AN DƯƠNG VƯƠNG (257 SM-179 SM, umur 78 taun)

Hits: 119

     AN DƯƠNG VƯƠNG (257 SM-179 SM, 78 taun) minangka raja lan siji-sijine panguwasa ing kerajaan Âu Lạc, negara kuna kuno sing pusaté ing Delta Kali Abang. Minangka pimpinan saka Suku Viu, dheweke ngalahake sing terakhir Raja Hùng saka negara Bagian Lang lan nyawiji rakyate - sing dikenal minangka Lạc Việt - karo bangsane ing Âu Việt. Dương Vương mlayu lan lampus sawise perang karo Pasukan Nanyue ing taun 179 SM

Biography

Asal

       Tdheweke minangka tokoh antale saka tokoh iki yaiku "mendhung"Amarga informasi mung sing diwenehake dening akun tinulis yaiku jenenge, sing katon ana gandhengane karo negara kuno Shu ing saiki Sichuan, digdaya dening Dinasti Qin ing taun 316 SM1,2 Iki uga dadi pandangan tradisional saka Chinese lan Sejarawan Vietnam. Nanging, ana sawetara masalah sing ana gandhengane kanggo nampa pandangan tradisional iki.3 Akeh babad kalebu Cathetan Wewengkon Outer ing provinsi Jiao,4 Aku ora ngerti, Sampeyan ora bisa nggunakake iki ujar manawa dheweke Pangeran shu (ms. "蜀 王 子", tegese harfiah: "putrane raja Shu"), Nanging dheweke ora bisa nggambarake persis asale. Banjur sejarawan duwe pandangan sing luwih bernuansa. Ing Yen sampeyan ngerti iki, panulis nyebutake keraguan babagan Asalé Raja An Dương Vương, negesake mokal kanggo a Pangeran shu kanggo nyebrang ewonan mil, liwat alas, akeh negara sing bakal nyerang Lang Lang.5 Ing taun 1963, tradhisi lisan saka Wong Tày in Dhuwure kaya kanthi judul "Sampeyan kudu ngerti”Direkam. 1,6 Miturut akun iki, ing pungkasan taun Dinasti Hồng Bàng, ana kerajaan sing diarani Nam Cương (surem. "wates kidul") Ing jaman saiki Dhuwure kaya lan Guangxi.1 Dumadi saka 10 wilayah, ing kana Sang Prabu manggon ing wilayah tengah (saiki Provinsi Cao Bằng) Sembilan wilayah liyane ana ing sangisoré sangang raja.7 nalika Bapake Prabu An Dương Vương (Thục Chế 蜀 制) seda, dheweke isih bocah; nanging, kepinterane nggawe dheweke bisa njaga tahta lan kabeh raja nyerah. Nam Cương saya suwe saya kuat Lang Lang dadi ringkih.1,6 Sabanjure, dheweke nyerang Lang Lang lan ngedegake negara Âu Lạc. Dongeng kasebut didhukung dening akeh sandhangan, peninggalan lan jeneng papan ing Provinsi Cao Bằng. Asumsi babagan asale minangka penduduk lokal uga kacetha ing macem-macem dongeng, registrasi, pamujaan lan kenangan masarakat.

Dhasar Âu Lạc

      Prior kanggo Dominasi Cina ing wilayah kasebut, lor lan Vietnam tengah-tengah wis dipimpin dening L kingsc raja (Hùng raja) sing diladeni dening Lạc hầu lan Lạc tướng.8 Kira-kira taun 257 SM, dheweke dicaplok karo Âu Việt negara bagian Nam Cương, sing manggon ing sisih kidul Kali Zuo, cekungan got saka Sampeyan Kali lan wilayah hulu saka Kali Lô, Kali Gâm, Lan Kali Cầu.9,10 Pimpinan saka Âu Việt, THỤC PHÁN, nggulingake sing pungkasan Hùng raja, lan nggabungake rong kerajaan kasebut kanthi jeneng Âu Lạc, ngumumake awake dhewe Raja An Dương (Dương Vương).1

Pambangunan Benteng Cổ Loa

     KIng AN DƯƠNG madeg ing ibukutha Âu Lạc in Tay Vu, ing ngendi benteng benteng dibangun, dikenal kanthi sejarah minangka Iki Loa.11 Iki minangka pusat politik pisanan ing Peradaban Vietnam jaman pra-Sinitik,12 kanthi tanggul njaba ngemot 600 hektar,13,14 salah sawijining situs pamukiman prasejarah paling gedhe ing Asia Kidul-Wétan.15 Jeneng “Iki Loa”Yaiku Sino-Vietnam maca 古 螺 ( Cina Tengahan (ZS) kuoX-luɑ > Tionghoa standar: Gǔ Luó), secara harfiah tegese "Keong Kuno“. Miturut Sampeyan Ora Kudu Sampeyan, benteng kasebut bentuke kaya keong,16 nggambarake struktur multi-lapisan benteng kasebut kanthi benteng lan gundukan konsentris.17

