Nelusuri saka REKOD GENEALOGIK kalorone loro khayalan LY TOET lan XA XE

Hits: 185

Profesor Madya, Dokter Sejarah HUNG NGUYEN MANH
Jeneng Nick: Jaran bagasi ing desa universitas
Jeneng pena: Beetle

Xa Xe : Yen kabeh wong terus-terusan njaga chignon kaya sampeyan, tandhane! Kabeh tukang cukur bakal mati.

Ly Toet: Yen kabeh wong duwe rambut kaya sing sampeyan, mula, yen ora tetep tegel, kabeh tukang cukur bakal keluwen kabeh padha.

(dina ikiJeksa Agung bisa ngetokake majalah nomer 54 - Ngay NayGambar skésa humor [Ngày Nay] - Minggu 11 April 1937 - P.209)

Ly Toet [Kanggo Sampeyan] lan Xa Xe [Xã Xệ] yaiku sepasang personel sing ora bisa kapisah. Dheweke duwe karakter sing padha nanging beda-beda jinis: Xa Xe [Xã Xệ] iku flame (ndeleng gambar), pot dihiasi, nganggo dagu jenggot, lan sirah minangka botak kaya klapa, mung duwe coil musim semi sing unik.

Kanggo Ly Toet [Kanggo Sampeyan], dheweke krenjang minangka kren lan lancip kaya iwak garing, kanthi jenggot sawetara sing gandheng lan mentol bawang putih kaya chignon. Kapan dheweke lunga, Ly Toet [Kanggo Sampeyan] mesthi nganggo busana nasional lan ora gagal nggawa payung.

Cathetan: Ly Toet Ly Toet [Kanggo Sampeyan] mesthi nganggo busana nasional
lan ora gagal nggawa payung

Cathetan : Xa Xe iku [Xã Xệ] angka sing dijupuk saka Phong Hoa [Phong Hoá] (Adat lan Adat) majalah
- ngetokake No. 95 tanggal 27 April 1934 - Halaman 1.

Xa Xe [Xã Xệ] (takon karo saleslady): Apa sampeyan duwe sisir gigi untu siji? Aku mung duwe rambut siji. (Dipetik saka majalah Dina - diterbitake No.59 diterbitake ing Mei 16, 1937 - kaca 331).

Pamaca saka Phong Hoa [Phong Hoá] (Adat lan Adat) majalah mingguan ing wektu kasebut saben wektu ketemu karo 2 personages, sing asipat kenceng lan hare, lan kanthi rutin muncul minangka loro sedulur ing sisih Lor. Ing Phong Hoa [Phong Hoá] majalah mingguan minangka majalah humor, diterbitake dening Tu Luc Van Doan [Sampeyan ora bisa milih] (Grup Sastra Dhukungan Dhiri). Mengko mengko, nalika majalah mingguan Phong Hoa [Phong Hoá] dadi Ngay Nay [Ngày Nay] (Majalah dina iki), loro wong kasebut duwe peran utama ing majalah sing cukup misuwur kasebut. Amarga kasunyatan kasebut, lan ana hubungane karo anane loro kapribadhen utama kasebut, sing maca lan malah Tu Luc Van Doan [Sampeyan ora bisa milih] wis nggawe kesalahan nalika ngrujuk ing loro seniman sing menehi bapakne.

Mangkono, apa sing bakal kita ngerti babagan vita babagan kurikulum loro iki? Nggoleki asal-usul dheweke katon kaya sing apik.

Udakara 70 taun kepungkur, Phong Hoa [Phong Hoá] majalah mingguan wis ngatur kontes kanggo nggambar sketsa komik. Nalika semana, penulis Nanging Son - jeneng pen Le Minh Duc [Lê Minh Đức] - Mrs Ai Lan'Lan] sedulur lan editor editor majalah mingguan terkenal ing Kidul, sing dadi karikaturis banget, wis ngirim sketsa menyang Lor kanggo melu ing kompetisi kasebut (*). Gambar sketsa iki Ly Toet [Kanggo Sampeyan] lan Xa Xe [Xã Xệ] ngadeg ing jembatan bobot lan ing ngisor iki, siji nemokake katrangan ing ngisor iki:

"Xa Xe [Xã Xệ]: Inggih Bac Ly (Pak Ly): Yen kita nimbang banjur dibagi dadi loro, ora bakal ana masalah!"

