Pambuka Nr. 1: VIETNAM ing jaman kuno - PURWAKA

Hits: 43

HUNG NGUYEN MANH1
Doctor of Phylosophie ing Sejarah

Ting wiwitan abad XX, ilmu industri lan teknis wis wiwit dikembangake - utamane ledakan ing bidang budaya lan wisata nyebabake kebutuhan kanggo pertukaran budaya antarane macem-macem budaya liwat kertu pos.

Iing taun 1882, manungsa wis nemokake fotografi, lan ing taun 1886 prekara cetak kasebut wis dicithak langsung ing kertas liwat teknik cetak anyar. Kertu kertu pos sing urip ing wektu kasebut wis ngatasi kabeh jarak geografis lan memenuhi persyaratan masarakat lan jagad. Kayane kabeh jarak kasebut wis suda amarga gambar sing dicithak ing kertu pos.

Oaku bisa ujar manawa - nalika wiwitan abad XX, kertu pos wis tuwuh kaya demam, ing pirang-pirang wong India negara umume, lan ing Vietnam ing tartamtu.

Tdheweke munggah ing tangan DE THAM2 bisa uga dadi salah sawijining subjek utama sing dieksploitasi wiwitane ing Vietnam. Saiki kita duwe koleksi kertu pos ing cadangan. Monumen sing dibangun dening Prancis kaya: Eksploitasi batu bara ing Hong Gai3, pabrik semen ing Hai Phong4, wesi kreteg Doumer5 (Bien Panjang) lan Trang Tien (ing Hue)6, ing Hai Phong lan Saigon dermaga, perkebunan ing Dataran Tinggi Kulon7, uga akeh monumen liyane ing Annam8 lan Cochinchina9 (Vietnam Tengah lan Kidul), lan ing Enem Provinsi10 in Cochinchina, lsp ... Utamane gambar sing nyathet lan nuduhake Dalan Mandarin11 (la rute mandarine) tansah dadi subjek khusus sing dadi daya tarik kanggo para fotografer.

Tkertu pos wis ngiwa macem-macem fitur budaya kayata: pemandangan dalan, deso lan desa ing North, ing tengah lan South (Tonkin, Annam lan Cochinchina), festival, situs pasar lan pemandangan arsitektur ing kutha-kutha gedhe kaya Hanoi, Haiphong, Hue, Danang, Saigon… Uga gambar raja ing Dinasti Nguyen12 kayata: DUY TAN13, THANH THAI14, HAM NGHI15 sing uga dadi sumber inspirasi kanggo fotografer sing nggunakake fitur kaya kasebut kanggo ngasilake kertu-pos gambar sing dikirim ing saindenging jagad. Gegayutan karo kasunyatan kasebut, pangritik floklore sing cepet banget nganggep gambar-gambar kasebut kayata digunakake kanggo ngladeni rasa eksotik, nalika menehi komentar babagan peran orientalis Prancis ing Vietnam.

Tsejarah kertu pos uga nyathet yen nganti taun pisanan abad XX kertu pos kaping pisanan, kanthi gambar sing dijupuk lan dicithak dening Vietnam, tampil kaping pisanan ing Vietnam, lan sing khas yaiku sekumpulan 20 kertu pos sing nuduhake pemakaman PHAN CHAU TRINH16 in Saigon. Saiki kertu pos kuna mbantu kita ngerti lan nyipta sejarah kanthi cara sing bener, utamane sejarah kontemporer.

Amiturut ing Xua & Nay majalah saka Asosiasi Sejarawan Vietnam17, amarga macem-macem kahanan, arsip jinis kertu pos kasebut bisa uga kurang aktif lan akeh kaya ing France - nanging, isih bisa ditemokake ing koleksi Sekolah Prancis Jauh-Wétan18 (Perpustakaan Institut Ilmu Sosial lan Informasi Vietnam), lan ing Organisasi Arsip Pusat19, uga isih bisa ditemokake ing koleksi kolektor pribadi.

