Ngleksanakake SENI MARTIAL VIETNAMESE, Wujud AKTIVITI FIZIKAL

Hits: 132

HUNG NGUYEN MANH

Vietnam ngembangake peradaban beras awal. Para petani wis ngenteni pirang-pirang wulan lan pirang-pirang taun ing sawah dhewe. Lukisan “Chong cay, vo cay, con trau di bua"[Waca liyane, vợ cấy, con trâu đi bừa] (Bojone tukang bajak, bojo nyebar, kebo banyu nggambar rake) (Angka 1,2) wis ana pirang-pirang taun suwene sejarah sing berjuang kanggo nglindhungi lan nglindhungi kamardikan kanggo bangsa ing saben tahapan sejarah. Sajrone preinan tradisional, mesthi ana dolanan fisik, gulat tradisional, sing mbantu masarakat praktik keseimbangan lan kekuatan fisik kanggo ngadhepi penjajah.

Tengen ing tengah abad pisanan (spring 40), sing Trung [Trưng] sadulur banjur nglumpukake pasukan tentara sing cukup kanggo ngalahake mungsuh, mbebasake negara, dadi negara mandiri, lan ngadegake ibukutha ing Aku Linh [Mèh Linh] (telung taun).

Antarane jenderal para pamimpin wanita loro, ana jenderal wanita Le Chan [Lê Chân] (Bien, Hai Phong [An Biên, Hải Phòng]), sing biyasa ngadegake stasiun kanggo nglatih seni beladiri, kalebu pegulat. Jenderal wanita liyane, Thieu Hoa [Thiều Hoa] (Lang Xuong [Lãng Xương], Vinh Phuc [V Phnh Phúc]), praktek lan dilatih danh phet [đánh phết], sing apik kanggo otak lan otot. Nguyen Tam Chinh [Nguyễn Tam Chinh], pimpinan militer (Mai Dong [Mai Động], Thanh Hoa [Thanh Hoá]), mbukak sekolah seni beladiri kanggo mulang seni beladiri lan Cina (Tokoh 3). Sawise kasebut, dheweke dadi pendiri Mai Dong [Mai Động] desa gusti.

Ing separo pisanan abad kaping telune, ana jenderal wanita sing kuwat diarani Lady Trieu [TriệuÊngg. Ing yuswa 19 taun, dheweke ngumumake: "Aku mung pengin numpak angin sing kuwat, kanggo mbuwang ombak sengit, mateni paus ing Segara Wetan, kanggo nyingkirake prajurit Wu, kanggo ngamanake kali lan gunung, kanggo mbuwang rakit perbudakan, ora sujud lan dadi abdi! "

Lady Trieu [Triệu] ngadeg sekolah seni beladiri kanggo nglakokake gusti, nggunakake pedhang lan panahan kanggo nglawan mungsuh, sing kudu ngucap:

Luwih gampang nggunakake tombak lan mateni macan
Tinimbang ngadhepi Permaisuri.

[Hoành qua đương hổ dị
Aku ora ngerti]

Ing abad kaping enem (543), Ly Bon [Lho Bôn], pimpinan ing Thai Binh [Thái Binh] (Son Tay [S Tn Tây]), lan pahlawan patriotik liyane nindakake seni beladiri bebarengan kanggo nambah kekuwatan fisik. Ing antarane yaiku pimpinan militer Trieu Quang Phuc [Triệu Quang Phục], Pham Tu [Phạm Tu], Ly Phuc Mang [Mang Phục MangÊngg. Pemberontakan kasebut entuk kamardikan kanggo negara kita kanthi jeneng Van Xuan [V Xn Xuân].

Ing wiwitan abad kaping wolu, Pinjaman Mai Thuc [Pinjaman Mai Thúc](722) berjuang kanggo kamardikan. Patang puluh patang taun sabanjure. Phung Hung [Phùng Hưng] (766-791) lan adhine sing enom, Phung Hai [Phùng Hải], nglumpukake kekuwatan wong kanggo nglatih seni beladiri lan kegiatan fisik liyane kanggo pambrontakan. Kaloro sedulur iku kuwat banget. Phung Hung [Phùng Hưng] (Duong Lam [Lamng Lam], Son Tay [Sơn Tây]) bisa perang karo banyu kebo lan ngalahake macan. Phung Hai [Phùng Hải] bisa nggawa watu lan kapal abot ewonan kilo. Kaloro sedulur kasebut ngalahake penjajah lan nglindhungi wilayah kasebut sajrone pitung taun suwene lan diajeni Bo Cai Dai Vuong [Bố Cái Đại Vương].

Kaya sing kacathet ing sejarah, sing mbayar kontribusi kanggo netepake sekolah seni beladiri kanthi gedhe Duong Xa [D Xng Xá] (Thanh Hoa [Thanh Hoá]) ana Duong Dinh Nghe [Dương Đình NghệÊngg. Dheweke dadi pamimpin desa sing nglumpukake udakara 3,000 prajurit kanggo nglatih seni beladiri dina lan wengi. Ing antarane yaiku Ngo Quyen [Ngô Quyền] (Phong Chau [Phong Châu], Son Tay [Sơn Tây]) sing mengko misuwur amarga Bach Dang [Bạch .ngkamenangan, sing mungkasi sewu taun penguasaan Cina (miturut Dai Viet su ky toan thu [Đại Việt sử ký] (Annals Lengkap Dai Viet [Đại Việt])).

BAN TU THU
12 / 2019

(Sing Dikunjungi 107 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X