La COCHINCHINE utawa Nam Ky

Hits: 216

Bokong Prof. Nguyen Manh Hung PhD.

La Cochinchine or Namung Ky, ing jembar wilayah Kidul Viet Nam, minangka salah sawijining target corak ekspedisi Prancis nalika penaklukane ing pungkasan taun 19th abad. Tembung majmuk iki dumadi saka rong unsur: Langkawi or Cocin ngrancang Chaochi (kuno Viet Nam) lan China asale soko Qin (siji dinasti ing China nalika jaman Negara Perang) nuduhake lokasi sing misuwur kanggo China. Nanging, hipotesis liyane atribut jeneng iki Cochin, tributary of the Mekong kali (utawa Kohchin utawa Cuu Long), sing mabur nyabrang Thuy Chan Lap (Banyu Chenla) lan ing ngendi penghuni Nam Ky manggon.

Ing 15 ingth abad, panjelajah laut Eropa bakal mandheg ing delta Mekong kanggo tuku panganan lan banyu seger. Bisa diarani yen Nam Ky minangka jinis "Silk Road"Ing kali, apik banget kanggo transaksi komersial banyu. Pendhudhuk Eropa uga diarani Chochi or Langkawi kanggo mbedakake saka Cochin ing India.

Ing sawetara wektu ing riwayat Viet Nam, Cochinchine digunakake kanggo ngrancang Dang Trong, Lan Tonkin kanggo Dang Ngoai. Sementara, Viet Nam, Laos lan Kamboja ditetepake miturut jeneng kolektif "Indochina”. Istilah iki nyebabake kebingungan ing wong-wong manca ing Timur Jauh nalika ngrancang dalan ekspedisi amarga nuduhake India lan China. Kajaba iku, wong manca bakal mangsuli awake dhewe kenapa kenapa Viet Nam dipérang dadi rong bagian: Dang Trong lan Dang Ngoai lan tlatah ing antarane, ing papan dununge krajan kraton disebut An Nam. Ing dominasi Prancis, dheweke diwenehi jeneng Bac Ky, Namung Ky lan Trung Ky mungguh.

malah Namung Ky, wilayah sing ngalami pirang-pirang politik, diarani beda-beda sajrone sejarah: Gia Dinh (1779- 1832); Namung Ky (1834-1945); Nam Bo (1945-1948); Nam Phan (1948-1956); Nam Vietnam or Mien Nam (1956-1975); utawa Phuong Nam wilayah saiki.

Buku iki kanthi irah-irahan La Cochinchine nggambarake sejarah, ekonomi, budaya lan pariwisata tanah gedhe ing delta kali Cuu Long utawa uga dijenengi Nam Ky Luc Tinh. Ing awal 20th abad, Nam Ky dadi jajahan Prancis lan dipimpin dening Gubernur D. Cognacq. Jenengé katon ing tutup buku minangka paseksi babagan nilai budaya sing ora bisa dingerteni saka buku kasebut.

Buku kasebut diwiwiti saka pidato sing digawe dening Gubernur Jenderal Gubernur Indochina Alexandre Varenne ing 11th Oktober 1925 ing St-Gervais. Wong iki dideleng dening para pandhita ing Prancis banjur dadi politisi sing sosiologis. Adicara kasebut misale jek ngenalake model pamrentah sing digawe manungsa supaya bisa luwih gampang diakses ing bunder politik ing Paris tinimbang ing Vietnam.

Nanging, buku kasebut ora ngemot rincian babagan penulis, Marcel Bernanose (1884-1952). Saka arsip kasebut, kita nemokake manawa dheweke dadi pejabat, konsultan budaya kanggo akeh Gubernur Nam Ky lan Gubernur Jenderal Indochina, lan dheweke ninggalake sawetara karya riset ing Indochina.

Kita uga kudu sebutno Foto Nadal-Saigon, minangka pamburu sejarah Indochinese, sing foto-foto kasebut nggawe sejarah gambaran Nam Ky.

La Cochinchine pisanan diterbitake dening Photo Nadal House ing taun 1925 kanthi cetak cetakan 400 cacahing salinan. Salinan sing digunakake kanggo edisi iki nomer 319 lan kalebu 436 Ukiran tembaga sing digawe dening House sing padha.

Senadyan pergelutan sajrone 100 taun kepungkur, buku kasebut La Cochinchine wis disimpen minangka kenang-kenangan ing kulawarga ulama Truong Ngoc Tuong saka Cai Lay, Tien Giang. Saiki wis diterbitake maneh dening Xua & Ora (Past & Saiki) Majalah lan Hong Duc Penerbit nganggo basa Prancis lan Inggris kanthi format asli, nanging ditambah karo terjemahan Vietnam. Pamaca bakal nemokake ing memori kasebut ing awal 20th kolonial kolonial wilayah Nam Ky.

Ingkang minulya kula ngaturaken buku dhateng para pamiarsa kanthi panyuwunan of Xua & Ora Majalah.

Prof. Prof. Nguyen Manh Hung PhD.

Deleng maneh:

La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Vi-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Fr-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Sp-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Ru-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Chs-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Cht-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Ar-VersiGoo
La COCHINCHINE utawa Nam Ky - Jp-VersiGoo

(Sing Dikunjungi 263 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X