Vietnam, Peradaban lan Budaya - THE TINSMITHS, COINS CASTERS, GOLDSMITHS lan SILVERSMITHS, TINMEN, PENDIRI PERANGGU, LOCKSMITHS

Hits: 64

Dening PIERRE HUARD1
(Anggota Kehormatan École Française d'Extrême-Orient)
lan BUKU JAMINAN2
(Anggota École Française d'Extrême-Orient3)
Revisi 3rd edition 1998, Imbangun Bangsa Paris,

      They makarya ing tinplate, seng lan timah. Sadurunge tekan Occidental, industri kasebut mung mung nggawe kerucut cilik sing ngluwihi topi, cangkir minyak sing dadi lampu, kothak kanggo ngemot candu lan sawetara piranti liyane. Sawisé iku, wis njupuk pembangunan gedhe. Nalika nggarap tukang timah tradisional tetep lungguh utawa jongkok, kanthi energik nggunakake tangan lan sikil sing digabungake karo driji sikil loro, utawa jempol lan driji sikil kapindho, dadi wakil sing urip, lentur lan padhet. Iki ngidini kanggo nampilake obyek kerja miturut kedadeyan sing dikarepake kanggo alat (file, palu, rivet-driver) sing ditangani kanthi tangan sing tetep gratis. Pungkasan, ing karya nglereni, cabang sing ora bisa diobahake gunting ditanggulangi dening jempol sikil, nalika salah siji tangan loro maneuvers cabang mobile lan [Page 190] tangan liyane nuntun lembaran logam sing kudu dipotong. Tembung "quặp” ngandharake gagasan ngrebut obyek ing antarane jempol lan jempol. [Kaca 191]

Dhuwit recehan CASTERS

[Kaca 191]  TDhuwit recehan lan bar emas sing sepisanan digawe ing Hanoi dening Lưu Xuân Tín, miturut teknik Cina (Tín urip ing Lê Thánh Tôn ie ing taun 1461).
      Tdhuwit recehan saiki nyetak lan molted (nanging ora minted) ngemot jumlahe cukup akeh loam dicampur karo zine.
        Trantai manufaktur kaya ing ngisor iki (ndeleng uga pabrikan dhuwit recehan (sapèques) ing Revue Indochinoise, 1900).

  1. cetakan pasir;
  2. Seng fusi;
  3. Casting logam molten ing cetakan;
  4. Ngurutake dhuwit recehan sing bisa digunakake.

GOLDSMITHS lan SILVERSMITHS

     TDheweke dadi pelindung tukang emas yaiku telu sedulur Trần Hòa, Trần Điện lan Trần Điền sing sinau seni ing China ing abad kaping 6.

    A dada cilik karo laci, ngemot bahan larang regane lan obyek sing lagi digarap, lan dipungkasi dening bellow horisontal karo piston (cái bễ) cukup kanggo tukang emas lan perak tradisional. Pipa bellow sing metu saka dada ditampa ing rongga sing digali ing lemah. Rong bata lan sawetara potongan areng minangka pawon. Mallet kayu bersenjata logam (búa và), titik ukiran, sawetara blok kayu lan landasan cilik ngrampungake instrumentasi profesional iki. Kajaba sawetara dering (cincin permata utawa chain link), ora ana manufaktur obyek massive. Kabeh perhiasan digawe saka lembaran salaka utawa emas, luwih utawa kurang kandel, digarap ing repoussé, dibentuk utawa dicap luwih gampang nalika ana logam murni tanpa campuran. Permata emas sing dicelupake dicelupake ing larutan sing digodhog lan dikonsentrasi, salah siji saka kembang sophora (hoèutawa tai chua pericarp (Garcinia pedunculata). Banjur, siji wisuh ing adus belerang banget panas. [Kaca 191]

TINMEN

      Tpatron pewaris yaiku Phạm Ngọc Thành sing ngenalake teknik Cina menyang Vietnam Lor ing taun 1518.
      [Kaca 192] Traditional beras masak-pots digawe saka hammered tembaga, karo kurva trampil nyetel ing alternation, mbuktekaken technique sampurna, admired dening connoisseurs.

PENDUDUK GANGSA

     Tpewaris patron yaiku bonze Khổng Lộ sing sinau leleh tembaga ing China lan nyebarake teknik kasebut ing Vietnam Lor ing taun 1226. Pengaruh manca liyane kudu dicathet kaya Jean de la Croix, hibrida Portugis, pendiri meriam ing Huế (abad kaping 18). Leleh lilin sing ilang tansah dadi pakurmatan. Patung Trần Vũ (pagoda diarani Buddha Agung ing Hanoi) lan urns dinasti ing Huế nuduhake skillfulness pendiri tembaga Vietnam (ndeleng uga Chochod, Metode Founding digunakake ing Annam, ing BEFEO, IX, 155).

KUNCI

      Sbudaya inoid wis dikenal roller padlock lan spring-stud, asring dipunginaaken kanggo ngunci bêsik gedhe saka Furnitur. Ing budaya Vietnam tradisional, gembok ora dingerteni lan gapura omah dikunci kanthi clamping, nggunakake bar kayu.

bibliography

+ J. Silvestre. Cathetan kanggo digunakake ing riset lan klasifikasi dhuwit lan medali Annam lan French Cochin-china (Saigon, Imprimerie nationale, 1883).
+ GB Glover. Piring dhuwit recehan Cina, Annamese, Jepang, Korea, saka dhuwit recehan sing digunakake minangka jimat pemerintah Cina lan cathetan pribadi. (Noronha and Co Hongkong, 1895).

