Jinis SEKOLAH KANGGO ARTULIK liwat INGKU PAKSA

Hits: 153

Sajrone evolusi manungsa saka sejarah abad pertengahan kuno, kekaisaran kuat ing Timur (Mongolia, China,…) utawa ing Kulon (Romawi, Yunani,…) mesthi pengin ngalahake negara-negara miskin ing njero wilayah utawa wilayah kanggo nyukupi ideologi monarki.

Kajaba iku, ing sejarah evolusi ing sejarah modern lan kontemporer, negara-negara Kulon sing bertamadun kanthi penemuan ilmiah (listrik, uap, kapal, gaman) nemokake cara kanggo nyerang negara-negara berkembang ing Timur lan ngeksploitasi minangka jajahan kanggo dadi demokrasi lan kapitalisme.

Sajrone evolusi, Vietnam [Việt Nam] dadi tujuan pencerobohan "kudu bertamadun".

Mulane, Peradaban Vietnam kena pengaruh akeh peradaban saka China, Jepang, India, Eropa, Amerika Serikat.

Saka kelompok etnik sing nyilih basa lan budaya Cina kanggo ngembangake budaya bangsa sajrone sejarah abad pertengahan, ing sejarah modern lan kontemporer (saka pungkasan abad kaping 19), Vietnam [Việt Nam] diowahi nganggo skrip Latin ing jagad China1 ing Asia Wétan: An Nam [An Nam] (Vietnam), Dong (Korea Kidul), Yamato (Japan),….

Wiwit abad pertengahan nganti sejarah modern (nganti tentara Prancis ngetrapake kendali marang Vietnam ing pungkasan abad kaping 19), sistem pendidikan tradisional ing Vietnam [Việt Nam] banget kena pengaruh saka dhasar Confucian sajrone pirang-pirang taun pirang-pirang taun.

Mula, kanggo nglatih kelas pamrentah kanggo nglindhungi lan ngrampungake dinasti feodal, metode latihan sing digunakake ing Vietnam [Việt Nam] kanggo nemokake bakat ora beda karo model Cina.

Nyoba kanggo ngerteni prekara iki, kita bisa mbukak kanthi ringkes konten dhasar kayata:

Bangsa Vietnam enggal mikir babagan metode pendhidhikan kanggo milih sumber daya manungsa lan nggunakake wong sing duwe bakat supaya bisa marisi dinasti kasebut utawa kanggo owah-owahan daya lan politik.

Nalika milih pimpinan militer kanggo pengadilan feudal, ana rong cara:

The Cara pisanan milih adhedhasar kontribusi pribadi lan kamanungsan utawa anggota kulawarga imperial. Wong sing dipilih nganggo cara iki ora ngliwati latihan. Cara iki digunakake sadurunge abad kaping-16.

The cara liya yaiku pelatihan profesional. Anggota kulawarga imperial sing dadi pimpinan militer bakal dilatih kanthi resmi promosi ing sekolah seni beladiri. Giang Vo [Giảng Võ] Sekolah dadi sekolah seni beladiri pertama nalika semana.

Giang Vo [Giảng Võ] Sekolah dibangun ing Tran [Trn] Dinasti (1253). Minangka papan kanggo para pemimpin militer lan anggota imperial kanggo nglatih seni beladiri kanggo dipilih. Saka sekolah seni beladiri iki, manual Militer ditulis, sing dadi buku teks adhedhasar pengalaman babagan medan perang nyata.

Mula, akeh jenderal sing misuwur ing ndhuwur ditemokake Tran [Trn] Dinasti.

Nanging, saben dinasti duwe pilihan dhewe. Wiwit awal Le [] Dinasti (986), pilihan prajurit mung adhedhasar fitness fisik (badan sehat) utawa pagelaran (tukang pencak seni Performing).

The Le [] dinasti duwe cara dhewe-dhewe. Nganti pamaréntahan Le Du Tong [Lê Dụ Tông] (jeneng jaman kasebut yaiku Bao Thai [Bảo Thái]), pamilih sing niru nalika pamrentahan ing Duong, Tong, Thanh [Đường, Tống, Thanh] (Trinh CuongTrịnh Cường] mrentah), sing ngetutake cara internasional ing wektu sing digunakake dening China, negara sing kuwat sing duwe pengaruh ing wilayah sing gedhe, utamane ing Asia Timur (Jepang, Korea, Vietnam).

Sawise iku, ujian seni bela diri pisanan diwiwiti Giang Vo [Giảng Võ] Sekolah ing 1721 (taun kapindho ing pamaréntahan Bao Thai [Bảo Thái]). Ana mandar sing diarani giao thu [giáo thụ] (mandarins sing nguwasani pendhidhikan ing sawijining kutha) sing ngawasi pendhidhikan seni beladiri kanggo mandarins kanthi kurikulum spesifik sing diarani klasik Militer.

Nganti pamaréntahan Le Du Tong [Lê Dụ Tông] (1721) yen cara piwulang anyar digunakake kanggo kabeh wong, kanthi cara sing diarani sosialisasi saiki. Vo hoc [V học] dadi, kantor sinau seni beladiri (ing ibukutha Thang Long [Thăng Long]) ana ing kontrol mandarin sing tanggung jawab.

Wiwit dina iki, aturan lan peraturan kanggo kontes seni beladiri wis disetel, kanthi ketat kanggo milih mandar sastra.

Nalika kontes literatur diatur dadi telung tingkat "thu huong, thi hoi, thi dinh"[Aku iki, sampeyan iki, iki ora] (pemeriksaan propinsi, pemeriksaan metropolitan, pemeriksaan pengadilan imperial), kontes seni beladiri ditindakake mung rong level. Tingkat pisanan yaiku Dadi cu [S cử] (kowe Huong [kowe Hương]); level kapindho yaiku Bac cu [Bác cử] (thang Hoi [thi Hội]).
Kompetisi kasebut ketat banget Tran Te Xuong [Yen ora] ngalami masalah ing ujian. Dheweke ngucapake:

Wis wolung taun dheweke ora bisa nulungi nglanggar peraturan pemeriksaan [Tám năm không khỏi phạm trường quy].

Regulasi ditrapake kanthi ketat kanggo kompetisi sastra lan seni beladiri. Tabel peraturan biasane bisa katon ing njaba sekolah supaya calon ngerti. H. Oger nyathet konten 'aturan nanging Han Nom [Hán Nôm] kayu kincir cilik banget ora bisa diwaca (Gambar). Minangka kanggo kompetisi seni beladiri, aturan pisanan yaiku ora nggawa buku. Nanging, kadang buku disalin ing timbangan cilik ing kulit wiji nangka (Saiki siswa uga nggunakake salinan cilik sing diarani phao [curang ing ujian]).

CATETAN:
1: LÉON VANDERMEERSCH, Le nouveau monde sinisé, Paris: Seuil, 1985.
◊ Gambar - Sumber: Nguyễn Mạnh Hùng ing "Kỹ thuật của người An Nam"Teknik du peuple Annamite) saka H. Oger ing Hanoi (1908 -1909)

BAN TU THU
11 / 2019

Deleng maneh:
Prajurit lan Bedhil

(Sing Dikunjungi 121 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X