LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Part 3

Hits: 95

HUNG NGUYEN MANH

… Diterusake:

Sawise riset, kita bisa ndeleng manawa metode seni beladiri ing jaman biyen iku gampang. Ayo kita nyoba nggambarake minangka tindakake (miturut bahan sing diterbitake):

1. Pengangkat bobot: Milih watu utawa bobot timbal sekitar 36 kilo. Artis mempertahankan kanthi praktik kanthi ngangkat munggah lan mudhun kanggo nguatake otot. Bobot bakal mboko sithik.

2. Nglatih bar dhuwur: Milih cabang sing dhuwur utawa netepake bar sing dhuwur (kaya bar horisontal). Praktek narik munggah lan mudhun kaping lima nganti kaping pitung saben dinane.

Laku iki padha karo garis horisontal: Narik sikil loro ing cabang lan muter kanggo duwe tendon fleksibel lan praktek menek.

3. Nglumpukake lompat dhuwur: Milih gundul sing kurang lan prakteke mlumpat. Nganggo celonone sing diisi wedhi lan mbuwang pasir kanggo praktek Nganti pasir mau diwutahake kabeh, seniman bela dhiri saya krasa entheng. Seniman tukang pencak apik bisa malah mlumpat ing payon.

4. Numbuk lan nendhang: Nggunakake tangan loro kanggo ngombe tas pari-parian saben dinane. Yen prakteke suwe, siji bisa nguncalake wit gedhang. Wit gedhang Kicemperor banjur tembok bata lan tebing.

5. Senapati praktik: Senjata umume ing wektu iku yaiku staf, tameng, lan harlberd. Saben gaman nduweni gaya praktik dhewe-dhewe, kanthi pasangan, utawa nari (sacara teknis). Pendhidhikan mesthi nyekel gong ing tangane supaya bisa ngalahake para muride (kaya nalika nglatih piano).

Cathetan: Sajrone praktik kasebut, para pelaku seni beladiri mung mangan sup nasi utawa sawetara pisang. Nalika praktek, para siswa asring nandhang tendon sing nglarani lan instruktur bakal nyiapake godhong pring kanggo lara.

Kaya sing dijlentrehake ing ndhuwur, wiwit taun kaping 17 Minh Mang, sesi pamuji seni beladiri ditindakake ing Thua Thien, banjur ing Hanoi lan Thanh Hoa. Thi Huong dianakaké pirang-pirang taun miturut aturan Yin lan Yang: Tikus, Kuda, Kucing, Ayam.

Thi Hoi dianakake ing taun Naga, Asu, Munding, Kambing.

Sawetara taun liyane yaiku kanggo pemeriksaan sastra. Ing babagan prosedur pemeriksaan, pisanane, calon kudu melu telung ujian kanthi berturut-turut:

I. Pemeriksaan pertama: Bobot

- Bobot diwadhahi timbal, sekitar 66 kilo.
- Nggunakake tangan loro kanggo nggawa rong bobot kanthi jarak kira-kira 64 meter utawa luwih dawa, gumantung saka kekuwatane calon kasebut.

Yen lulus, calon bakal ditingkat dadi unggul.
- Yen ngono, calon mung bisa nggunakake tangan siji kanggo nggawa bobot siji, mula luwih saka 120 meter supaya bisa luwih unggul.
- Yen nganggo tangan loro lan lunga saka 48 meter utawa tangan siji sing nggawa bobot siji lan arep 64 meter, bakal dianggep pass.
- Yen ora, dheweke bakal ngilangi.

II. Ujian kaping kalih: Nggunakake staf lan tumbak

1. Staff digawe saka wesi, bobot 18 kilo, dipérang dadi telung bagéan. Calon-calon kasebut kudu mindhah sikil kaya nari, nolak lan nganthi target.
- Yen bisa mbukak 240 meter, mula rata-rata bakal ditingkat.
- Yen bisa mbukak 160 meter, bakal dianggep pass. Yen ora bisa nyedhaki jarak, dheweke bakal ngilang.

