Komunitas RA GLAI saka 54 klompok Etnik ing Vietnam

Hits: 25

Tdheweke RA GLAI duwe pedunung luwih saka 108,442 jiwa, urip utamane ing sisih kidul Khanh Hoa1 provinsi lan Ninh Thuan2 provinsi. Dheweke uga diarani Ra-glay (utawa Rac Lay), tilas, Lan Orang Glai. Gendhingane kalebu ing Malayo-Polinesia3 Group.

Formerly, ing urip nomaden, RA GLAI nandur pari lan jagung ing plot slash-and-bum. Saiki, dheweke uga duwe budidaya pari basah. Moro, njupuk kumpul peternakan lan kerajinan tangan (utamane pandhe wesi lan kranjang) duwe peran penting ing saben kulawarga.

Tdheweke RA GLAI mapan pa-lay (desa) ing terrain dhuwur lan rata sing cedhak karo sumber banyu. Omah sing wis dibangun minangka papan dununge tradhisional. Lantai asring ora luwih saka siji meter ing ndhuwur lemah. Kulawarga biasane kalebu wong tuwa lan bocah sing durung krama. A pa-lay dipimpin dening a po pa-lay (pangareping desa) sing umume dadi wong pertama sing mbalekake lahan kasebut. Dheweke tanggung jawab kanggo nganakake upacara ndonga swarga lan bumi nalika ana kahanan garing sing parah. Matriarki tetep ana ing Ra Glai masyarakat: Bocah-bocah njupuk jeneng kulawarga ibune. Ibu / garwa minangka pamilik omah duwe hak mutusake urusan kulawarga. Wong tuwa wadon enom nyiapake upacara manten kanggo putrine. Ing bebrayan, kajaba ibu, adhine uga duwe peran sing cukup penting. RA GLAI duwe akeh kulawarga: Cham, Ma-lec, Pi Nang Pu Puol, Asah, Ka-to lan liya-liyane, ing antarane yaiku Cham Ma-lec paling gedhe. Saben garis keturunan kulawarga duwe sejarah lan kisah babagan asal usul.

Tdheweke RA GLAI ngerteni yen ana jagad spiritual jin lan jin sing apik. Dheweke uga percaya yen ana jiwa-jiwa wong sing wis mati. Dheweke duwe epik, legenda lan crita lawas kanthi nilai sejarah, seni lan pendhidhikan sing jero. Lagu gantian iku populer. Alat musik sugih, kalebu gong, monochords, organ lambe lan alat tabung pring. RA GLAI uga seneng mabur layangan.

Etaun kepungkur sawise panen, kabeh warga padha nglumpuk lan ngaturake panuwun tradhisional.

Perapian Ra Glai - Holylandvietnamstudies.comTungku RA GLAI (Sumber: Penerbit VNA)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio): Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
09 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 10 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X