___________
(*) Miturut TU KENH - Apa kita kudu mbentuk identitas Ly Toet [Lý Toét] lan Xa Xe [Xã Xệ] - Surat kabar Binh Minh [Bình Minh] (Down) - Saigon Mau Than [Sài Gòn Mậu Thân] Musim 1968 - p. 12..

Bedane beda antarane bobot awak loro iki dadi komik lan ngguyu tawa sing ora resik ing wektu kasebut. Kepiye bobote umum bisa dadi loro? Gambar sketsa ing ndhuwur wis menang hadiah pertama lan diterbitake ing kaca ngarep Phong Hoa (kita nglirwakake nomer kasebut). Wiwit wektu iku, nasib loro personas sing kontras kasebut wis akeh sing diatasi - padha karo film komik “Lemu lan Ceking"Digawa saka Prancis menyang negara kita sajrone 30 utawa 40an. Lan, uga wiwit semana, loro personase kasebut Ly [Ly] lan Xa [] wis dieksploitasi dening Tu Luc Van Doan [Sampeyan ora bisa milih] klompok sastra, lan bocah "Xa Xe"[Xã Xệ] nalika lair wis diwenehi asmane bapak angkat tinimbang jeneng bapakne.

Minangka fitur khusus, sawetara pamaca, duwe sawetara lukisan, uga nyipta loro tokoh kasebut sing migunani, nyebabake para orientalis Prancis nganggep dheweke dadi wakil umum para Vietnam.

Ing cathetan saka nomer "pelukis amatir"Pusatake ing sipat asli saka personase ing ndhuwur - umpamane dheweke narik sirah Xa Xe [Xã Xệ] lan dideleng kaya bokong saka panggang babi. Lan cukup lucu nalika rambut sing unik Xa Xe'Xã Xệ] sirah katon persis kaya buntut babi.

Mengko, nyilih gambar kasebut, ing song [Sống] (Live) kertas anyar ing tilas Saigon [Sài Gôn] wis nate mbandhingake pawarta umum Menyang Van'Tô Vân] sirah kanthi bokong lintang film sing ayu Tham Thuy Hang [Thu Thuý HằngÊngg. Cara mbandingake iki wis digunakake dening penyair Tran Te Xuong [Yen ora]:

"Tren ghe ba bendungan ngoi dit vit
Duoi san ong Cu ngong dau rong"

(Ing kursi wanita wadon Prancis ngunggahake bebek bebek kasebut.

Tekan ing pelataran, lisensi nyuwek kepala naga).

- Apa sampeyan wis ndeleng babi sing lagi mlaku wiwit esuk iki?
- Ora, saiki aku mung ndeleng sampeyan!
(Majalah dina - Jeksa Agung bisa ngetokake 58 - Man and Affair - Minggu Mei 9, 1937 - kaca 305)

Pelukis Nanging Putra [Nanging Sint] wis dijupuk Xa Xe [Xã Xệ] menyang Hanoi nggawe kenalan kasebut Ly Toet [Kanggo Sampeyan], dadi nalika ditimbali bali menyang Kidul, Xa Xe [Xã Xệ] wis dijupuk Ly Toet [Kanggo Sampeyan] bebarengan karo. Kanggo alasan kasebut, Ly Toet [Kanggo Sampeyan] lan Xa Xe [Xã Xệ] wis muncul ing Trao Phung [Trào Phúng] (Satir) majalah lan Cuoi Xuan [Cười Xuân] (Ngguyu ing Springmajalah, kaya sing ditampilake lungguh ing tik lan ngombe bebarengan. Ly Toet [Kanggo Sampeyan] diwutahake kanggo ngombe Xa Xe [Xã Xệ] lan dirilis Tan Da'Tản Đà] puisi:

"Doi dang chan hay khong dang chan
Kucing chen quynh rieng hoi ban tri am"

(Apa urip dadi jijik utawa ora nesu

Nganggo tuwung saka anggur sing enak, aku takon mung kanca sing raket kanggo aku).

