Komunitas MNONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 278

   MNONG nduwe 104,312 pedunung. Subkumpulan lokal kasebut yaiku Preh, Gar, Nong, Prang Rlam, Kuyenh, Lan Chil. Dheweke manggon ing konsentrasi ing sisih kidul Propinsi Dak Lak1, lan bagean saka Lam Dong2 lan Provinsi Binh Phuoc3. Gendhingane kalebu ing Klompok Mon-Khmer4.

Dheweke utamane ngasilake tan milpas. Sawah sawah ditemokake mung cedhak kali, tlaga lan tlaga. Kewan domestik yaiku kebo, wedhus, babi, lan unggas. Ing jaman biyen, dheweke uga nyuda gajah. Ing MNONG ing Ban Don5 kondhang amarga golek lan gais gajah. Kerajinan kulawargane yaiku kalebu nenun lawon lan bakul sing ditindakake dening wanita lan pria.

   Dheweke manggon ing omah ing stilts utawa ing lemah. Omah-omah sing dibangun ing lemah duwe atap nganti tekan lemah lan mbukak lawang.

   Saben desa biasane ana puluhan rumah tangga. Kepala desa nduweni peran utama ing urip masarakat. Kabeh wong mirsani pengalaman lan adat sing diwenehake dening generasi sadurunge. Wong lanang lan wadon, padha enom lan tuwa, seneng ngombe alkohol lan ngrokok rokok. Pria nyandhang lincut lan ora bisa tuku sisih ndhuwur. Wanita nganggo lungis sing tungkak. Para pria lan wanita luwih seneng nganggo klambi kaya pullover. Loincloths, lungis lan rompi dicelup ing indigo gelap lan dekorasi kanthi pola warna abang lan putih. Matriarki wis diamati lan Bocah njupuk jeneng kulawarga saka ibuné. Ing kulawarga, garwa nduwe posisi kunci nanging kudu ngajeni bojone. Ibu sepuh biasane urip karo anake sing enom.

   Miturut kebiasaan lawas, wong diwasa MNONG kudu masang untu sadurunge ngrungokake katresnan lan bebrayan. Panganggone iki saiki sirna. Perkawinan liwat telung langkah - prooosal, pertunangan lan pesta. Sawise krama, panganten lanang tetep ing kulawarga garwane. Nanging, pasangan enom uga bisa urip karo kulawarga bojo utawa garwane miturut idin saka kalorone.

   The MNONG seneng duwe akeh bocah, utamane putri. Setaun sawise lair bayi diwenehi jeneng sejatine. Ing panguburan, wong-wong nyanyi lan ngalahake gong lan drum dening peti mati awan lan wengi. Sawise nyelehake peti mati ing kuburan, kabeh ditanduri tanduran, rwaning wit lan godhong sadurunge diisi lemah. Sawise pitung dina utawa wulan, kulawarga kasebut nate nyelenggarakake ruwatan supaya muruk.

   MNONG percaya yen ana pirang-pirang jinis ing antarane, yaiku Dewa Rice ngemu peran khusus. Bebarengan karo tani, dheweke nganakake upacara taunan kanggo nglindhungi Dewa Rice lan ndedonga kanggo panen bemper.

Dusun mnong - Holylandvietnamstudies.com
Dusun MNONG ing provinsi Dak Lak (Sumber: House Publisher VNA)

Deleng maneh:
◊  KOMUNITAS 54 GROUP ETNIK ing Vietnam - Bagean 1.
◊  Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CO HO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CONG saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHUT saka 54 klompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHU RU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas CHAM saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas DAO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
◊  Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi GIA RAI trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi HOA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi KHANG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version Versi Vietnam (vi-VersiGoo) karo Web-Voice (Web-Audio):  Nguoi KHMER trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp

BAN TU THU
08 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar:  54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks kutipan lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 894 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X