari wis rampung. Ana akeh iwak ing negara sing cepet-cepet laut lan ing sawetara wilayah sing caket ing wilayah kasebut. Iwak sing ana ing kono wis digunakake kanggo nyiyapake "mam" sing dadi kondisine sing penting kanggo panganan saka pribumi. Utamane industri kasusun saka sawetara karya bata lan pabrik kayu. Pusat utama lan papan pasar yaiku: Kutha ing Sadec [Sa Đéc], Phu Huu [Phú Hữu], Phu Nhuan [Phú Nhuận], Long Kula [Panjang], Xuong sandi [Mỹ Xương], Traiku [Mỹ Trà], Hoi An [Hội An], Lai Vung [Lai Vung], Long Hung [Long Hưng], Aku Hung [Mỹ An Hưng], Hoa An [Hoà An].

TANJUNG SADEC

Seneng ing sisih kiwa sisih kiwa Caolanh [Cao Lãnh] lan 25km saka Vinhlong [Vĩnh Long], ing tengah-tengah kebon wit koko lan buah empuk sing apik banget. Sadec [Sa Đéc] minangka papan komersial sing sugih banget, lurung-lurung kasebut ditata kanthi reguler, lan mesthi dianggep prekara-prekara khusus kanggo pihak Administrasi sing wis nate miliki. Utamane Pak Sylvester, inspektur, sing wis ninggalake, ing kabeh babagan, tandha saka ngarsane ing Cochin-China. Dhèwèké kanggo kutha ing Sadec [Sa Đéc] duwe utang saluran pertama lan adornasi. Dheweke nemplek dalan sing lurus lan wharfs sing amba lan nggambar macem-macem kanal sing digali lan mengko digunakake kanggo ngisi akeh kolam sing akeh ing negara saubenging. Wiwit saiki ana pirang-pirang dalan lan dalan gedhe, bangunan bata wis njupuk papan ing jaman biyen jaman pribumi, lan jembatan wesi modern sing saiki ana Sadec [Sa Đéc], saéngga nyawiji desa sing beda ing kutha, lan pusat Eropa karo pasar Tionghoa lan Annamite. Pancen pusat kulon iki nawakake pemandangan sing sarujuk banget lan tampilan sing ana seneng saka ndhuwur menara gereja, sing cedhak karo kutha pangareping iki, mbenerake jeneng "Taman Cochin-China", sing diwenehake menyang cilik iki titik pedalaman. Kuartal Eropa lan Kantor ing layanan sing beda-beda dumunung ing sawijining pulo cilik ing rach kali Sadec [Sa Đéc], sing kapérang dadi rong bagéan, sing siji diarani "Passe-Nord", gabung ing sisih kali gedhe. Cukup ing sisih cangkeme yaiku papan kebangkrutan kanggo para pelukun gedhe ing "Messageries Fluviales" sing nggawe layanan barat lan sisih kulon Pnom Penh [Pnôm Pênh]. Pulo iki diwatesi ing sakiwa-tengenane kanthi dalan sing surem lan ditanam kabeh karo kabeh jinis wit, utamane wit mango, cocoa-nut-palms lan diisi dening rempah-rempah saka alas ing koloni. Ing pungkasan ujung pulo kasebut ana Balai Inspeksi, lan ing saubengé ana kunjara pakunjaran, Kantor Pos, omah-omah ngempalaken lan barit militer. Sithik-sithik ing kono bisa ngrampungake Kantor Pemeriksaan lan Gedhung Ekstra-lan Ekstra. Balai Kepolisian, pengadilan ukum kanggo wong pribumi, Bungalow lan Kantor Subdivision karya umum. Kuartal pribumi, tegas ngomong, busur sing ana ing sacedhake kutha Eropa ing bank liyane Rach Sadec [Rạch Sa Đéc]. Gempa kasebut, sing diwatesi karo garis toko sing ora ana kendaraan sing dilengkapi, uga paling dawa 2km. Iki dilindhungi saka erosi dening banyu kanthi tembok granit. Pasar utama ana ing pungkasan kutha sing gedhe banget ing papan sing cedhak banget yaiku Klub Olahraga Annamite. Meh kabeh perdagangan lan kabeh manufaktur ana ing tangan wong Tionghoa lan sawetara Hindhu. Nanging, ana sawetara pewarna Annamite, pembuat jam tangan lan akeh perhiasan sing kudu kasebut Ly Ngoc Putra [Lý Ngọc Sơn], sing diarani Vinh, sing dikenal kanthi ukiran lan karya enamel sing apik (uga emas kaya salaka). Piyambakipun pikantuk medali emas ing pameran Hanoi [Hà Nội].

MONUMENTS lan TENAGA ARCHAEOLOGICAL

Ing propinsi Sadec [Sa Đéc] ora ana monumen nyata utawa penasaran arkeologi; iki uga arang banget ing Cochin-China. Ing Pagoda saka Nha Man [Nha Mân], sing jaraké mil saka kutha utama, mesthine dijenengi. Ayo kita uga sebut makam sing dadi raja Gia Long [Gia Long] didegake kanggo memori basa Mandarin Nguyen Van Nhon [Nguyễn Văn Nhơn] sing setya ndherek dhèwèké ing kaluputané lan sing nuli nyumbang marang dhampar. Kaisar sing gedhe, supaya bisa menehi hadiah kanggo jasa, menehi gelar marshal (Quan Cong [Quan Công]). Tugu iki dibangun ing tlatah desa Tan Dong [Tân Đông] ing kabupaten Kota Wong Thanh Ha [An Thanh Hạ], papan asli marshal ing ndhuwur sing diuripake.

BAN TU THƯ
12 / 2019

CATETAN:
1: Marcel Georges Bernanoise (1884-1952) - Painter, lair ing Valenciennes - wilayah sisih lor Prancis. Ringkesan gesang lan karir:
+ 1905-1920: Makarya ing Indochina lan dadi misi kanggo Gubernur Indochina;
+ 1910: Guru ing Sekolah Wétan Far Prancis
+ 1913: Nyinaoni seni asli lan nerbitake pirang-pirang artikel ilmiah;
+ 1920: Dheweke bali menyang Prancis lan ngatur pameran seni ing Nancy (1928), Paris (1929) - lukisan lanskap babagan Lorraine, Pyrenees, Paris, Midi, Villefranche-sur-mer, Saint-Tropez, Ytalia, uga sawetara cenderamata saka Wétan Tebih;
+ 1922: Nerbitake buku babagan Seni Dekorasi ing Tonkin, Indochina;
+ 1925: Menehi hadiah utama ing Pameran Kolonial ing Marseille, lan kolaborasi karo arsitek Pavillon de l'Indochine kanggo nggawe set barang interior;
+ 1952: Mati ing umur 68 taun lan ninggalake lukisan lan foto sing akeh;
+ 2017: Bengkel lukisane diluncurake dening keturunane.

PUSTAKA:
◊ Buku "CO”- Marcel Bernanoise - Hong Duc [Hồng Đức] Penerbit, Hanoi, 2018.
wikipedia.org
Words Tembung Vietnam sing kandel lan miring dilampirake ing tandha kutipan - sing diatur dening Ban Tu Thu.

Deleng maneh:
CHOLON - La Cochinchine - Part 1
CHOLON - La Cochinchine - Part 2
SAIGON - La Cochinchine
GIA DINH - La Cochinchine
BIEN HOA - La Cochinchine
THU DAU MOT - La Cochinchine
MY THO - La Cochinchine
TAN AN - La Cochinchine
COCHINCHINA

(Sing Dikunjungi 93 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X