Cbabagan kasusku dhewe - sing dadi kolektor pribadi - jenengku wis disebutake dening Majalah Xua & Nay amarga wis nyumbang ing kene lan akeh eksposisi kertu pos saka Hanoi, Hue, Saigon kanggo Provinsi kidul kayata Ben Tre20, Kien Giang21...

The Xua & Nay majalah uga nyebutake kasunyatan manawa ewonan kertu pos ing koleksi wis duwe "cap mati”Lan baris ukara sing ditulis dening pangirim - nalika pisanan mlebu Indochina utawa dheweke duwe lan isih urip ing Vietnam, Laos lan Cambodia lan wis ngirim kertu pos kasebut menyang anggota kulawarga ing France, utawa ing endi wae ing negara-negara kolonial Prancis liyane.

Tdheweke "cap mati”Lan ukara tinulis kaya ngono saya nambah kaping pirang-pirang kertu pos - ing sangisore sudut pandang para kolektor profesional.

Akanggoku, kolektor oportunis - sing bakal nglumpukake kapan utawa ing endi wae kertu pos kasebut bisa ditemokake. Aku, sajrone wektu suwene urip ing Saigon. Kagum kanggo awake dhewe potret tanah air sing mulya. Nanging, saiki, aku isih pengin Xua & Nay majalah bakal terus nulungi aku supaya bisa menehi apresiasi masarakat umum kaya ngono Karya seni Vietnam.

Tsajroning Milenium saka Thang Long22, sumber dokumen sejarah, ditulis lan kiwa ing kertas kabeh ana Chinese lan Nom (Karakter demokrasi) lan isih bisa ditemokake ing akeh perpustakaan pribadi. Saiki, kertu pos dicithak ing kertas hard kanthi njupuk foto, kanthi tembung, ukara lan informasi ing sisih mburi, uga dadi sumber bahan sejarah - sanajan isih anyar lan anyar - mung udakara satus abad - nanging uga wis nyumbang kanggo pasinaon sejarah Vietnam bagean sejarah liwat gambar.

Tgambar - kaya ngono - duwe nilai sejarah sing nyata, tanpa ngikis lan mbenerake, tanpa nyalin, tanpa cantuman lan tanpa nemplek ... Kaya Fotografer barat nyathet lan njupuk foto ing wilayah kasebut Amerika Latin ing dina pisanan nalika suku minoritas isih urip ing kana - Ing kene, gambar sing dijupuk uga nuduhake urip akeh etnis minoritas sing nuduhake urip karo warga kutha sing kandhel Alas Indochinese kanggo Kutha Vietnam kayata Hanoi, Saigon… kutha-kutha sing maune diarani Mutiara Wétan23 - jeneng sing sadurunge mulya sing menehi tandha pangowahan sing kuat kayane bisa uwal saka Jaman Jaman Tengah kanggo mlebu ing jaman sejarah kontemporer.

Jembatan Doumer - Hanoi - Holylandvietnamstudies.com
Modal Hanoi - Jembatan P. DOUMER - Indochina Prancis (Sumber: Vietnam ing jaman kuno, PhD. HUNG NGUYEN MANH, Xua & Nay Magazine, 2010)

DELOKEN SISAN:
Pambuka Nr. 2: PENDAFTARAN KOLEKSI POSTCARSA INDOCHINESE.

Cathetan:
1: Uga Prof HUNG NGUYEN MANH, Mantan Presiden Universitas Hong Bang Internasional, minangka panulis Vietnam, Hanoi, Saigon… Kertu pos, pangadeg situs web - thanhdiavietnamhoc.com, vietnamhoc.net, Holylandvietnamstudies.com, saintlandindochinecoloniale.com, Etc.
2:… Nganyari…

Cathetan:
◊ Sumber: Vietnam ing jaman kuno, NGUYEN MANH HUNG Dokter Sejarah, Majalah Xua & Nay, Penerbit Thoi Dai, Hanoi, 2010.
Kabeh kutipan, miring, kandel, teks warna lan gambar sepiized wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com.

BAN TU THU
09 / 2020

(Sing Dikunjungi 10 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X