Xa Xe [Xã Xệ]: Kaya ngono, kita wis nindaoni tugas
Ly Toet [Kanggo Sampeyan]: Lan saiki, kita bisa menehi pesenan marang junior kita.
(Ditarik saka majalah Dina - masalah nomer 60 diterbitake ing 23 Mei 1937 - kaca 351).

Cangkir anggur diangkat ing dhuwur, lan kanthi ora ati-ati wis teles Xa Xe'Xã Xệ] sirah.

Kekarepan kasebut terus ngiringi rong personase sing arep mudhun ing kutha, lan wis nyebabake Ly Toet [Kanggo Sampeyan] kanggo nggawe kesalahan, nalika ndeleng kemeja jas sing dibuang karo pancing sing dienggo saka uwuh, dheweke wis salah nganggep jamur lan pengin nggawa dheweke ing omah kanggo menehi titbits.

Minangka fitur khusus, ana gambar komik sing kurang ajar, nuduhake adegan Ly Toet [Kanggo Sampeyan] yaiku nggawa botol kanggo tuku anggur. Nalika mlaku, dheweke tiba kaya ngenyek lan nggoleki babagan papan sing cocog nalika dheweke nemoni tandha "ora ngganggu". Dheweke banjur mbukak tutup lan nesu ing njero botol nalika ngomong karo awake dhewe: "Kepiye dheweke bisa ngalang-alangi aku: Aku ora nesu tenan?"

Gagasan lan panemu ing ndhuwur kalebu penulis Tu Kenh [Tú Kềnh], nanging miturut konsultasi karo sawetara wong liya, versi kasebut beda banget, amarga wong-wong sing konsultasi percaya manawa Ly Toet [Kanggo Sampeyan] lan Xa Xe [Xã Xệ] digawe dening pelukis sing misuwur pungkasan Nguyen Gia Tri (?)Nguyễn Gia Trí] sing mlebu ilustrasi karo gambar kayata Rigt utawa GTri (saka asmane Gia Tri [Gia Trí]).

Ing antarane ilustrasi kanggo Phong Hoa [Phong Hoá] Majalah, saliyane pelukis Nguyen Gia Tri [Nguyễn Gia Trí], ana uga pelukis Marang Ngoc Van [Tô Ngọc Vân] sing mlebu jeneng pena Ai Kula [Myi My] lan Tumrap Tu [Tô Tử], lan pelukis liyane sing mlebu Dong Putra [Đông Sơn] - jeneng panulis Nhat Linh [Ora LinhÊngg. Dadi, versi apa sing paling tepat, lan kita kudu ngenteni pendapat saka wartawan lan wong sastra sing bisa mikirake awake dhewe karo rong personel lucu kasebut.

Amarga bisa nyuda awake dhewe - mubeng-mubeng karo awake sing ora nyenengake ing awake dhewe ing kahanan sing saya ganti negara - kasunyatan iki nyatakake kekuatan, yaiku gegaman pertahanan rahasia sing awake dhewe nalika kudu ngadhepi musibah. sing bakal ngidini kita ora bakal dikalahake. Nalika nggoleki maneh kanggo luwih ngerti babagan loro personase kasebut Ly Toet [Kanggo Sampeyan] lan Xa Xe [Xã Xệ], tujuan kita ora kanggo ngolok-olok wong sing gampang lan gampang iki, nanging sejatine tujuane kanggo niru kemunduran lan basa lan nada saka bourgeois sing dicelupake kanthi kepenginan sinau supaya tumindak kanthi cara sing sopan.

Ly Toet [Kanggo Sampeyan]: - Apa ana sing sampeyan sinau kanggo nglangi, sampeyan bakal sinau cepet?
Xa Xe [Xã Xệ]: - Napa?
Ly Toet [Kanggo Sampeyan]: - Amarga sampeyan duwe balon kaya weteng!
(Miturut Majalah Dina diterbitake ing 1936-1937- Masalah Nomer 75 - Kaca 718).

Deleng maneh:
Version versi Vietnam: "GIA PHẢ" ora bakal diarani "GIA PHẢ" kanggo LÝ TOÉT và XÃỆng

(Sing Dikunjungi 77 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X