2. Spear duwe dawane 3.5 meter. Calon nganggo tangan siji kanggo nyekel ngisor tumbak; tangan liyane nahan tengah, ngadeg 12 meter adoh saka wayang. Sawise kuwi, calon calon mlumpat supaya cepet, ngarahake target, banjur mlayu kanggo mencet tombol weteng boneka. Yen ngalahake pucuk ujung tombak, bakal dadi calon unggul; yen mung ngengeng, mung padha ditingkat; yen ora kejawab target, dheweke bakal ngilangi.

III. Ujian kaping telu: Nggunakake kenthel

- Calon nembak kudu ngadeg 82 meter (20 truong lan 5 thuoc) (5) (6) adoh saka target.
- Calon nembak diidini nembak kaping enem:
a) Yen nembak target kanthi rong nembak, siji nembak tekan bunderan, target telung nembak, target calon luwih unggul.
b) Yen nembak target siji, salah sawijining nembak mencet target, papat nembak ing njaba target, calon rata-rata ditingkat.
c) Yen ngengingi bunder ngubengi target kaping pindho, papat nembak njaba target, calon dianggep pass.
d) Yen ilang target kaping enem utawa mung mateni siji wektu, dheweke bakal gagal.

Kesimpulan sawise telung pamriksan:

1. Yen rangking unggul lan rata-rata, calon bakal diwenehi gelar sarjana.
2. Yen rangking mung pass banjur diwenehi gelar baccalaureate.

Sajrone ujian pungkasan (ujian lisan), calon kudu ngliwati telung pitakon babagan klasik Militer.

Gumantung saka asil, para calon bakal rangking kanthi tingkat sing beda.

A. Thi hoi (pemeriksaan metropolitan)

Iki maneh [Iki hi] padha karo thi huong nanging kanthi bobot sing beda: 66 kilogram thu huong [Aku iki] lan 72 kilogram kanggo aku ki [iki hi].

Jarak kanggo angkat bobot ing thi huong udakara 64 meter lan 80 meter aku ki [iki hi].

Yen lulus kabeh ujian, calon bakal dianggep nggantung trung cach [aku ora ngerti].

B. Thi dinh (pemeriksaan pengadilan Imperial)

Yen secara harfiah (ngerti Cina lan Yi ching), para calon bisa ndhaptarake ing ujian.

Yen buta huruf, dheweke ora bisa ndhaptar ing Dhik [Iki kabeh] nanging kudu mangsuli pitakon ing ngisor iki:
1. Klasik militer.
2. Taktik militer saka jenderal sing misuwur ing jaman biyen lan saiki.
3. Sajarah saiki.

Liwat pemeriksaan kasebut, para hakim bakal gumantung marang asil kanggo nimbang level.
- Yen dianggep pass, calon bakal ditingkat saka tien si vo (dokter seni beladiri).

a) Kanggo diwenehake klambi, topi, panji, papan.
b) Supaya diidini vinh quy bai dadi (bali menyang omah kanggo matur nuwun kanggo para leluhur sawise entuk penghargaan akademik) (seneng tien si van [tiến sĩ văn])

- Yen ora lulus utawa mung lulus ing aku ki [iki hi] lan ora bisa rawuh ing ya dinh [iki kabeh], dheweke bakal diwenehi pangkat nomer loro.

CATETAN:
1: LÉON VANDERMEERSCH, Le nouveau monde sinisé, Paris: Seuil, 1985.

