Plan TAN TAN DA ngginakaken ing wektu TET kanthi piastre isih unik

Hits: 131

Akeh peneliti manca ing Pasinaon Vietnam pesti percaya manawa apili "eksistensialistis asli" kudu dilindhungi Tan Da [Tản Đà] - a penyair lan pawarta, cukup asli ing sejarah kontemporer Sastra Vietnam lan Pencet. Apa tegese "eksistensialist"? - apa siji ngerti istilah kasebut kanthi bener utawa salah - gumantung marang kawruh pribadi. Ing taun iki Tet [Tết] wektu, kita duwe kasempatan kanggo kelingan "pecahan gesang"Saka pujangga lan pawarta ing jaman biyen ing jaman suci bangsa kita.

Yaiku Tet [Tết] wektu taun Giap Tuat [Giáp Tuất] (1934 - Taun Asu) - Meh 70 taun kepungkur - Nalika semana, pujangga Tan Da [Tản Đà] nulis kanggo Dong Phap [Phông Pháp] Wektu (Indochina Prancis) diduweni dening Diep Van Ky [Diệp Văn Kỳ] ing Saigon. Sawise ngirim artikel kanggo Tet [Tết] ngetokake, Tan Da [Tản Đà] dibayar gaji sak wulan, nanging dheweke cepet-cepet nginep kabeh dhuwit kasebut. Dadi kapan Tet [Tết] wis nyedhak, pujangga kita ora duwe sen isih, lan dheweke dadi "mabuk”, Dheweke bakal nandhang masalah amarga kurang anggur. Wartawan Diep Van Ky [Diệp Văn Kỳ] mangertos kasusah kolaborator, saengga dheweke menehi "hadiah Taun Anyar" kanggo 5 piastres.

Babagan ing Dan bao [Dân báo] (Koran wong) - Wartawan Bui My [Bùi Thế Mỹ] wis nerbitake masalah musim semi berturut-turut 3: ing 1940-1941-1942. Kejabi, majalah ing Dang Ngoc Anh [Đặng Ngọc Anh] lan Mai Van Ninh [Mai Văn Ninh] wis nerbitake masalah 3 ing taun berturut-turut 1943-1944 lan 1945.

Yen "nada" sing kurang semangat wis diluncurake ing wektu krisis ekonomi, mula, nalika jaman perang, kahanan sing padha iki tetep dadi masal karo psikologi duka. Ayo maca maneh artikel sing diterbitake ing Dien Tin [Tiện Tín] ing 1945.

"... Mung wong sing nginep ing ngisor trench sing ngerti sejatine lemah; mung wong sing tekan segara sing ngerti sejatine segara. Ing taun 6 pungkasan, negara kita padha karo kapal sing ngadeg ing segara, nalika ing daratan isih ana trench cilik kanggo papan perlindungan.

Kesaksian masarakat kalebu mikir yen wong liya luwih diberkahi tinimbang awake dhewe, nanging saben dina, dheweke entuk berkah luwih akeh tinimbang para titah. Nanging sithik berkah kasebut, kita kudu rumangsa seneng, amarga digawe kabeh kaya awake dhewe kaya papan perlindungan, sanajan sempit, isih tetep tekanan angin, uga fragmen bom sing cetha.

Nanging, ana sawetara cara kanggo nyenengake, yaiku pasif lan cara aktif yaiku sing kudu dipikirake nalika musim semi mbalekake.

Akeh wartawan ing wektu kasebut wis ngevaluasi kejatuhan isi masalah musim semi sajrone limang taun perang.

Seneng, dheweke langsung nyelehake tagihan lima piastre - yaiku wektu iku akeh dhuwit - menyang dompete, banjur, langsung mlebu stasiun carhiring kanggo nyewa Delahaye nganggo tuduhan lempitan kanggo mlaku-mlaku kutha ... nyenengake Wektu musim semi. Sampeyan pancen aneh, pancen! Ing taun iki, pujangga "edan" ujug-ujug menehi awake "udara" vis-à-vis kabeh. Lan iki uga pisanan ing gesangipun puisi kasebut Tan Da [Tản Đà] lenggah kanthi alami lan apik ing jinis mobil "mulia", kaya tukang tanduran sing sugih. Mobil Delahaye wiwitane nggawa dheweke menyang Kantor Pos supaya dheweke bisa tuku pesenan dhuwit 3-piastre (ing bentuk poskad) sing dikirim menyang kanca cedhak dheweke Ngo Tat To [Ngô Tất Tố] ing Hanoi [Hà Nội] - minangka hadiah musim semi.

Dheweke kudu nggunakake siji ing antarane loro piastres kanggo mbayar sewa mobil supaya tetep ana ing kanthong dheweke mung siji piastre pungkasan sing kudu digunakake kanggo nutupi biaya sajrone 3 Tet [Tết] dina.

CATETAN:
◊ Sumber: KUDANGAN TENAGA VIETNAM Sinau dening Dr. Hung Nguyen Manh [Nguyễn Mạnh Hùng].

BAN TU THU
12 / 2019

(Sing Dikunjungi 138 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X