ALTAR ANTARA

Hits: 98

HUNG NGUYEN MANH 1

Obyek sing dituduhake

Ngomong babagan mesjid leluhur, Henri Oger nuduhake kita sketsa macem-macem jinis altar sing cocog karo wong sugih lan wong miskin, (Gambar.1) nuduhake jinis kayu kayu kulawarga sing sugih lan (Gambar.1) ibu saka mutiara kayu sing dipasang ing kayu kayu sing luwih sugih.

Lilin ngadeg lan kayu Joss - Holylandvietnamstudies.com
Gambar.1: Lilin ngadeg lan batang Joss

Kanggo kulawargane sing mlarat, dheweke asring nggawe amben pring sing amba minangka dhadhane wong diwasa lan lumahing dirajut nganggo batang waras pring lan ditutupi karo tikel. Iki uga disebut "amben mesbèh".

Ing amben mesbèh ngadeg lampu minyak tanah digawe saka lempung panggang yen kulawarga ora bisa tuku sepasang damar kayu sing dicet. Sing nduwe tongkat Joss ora dadi wadhah altar sing dibutuhake.

Ing Preinan, sawetara kulawarga dihiasi sepasang gulungan ing sisih loro misbyah leluhur.

Gulungan kasebut menehi prasasti ing karakter Cina sing artine bisa digambarake kaya ing ngisor iki: "Kabecikan minangka akar kabeh tumindak kamanungsan, Etika salaras karo njero lan njaba (Etika)Orde universal uga tatanan manungsa). "Respecti dirasakake kanthi ikhlas lan kabeh perkara duwe wiwitan lan pungkasane. "

Kaloro ukara kasebut asale saka makna buku akademik kuno: "Bab kasebut nduweni batang lan ndhuwur dhewe, karya uga duwe wiwitan lan pungkasan, ngerti loro ing ngarep lan mburi bakal cedhak karo cara! ”.

Negatif saka Donya Urip iki

Kanthi konsep manawa wong mati bakal urip lan tumindak kaya nalika isih urip ing jagad urip, susunan misbyah lan persiapan sesajen kudu melu barang-barang kayata macem-macem jinis panganan, sandhangan, barang-barang konsumen, banjur kayu-kayuan joss, kembang, teh lan alkohol, secangkir banyu segar… Apa kasunyatan iki nggambarake pamikiran sing populering jagading jagad iki bakal pas padha kaya nalika isih urip ing jagad urip"IE dununge ngisor negatif ing donya sing urip.

Antarane barang sing kasebut ing ndhuwur, sandhangan kasebut dilambangake kanthi barang kertas joss, dene barang-barang konsumen kayata mata uang diwakili dhuwit kertas joss (Fig.2). Dene barang-barang liyane kayata panganan, joss tongkat, kembang, betel, alkohol ... iku bahan konkrit. Panganan kasebut diwakili dening tray pangan kanthi sajian vegetarian utawa sajian sing disiapake karo daging, uga macem-macem jinis woh-wohan sing diklumpukake miturut musim kasebut. Alkohol kasebut kudu arak alkohol nanging ing ngarsane ora prelu dibutuhake ing misbyah. Nanging, ana siji bab khusus sing ora bisa dicopot: cangkir banyu seger. Kenging punapa? Ing wiwitan, banyu seger minangka bahan sing saben kulawarga kudu digunakake lan digunakake saben dina, amarga "wong bisa nyegah panganan, nanging ora bisa ngombe". Kaping pindho, ana makna filosofis saka wong sing manggon ing wilayah petani teles udan, nganggep bumi lan banyu dadi loro faktor dhasar sing ora penting2.

Nanging, apa wae sing bisa dingerteni, apa sing bakal dieling-eling apa sing dikarepake kanggo nggambarake para peneliti budaya babagan karakteristik dhasar kanthi sumber sing asale wiwit jaman biyen yen sawah lan beras - unsur saka limang bijirin mesthi dadi panganan utama saka

Bangsa Vietnam nganti wis ngenggoni pedunung ing lembah kali Merah. Mula, mengko, kanthi anané daging, iwak, tèh, alkohol…. lan apa wae sing riyaya regane, tray beras, sing mung ngemot pari-pari pari, isih tetep dadi tawaran utama, sing paling disenengi dening wong almarhum ing jagad iki, yen sedulur-sedulur ing jagad urip iki mikirake dheweke. Nanging, nalika urip budaya lan sejarah bangsa Vietnam dadi luwih roso lan warni, tray beras wis ngluwihi kerahunan lan kesederhanaan nalika wiwitan. Iki minangka katrangan sing kudu kita sambungake ing subyek kanthi judul nyembah leluhur kita2.

CATETAN:
1 Profesor Madya HUNG NGUYEN MANH, Dokter Phylosophy ing Sejarah.
2 Miturut TRẦN NGỌC THÊM - "Penelitian babagan karakter budaya Vietnam"-Quote buku -pp. 281, 282.

BAN TU THU
01 / 2020

CATETAN:
◊ Sumber: Taun Anyar Vietnam - Festival Utama - Asso. Prof. HUNG NGUYEN MANH, Dokter Phylosophy ing Sejarah.
Images Gambar teks lan sepia wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

DELOKEN SISAN:
Saka gambar ing wiwitan abad kaping-20 nganti ritual lan festival tradisional.
Tandha tembung "Tết"
Festival Taun Anyar Lunar
Uneg-uneg saka Wong PROVIDEN - Kuwatir kanggo KITCHEN lan CAKES
Uneg-uneg kanggo wong sing PROVIDENT - Kamangka kanggo PASARAN - Bagean 1
Uneg-uneg kanggo wong sing PROVIDENT - Kamangka kanggo PASARAN - Bagean 2
Uneg-uneg saka Wong PROVIDEN - Kuatir kanggo mbayar Dept
Ing bagean SOUTHERN: NEGARA KONSEP PARALLEL
Tray saka limang woh-wohan
Kedatangan Taun Anyar
Taun Baru Lunar Vietnam - vi-VersiGoo
◊ lsp.

(Sing Dikunjungi 138 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X