+ Lemire. Seni lan kultus kuna lan modern saka Indochina (Paris, Challamel). Konferensi digawe tanggal 29 Desember ing Sociéte francaise des Ingénieurs coloniaux.
+ Désiré Lacroix. Numismatik Annamese, 1900.
+ Pucuk. Joss-teken industri ing Tonquin, ing Revue Indochinoise, 1910–1911.

+ Cordier. Ing seni annamese, ing Revue Indochinoise, 1912.
+ Marcel Bernanose. Karyawan seni ing Tonquin (Dekorasi logam, Perhiasan), ing Revue Indochinoise, Ns 20, Juli–Desember 1913, p. 279–290.
+ A. Barbotin. Industri mercon ing Tonquin, ing Bulletin Economique de l'Indochine, September–Oktober 1913.

+ R. Orband. Perunggu seni Minh Mạng, ing BAVH, 1914.
+ L. Cadière. Seni ing Huế, ing BAVH, 1919.
+ M. Bernanose. Seni dekoratif ing TonquinParis, 1922.
+ C. Kerikil. Seni Annamese, ing BAVH, 1925.

+ Albert Durier. Dekorasi saka Annam, Paris 1926.
+ Beaucarnot (Claude). Unsur teknologi keramik kanggo nggunakake bagean keramik sekolah seni ing Indochina, Hanoi, 1930.
+ L Gilbert. Industri ing Annam, ing BAVH, 1931.
+ Lemasson. Informasi babagan metode breeding iwak ing delta tonquinese, 1993, p.707.

+ H. Gourdon. Kesenian AnnamParis, 1933.
+ Thân Trọng Khôi. Roda ngangkat Quảng Nam lan dayung norias Thừa Thiên, 1935, kaca 349.
+ Guilleminet. Norias saka Quảng Ngai, ing BAVH, 1926.
+ Guilleminet. Preparat basa Soya ing alimention Annamese, ing Bulletin économique de l'Indochine, 1935.
+ L. Feunteun. Penetasan tiruan saka endhog bebek ing Cochinchina, ing Bulletin Economique de l'Indochine, 1935, p. 231.

[214]

+ Rudolf P. Hummel. China ing karya, 1937.
+ Rahayu, Piranti pengrajin Annamese, ing BEFEO, 1937.
+ RPY Laubie. Gambar populer ing Tonquin, ing BAVH, 1931.
+ P. Gourou. Industri desa ing delta Tonquinese, kongres Geografi Internasional, 1938.

+ P. Gourou. Wit anis Cina ing Tonquin (Komunike layanan pertanian ing Tonquin), 1938, p. 966.
+ Ch. Crevost. Obrolan babagan kelas kerja ing Tonquin, 1939.
+ G. de Coral Remusat. Kesenian Annamese, Kesenian Muslim, ing Extreme-Orient, Paris, 1939.
+ Nguyễn Văn Tố. Wajah manungsa ing seni annamese, ing CEFEO, N°18, 1st trimester 1939.

+ Henri Bouchon. Kelas pekerja pribumi lan kerajinan pelengkap, ing Indochine, 26 sept. 1940.
+ X… — Charles Crevost. A animator saka kelas Kerja tonquinese, ing Indochine, 15 Juni 1944.
+ Công nghệ thiệt hành (industri praktis), ing Revue de Vulgarisation, Saigon, 1940.
+ Patugas. Master-Iacquerers saka Hanoi, ing Indochine 6 Februari 1941.

+ Patugas. Sampang, ing Indochine, 25 Desember 1941.
+ Patugas. Gading, ing Indochine, 15 Januari 1942.
+ Serene (R.) Teknik Tradisional Annamese: Woodcut, ing Indochine, 1 Oktober 1942.
+ Nguyễn Xuân Nghi alias Từ Lâm, Lược khảo mỹ thuật Việt Nam (Outline of Vietnamese Art), Hanoi, Thuỵ-ký printinghouse, 1942.

+ L. Bezacier. Essay babagan seni Annamese, Hanoi, 1944.
+ Paul Boudet. Kertas Annamese, ing Indochine, 27 Januari lan 17 Februari 1944.
+ Mạnh Quỳnh. Dhasar kekarepan panggolékan lan kagunaan kang umum saka Tet, ing Indochine, 10 Februari 1945.
+ Crevost lan Petelot. Katalog produk Indochina, buku VI. Tannin lan tinctorial (1941). [Jeneng produk Vietnam diwenehi].

+ Agustus Chevalier. Inventarisasi pisanan saka kayu lan produk alas liyane saka Tonquin, Hanoi, Ideo, 1919. (jeneng Vietnam diwenehi).
+ Lecomte. Ing alas Indochina, Agence Economique de l'Indochine, Paris, 1926.
+ R. Bulteau. Cathetan babagan manufaktur tembikar ing provinsi Bình Định, ing BAVH, 1927, p. 149 lan 184 (ngemot dhaftar apik saka macem-macem tembikar saka Pacify lan tokoh-tokoh uga jeneng lokal).
+ Despierres. sempoa Cina, ing Sud-Est, 1951.

Cathetan :
◊ Sumber: Connaisance du Vietnam, PIERRE HUARD & MAURICE DURAND, Revisi Edisi 3 1998, Imbangun Bangsa Paris, École Française D'Extrême-Orient, Hanoi - Diterjemahake dening VU THIEN KIM - NGUYEN PHAN ST Archives Minh Nhat.
◊ Judhul header, gambar sepia sing ditampilake lan kabeh kutipan wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

Deleng maneh :
◊  Connaisance du Viet Nam – Versi asli – fr.VersiGoo
◊  Connaisance du Viet Nam - versi Vietnam - vi.VersiGoo
◊  Connaisance du Viet Nam - Kabeh VersiGoo (Jepang, Rusia, Rumania, Spanyol, Korea, ...

BAN TU THƯ
5 / 2022

(Sing Dikunjungi 75 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X