Komunitas SAN CHAY saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 23

Tkomunitas SAN CHAY kalebu rong subkelompok utama: Cao Lan lan San Chi, kanthi pedunung luwih saka 162,031 jiwa. Utamane fokus ing Tuyen Quang1, Bac Bisa2, Thai Nguyen3, Bac Giang4, Quang Ninh5, Yen Bai6, Lang Putra7 lan Phu Tho8 Provinsi. Basa kanggo Cao Lan cedhak karo Tay lan Ora nalika iku saka San Chi menyang Dhialek Han in Propinsi Guangdong (China). Nyembah leluhur minangka praktik utama nanging dipengaruhi dening Taoisme lan Konfusianisme.

Tdheweke SAN CHAY utamane ngolah pari udan lan pertanian duwe peranan penting. Desa kalebu puluhan kulawarga saka sawetara garis keturunan. Biyen, omah-omah wis misuwur banget ing pamukiman San Chay. Saiki omah dibangun ing lemah. Salah siji saka rong wong njaba omah yaiku kompartemen cilik kanggo misbyah leluhur, sing dianggep minangka bagean paling suci ing saben kulawarga.

Tdheweke pakean busana tradisional saka Cao Lan yaiku klambi dawa, sabuk, tutup sirah lan clana panjang limang panel. Ing jaman biyen, wong lanang padha nganggo klambi kaya Tay lan Ora. Dina iki, klambi SAN CHAY cenderung niru Kinh or Tay. Ing dina biasa, wanita nggunakake ari sing nggawa sarung piso minangka sabuk pinggang.

Oing acara perayaan, biasane nganggo sabuk sutra kanthi warna 2-3. Komunitas SAN CHAY kalebu macem-macem garis keturunan kulawarga ing sawetara cabang. Saben garis keturunan duwe kabiasaan lan adat istiadat sing khas uga nyembah jin sing mesthi. Bapak minangka kepala kulawarga. Kulawarga nom-noman ngatur perkawinan. Sawise pesta, bojo tetep urip karo wong tuwane lan niliki kulawargane bojone saiki. Dheweke mung tetep definitif ing omah bojone sawise nglairake anak.

Tdheweke SAN CHAY duwe akeh crita-crita kuno, tembang, paribasan lan paribasan. Utamane, sinh ca (tembang tresno gantian) minangka wujud kegiyatan budaya sing paling apik. SAN CHAY uga duwe akeh tarian kayata tari drum, tari manuk, joget mancing kecapi, joget kethokan, lan joget lampu.

Tnstrumen musik sing paling populer yaiku castanet, sabuk tembaga cilik, simbal, drum, instrumen angin lan drum sing duwe keramik.

AUpacara lan festival, ana macem-macem bentuk hiburan kayata puteran ndhuwur, kon uncalan lan ngadeg ing endhas.

Omah San Chay - Holylandvietnamstudies.com
Omah SAN CHAY ing provinsi Tuyen Quang (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 6 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X