Komunitas GIAY saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam

Hits: 33

GIAY nduwe 54.002 penduduk. Ing Lao Cai1, Ha Giang2, Lai Chau3 lan Cao Bang4 Provinces. GIAY uga diarani Nhang, Dang, Pau Thin, Cui Chu lan Xa. Basa GIAY kalebu ing Tay-Thai 5 grup.

GIAY nganakake penanaman pari ing sawah sing telan. Kejabi, milpas minangka papan ngembangake peternakan, menehi penghasilan tambahan. GIAY mbuwang akeh kebo kanggo traksi, jaran kanggo transportasi, babi, lan unggas.

GIAY wong nganggo celana, rompi cendhak lan turban. Wanita nganggo rompi lima panel kanthi kancing ing sisih tengen lan celana ngisor. Dheweke nganggo tatu rambut ing sirah, utawa nganggo serban. Motif dekorasi asring katon nganggo klambi wanita, karung, bantal, langsir lan sandhangan bocah-bocah.

Desa GIAY rame banget, ana sing bisa ngemot atusan rumah tangga. Wong-wong GIAY asring manggon ing omah-omahing Ha Giang6 lan Cao Bang7) lan omah sing dibangun ing lemah (ing Lao Cai 1 lan Lai Chau3). Ruang tengah omah dadi tamu kanggo nampa tamu lan kanggo masang mesjid leluhur. Saben pasangan manggon ing kamar cilik sithik.

Adat patriarkhi minangka aturan saka kulawarga GIAY. Bocah-bocah njupuk jeneng kulawarga bapakne. Kulawarga wong enom ngupaya palakrama kanggo putrane. Sasampunipun palakrama penganten urip karo kulawarga garwane. Nanging, kediaman matrilocal uga misuwur. Ing pernikahané kepungkur kanthi nyulik "diculik" karo prameswari lan kulawargane, nalika wong enom ora bisa mbayar upacara pernikahan lan kawinan.

GIAY wanita nalika meteng kudu nuruti panto lan ndedonga kanthi aman. Yen bayi wis setaun wulan ana upacara kanggo nyritakake para leluhur nalika lair lan ndedonga kanggo nglindhungi. Ing upacara sepak bola bal-balan nyerat ing sepotong kain abang mastaka bayi. Horoskop dirujuk kanggo ningkahan lan pemakaman sing wis diparengake mengko.

Miturut konsep kosmogonik GIAYS, jagad iki kasusun saka jagad sing urip jagad raya lan dununge jagad iki. Yen ana wong mati, dadi adat yen panguburan lan penguburan disusun kanthi tliti, sing almarhum bakal digawa menyang swarga. Sebaliknya, bakal ditakdirkan menyang jagading jagad.

Ing misbyah kasebut, ibadah GIAY ora mung para leluhur, nanging uga para jinis pawon, langit lan bumi. Dheweke uga nyembah Dewi Nglamar lan semangat omah. Sawetara kulawarga uga nyembah leluhur bojo. Para leluhur kuno padha disembah minangka para wali penjaga.

Warisan budaya GIAY kaya kalebu dongeng, puisi, paribasan, teka-teki lan lagu rakyat. Akeh crita sing nerangake fenomena alam. Sawetara crita diceritakan kanthi iringan karo lagu (crita sung). Folksongs populer karo macem-macem jinis lan nada dering sing dipersonalisasi.

Wanita Giay - cake Rom - Holylandvietnamstudies.com
Wanita GIAY nggawe jajan Rom ing Lao Cai (Sumber: VOV-donya)

Deleng maneh:
KOMUNITAS 54 KUMPULAN ETHNIC ing Vietnam - Bagean 1.
Komunitas BA NA saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BO Y Komunitas saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRAU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas BRU-VAN KIEU saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Komunitas CHO RO saka 54 kelompok Etnik ing Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo): CONG DONG 54 Dan toc Viet Nam - Phan 1.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi BA NA trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi BO Y trong Cong dong 54 Dan toc emh o Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi BRAU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi BRU-VAN KIEU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi CHO RO trong Cong dong 54 Lan saiki uga Vietnam Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi CHAM trong Cong dong 54 Dan toc emh Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi CHU RU trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi CHUT trong Cong dong 54 Dan toc emh Vietnam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi CONG trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi DAO trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
Version versi Vietnam (vi-VersiGoo) nganggo Web-Voice: Nguoi GIAY trong Cong dong 54 Dan toc anh em o Viet Nam.
◊ lsp.

BAN TU THU
06 / 2020

Cathetan:
1 :… Nganyari…

CATETAN:
◊ Sumber & Gambar: 54 Klompok Étnik ing Vietnam, Thong Tan Publisher, 2008.
◊ Kabeh teks lan teks miring wis disetel dening Ban Tu Thu - thanhdiavietnamhoc.com

(Sing Dikunjungi 20 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X