Ngenteni ing JABAR Anyar - Bagean 2

Hits: 70

HUNG NGUYEN MANH1

Twong adat "Njaga Geni"

At K Rị, Kẻ Chè (Đông Sơn Kec) uga ing Kampung Định Tương (Kabupaten Thiệu Yên), kalorone ana gandhengane Thanh Hoa, wong biyen kanggo nonton adat njaga geni (Fig.4) ing pawon lan lampu lampu ing wayah wengi ngarahake njaga kobongan taun lawas nalika taun anyar, tanpa ana kedadeyan geni sing diobong.

Adat saka "Nelpon Nasi"

Ing Taun Anyar mbulanWengi, wong ing Phù Lễ (Kampung Phúc Hoà, Tân Yên, Distrik, Bắc Giang) ngirim kabeh wong nom-noman, nganggo kayu lan gandar, kanggo nyetel ambush ing alas ing sangisore dhawuhe patih. Ing tengah wengi, patriarke nembak 2 bedhil bedhil lan ditututi trem, lan swara tocsin lan instrumen angin ing endi wae. Para pemuda banjur bali menyang desa, nanging, ing gapura kasebut, dheweke mandheg lan ngenteni patriark sing ngundang kanthi banter menyang desa kasebut:

"O beras! O beras! O beras!
Sejambak beras, bokor banyu kanggo nyiapake ketan, O beras! "

Nalika patriarke rampung nglamar, para nom-noman padha surak-surak kanthi banter:

Ah! Ah! Banjur drumbeats lan swara saka tocsins lan instrumen angin mundur maneh saka omah, siji wong metu, mbukak gapura kanthi amba lan menehi sak klompok kembang putih lan wangi. Patriark kasebut njupuk mangkuk ketan lan diwadhahi ing kranjang, banjur dheweke terus nggawa rombongan kasebut menyang omah liyane kanggo mbaleni kegiatan sing padha. Nalika tekan omah sing pungkasan, awan wis teka lan klompok kabeh bali menyang alas ing njaba desa supaya santai. Saiki dadi wektu kanggo para wanita lawas katon. Saka desa padha lunga menyang papan panggonane para pemuda lagi santai; banjur, nggunakake jumlah ketan sing diwenehake, dheweke masak ketan, dibagi pari ketan sing masak dadi bagian cilik, bungkus karo godhong pisang lan disebar kanggo saben wong nom-noman minangka bagian sing dipangan karo uyah putih. Sawise iku, kabeh wong seneng balik ing omahe kanggo Salam taun Anyar.4

Adat saka "Nelpon Guntur"5

Kejabi adat "nelpon nasi"Kanggo siyaga paddy, ana uga adat"nimbali guntur”. Iki amarga wong-wong siyap-ujug pethik kaya tangi bumi kanggo nyebar, kanggo plow lan nandur, nanging, bumi mbutuhake banyu yaiku gludhug dibutuhake kanggo ngasilake udan guruh sing ngidini paddies tuwuh kanthi cepet:

"Ing wulan kalima crouches ing ndhelik ing pinggiran,
Sawise gludhug keprungu, bakal gelombang lan tuwuh kanthi cepet ”.

Miturut adat sing biyen, nalika nerusake nelpon guntur, wong nampilake mortir, tocin menyang pound, kanggo ngalahake nyebabake swarane, bebarengan karo swara gong lan drum dadi mundhak, mula, simulasi swarane gludhug nalika wiwitan spring lan gludhug nggegirisi teka maneh nggawa udan. Babagan adat iki, kita durung bisa nemtokake wektu sing tepat (pungkasan taun lunar utawa wiwitan taun mbulan anyar).