2: Chu Van An [Chu Văn An] (1292-1370), jeneng nyata Chu An [Chu An], jeneng pen Tieu An [Tiều Ẩn], jeneng huruf Trih Linh [Linh TriệtÊngg. Dheweke minangka guru, dokter, mandarin dhuwur ing Tran [Trn] Dinasti ing sajarah Vietnam. Dheweke ksatria Van Trinh Cong [Kanggo Trinh CôngÊngg. Pramila piyambakipun nuli misuwur Chu Van An [Chu Văn AnÊngg. Dheweke minangka wong sing lurus sing ngliwati hoc sinh Thailand (judhul kanggo wong-wong sing ngliwati literatur kasebut kowe Hoi [Hội]) nanging ora gelem dadi mandarin. Nanging, dheweke mbukak sekolah ing Huynh Cung [Huỳnh Cung] desa, ing saindenging Kanggo Lich [Tô Lịch] Kali. Ajaran sing dadi peran penting kanggo nyebarake Confucianisme menyang Vietnam ing wektu iki. Ing pamaréntahan ing Tran Minh Tong [Trần Minh Tông] (1300-1357), dheweke dadi guru ing akademi imperial, lan dheweke dadi tanggung jawab kanggo mulang putra mahkota Vuong, kaisar sing bakal teka Tonggol Tran Hien Tong [Trần Hiến TôngÊngg. Banjur, ing pamrentahan Du Tong, panjaluk dheweke ngutus pitung mandar liyane, sing dituduh korupsi, ditolak. Dheweke kesel lan mundur. Sawise maneh, dheweke bali maneh Phuong Hoang [Phượng Hoàng] Gunung (Chi Linh, Hai Duong [Chí Linh, Hải Dương]). Dheweke nggunakake jeneng pena Tieu An [Tiều Ẩn] (tukang kayu). Sajrone umur liyane, dheweke terus karir ngajar lan nulis buku.

(3) TRAN QUOC TUAN [Trần Quốc Tuấn] lair ing abad kaping telulas (dekade 20), wektu Kakaisaran Mongolia kanthi mimpi "mrentah jagad”, Sing ndadekake Vietnam target supaya nyerang wilayah Asia Kidul-Wetan. Ing panguwasa saka Tran Thu Do [Trần Thủ Độ], Tran Quoc Tuan [Trần Quốc Tuấn] ngrusak invasi Mongolia sing pisanan. Sawise Tran Thu Do [Trần Thủ Độ] tiwas (1264), dados pamimpin Tran [Trn] Dinasti lan ngalahake invasi Mongolia kanggo kaloro. Piyambakipun menang kamenangan kaping tiga nglawan Mongols (1287) kanthi Pertunjukan misuwur ing Bach Dang [Bạch .ng] Kali kanggo pertahanan wilayah Vietnam [Việt Nam](Dai Viet [Ệi Việt] jaman) lan ing Asia Kidul-Wétan. Dheweke dianggep minangka wong suci.
(4) HENRI OGER - "Kỹ thuật của người An Nam" (Teknik du peuple Annamite) - dileksanakake ing Hanoi [Hà Nội] (1908-1909). Asisten Profesor, PhD. NGUYEN MANH HUNG [Nguyễn Mạnh Hùng] riset, ngenalake, lan nyatakake ing Asosiasi Budaya lan Kesenian ing Hanoi [Hà Nội], Vietnam [Việt Nam] (1984), Universitas California ing Amerika Serikat (2004), lan Paris School of Oriental Language ing Prancis (2006).

(5) Truong [Trượng] minangka unit dawa Vietnam lan China. Iki kalebu unit dawa kuno ing sistem desimal adhedhasar panguasa dhasar. Siji truong padha karo 10 meter Vietnam (udakara 4 meter Prancis).

(6) Thuoc [Thước] yaiku instrumen pangukur sing digunakake kanggo ngukur obyek, sing tepat kanggo milimeter. Thuoc Thuoc [Thước] digunakake kanggo nggambar, ngukur dawa, dhuwur, ngarep, ....

BAN TU THU
12 / 2019

DELOKEN SISAN:
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Part 1
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Part 2

(Sing Dikunjungi 51 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X