Menit sakral

The Kawa ing Taun Anyar minangka wektu paling suci ing taun nalika bumi lan langit padha sesambungan karo siji liyane, ngirim sing lawas lan menehi sambutan sing anyar. Nanging, sing manggon ing deso ing menit suci iki, bisa ndeleng wanita kanthi lampu lampu ing tangan siji lan tongkat ing tangan liya sing nduwe utang, lan bisa ngerti apa wektu sing angel ditindakake wanita sing atos!

Lampu kasebut kalebu jinis lampu botol yaiku lampu petrol kanthi teduh lampu sawijining saka batang botol sawn. Wong sing nyekel lampu kasebut dijlentrehake dening para panulis minangka wanita lawas sing fat karo tongkat ing tangane liyane kanggo condong lan uga kanggo ngusir asu. Gambar realistis iki nuduhaké lan mbantah komunitas feodalistik sing kejem banget. Ing kahanan sing peteng iki digawe dening 30 wengi nalika kabeh kulawargane wis nutup lawangé, "para maling" bisa ngencengi nyoba nyemplungake sawetara jajanan ketan alun-alun, tongkat daging babi, pot daging beku ... mungkasi wulan pra-taun ing jam tangan sing cedhak perlu yaiku Chạp utawa mbulan wulan pungkasan taun maling lan perampok cacahe minangka cacing kerang (Fig.5).

Lan wong sing kudu ninggalake papan asalé kanggo golek dhuwit lan saiki ora bisa bali ing omah sejatine sedih! Saiki lan petugas pemadam kebakaran dirungokake yen arep ngatur administrator anyar - kepercayaan kasebut yaiku yen rolas Administrator giliran ngurus urusan dunya wiwit taun Wong tuwa (mouse) menyang taun Hợi (Babi) siklus rolas taun. Saben Administrator duwe judhul raja ing genius taun lan duwe nolong. Administrator apik utawa ora apik. Siji ala negesake panyuwunan langit kanggo nyebabake bencana: kahanan garing, banjir, panen sing ora enak, keluwen, wabah ... kanggo ngukum wong sing ala lan lara Kings lan pejabat tinggi.

Cathetan:
1 Profesor Madya HUNG NGUYEN MANH, Dokter Phylosophy ing Sejarah.
4 Miturut pakaryan kanthi irah-irahan: "Địa Chí Hà Bắc" Monografi Hà Bắc - Layanan Informasi lan Budaya - Perpustakaan Hà Bắc 1982 - p.538.
5 Miturut LÊ TRUNG VŨ - Ttt tradisional saka Vietnam - dipetik buku - gambar.99.

BAN TU THU
01 / 2020

CATETAN:
◊ Sumber: Taun Baru Lunar Vietnam - Festival Utama - Asso. Prof. HUNG NGUYEN MANH, Dokter Phylosophy ing Sejarah.
Images Gambar teks lan sepia wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

DELOKEN SISAN:
Saka gambar ing wiwitan abad kaping-20 nganti ritual lan festival tradisional.
Tandha tembung "Tết"
Festival Taun Anyar Lunar
Uneg-uneg saka Wong PROVIDEN - Kuwatir kanggo KITCHEN lan CAKES
Uneg-uneg kanggo wong sing PROVIDENT - Kamangka kanggo PASARAN - Bagean 1
Uneg-uneg kanggo wong sing PROVIDENT - Kamangka kanggo PASARAN - Bagean 2
Uneg-uneg saka Wong PROVIDEN - Kuatir kanggo mbayar Dept
Ing bagean SOUTHERN: NEGARA KONSEP PARALLEL
Tray saka limang woh-wohan
Kedatangan Taun Anyar
SPRING SCROLLS - Bagéan 1
Budaya Dewa saka Pawon - Bagean 1
Budaya Dewa saka Pawon - Bagean 2
Budaya Dewa saka Pawon - Bagean 3
Ngenteni ing JABAR Anyar - Bagean 1
Adat adat RECELEBRATING TẾT
Taun Baru Lunar Vietnam - vi-VersiGoo
◊ lsp.

(Sing Dikunjungi 93 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X