       Tacara-acara sing ana gandhengane karo pambangunan benteng spiral iki wis dikenang ing legenda penyu emas. Miturut legenda iki, nalika kastil lagi dibangun, kabeh karya sing ditindakake nalika awan kanthi misterius digawe nalika wengi dening klompok roh sing pengin males dendam karo putra raja sadurunge.18 Roh-roh lokal dipimpin dening pitik putih umur pitung taun lungguh ing cedhak kono Gunung Tam Đảo. Sang Prabu banjur ngobong dupa, ndedonga, lan nuwuhake dewa supaya nulungi dheweke. Kanggo mangsuli panyuwune, kura-kura emas raksasa tiba-tiba metu saka banyu, ngasorake pitik putih, lan nglindhungi dheweke nganti rampung bètèng kasebut. Nalika dheweke budhal, dheweke menehi salah sawijining cakar lan mrentah supaya Raja nggunakake minangka pemicu panah, kanthi yakin manawa nganggo kekalahan kasebut ora bisa dikalahake.

       KIng AN DƯƠNG ditugasake Cao Lỗ (utawa Cao Thông) kanggo nggawe panah lan menehi baptis "Saintly Crossbow saka Cakar Emas Supernaturally Luminous"ora), tembakan sing bisa mateni 300 wong.8,18 miturut sejarawan KW Taylor, panah, bebarengan karo tembung kasebut, kayane wis dikenalake China saka Wong Austroasiatik ing sisih kidul sajrone abad kaping telu utawa kaping papat SM.18 Cepet dadi bagean ing Senjata Cina; mekanisme pemicu kasebut bisa nahan tekanan dhuwur lan ngeculake panah kanthi kekuwatan luwih akeh tinimbang jinis busur liyane. Rong mekanisme pemicu prunggu wis digali ing Vietnam; umume mekanisme bisa uga digawe saka pring.

Perang karo Nanyue

      In 204 SM, ing Panyu (saiki Guangzhou), ZHAO TUO, a asli saka Zhending,19,20 ing negara Zhao (Hebei modern), madeg ing kerajaan Nanyue.21 TAYLOR (1983) percaya nalika Nanyue lan Âu Lạc urip bareng, Âu Lạc sementara ngakoni suzerainty saka Nanyue, nanging ora negesake Nanyue duwe wewenang nyata marang dheweke, iki mung makili saka dheweke sentimen anti-Han bebarengan. Minangka hubungan tentrem karo Han dipulihake, Pengaruhe Nanyue liwat Âu Lạc gagal. Wadya bala Zhao Tuo wis digawe kanggo nglawan Han saiki kasedhiya kanggo masang nglawan Âu Lạc.22

      Trincian kampanye ora direkam kanthi asli. Zhao Tuokemunduran awal lan kamenangan pungkasane nglawan Raja An Dương kasebut ing Cathetan Wewengkon Outer ing provinsi Jiao.4 Cathetan saka Sejarawan Agung kasebut uga ora King An Duong utawa ora Militer Zhao Tuo kanggo Âu Lạc; mung sawise Sedane Permaisuri Lü (180 SM), ZHAO TUO nggunakake pasukane dhewe kanggo ngancam lan nggunakake bandha kanggo nyogok Kandhang, ing Ou Kulon, Lan Luo menyang pengajuan.23 Nanging, kampanye kasebut menehi inspirasi marang legenda sing temane yaiku transfer panah panah sing dipicu cakar penyu saka King An Duong kanggo Zhao Tuo. Miturut legenda iki, kepemilikan panah iki menehi kekuwatan politik: "Sapa sing bisa nyekel panah iki, mrentah wilayah; sapa sing ora bisa nahan panah iki bakal sirna. "24,25,26

       Usukses ing medan perang, ZHAO TUO njaluk gencatan senjata lan ngirim anake Zhong Shi kanggo ngirim menyang Raja An Dương kanggo ngawula marang.27,25 Ing kana, dheweke lan Putrine Raja An Duong, MỴ CHÂU, tresna lan bebrayan.25,28 Sawijining organisasi matrilocal nuntut bojone manggon ing omah kulawarga garwane.29 Asile, dheweke manggon ing Pengadilan Duong nganti Zhong Shi ngatur kanggo nemokake rahasia lan strategi Raja An Dương.29 Kangge, King AN DUONG dirawat Cao Lỗ ora sopan, lan dheweke nilar dheweke.30

       ZHONG SHI wis Kula Chau tuduhna panah panah kasebut, kanthi diam-diam, dheweke kanthi diam-diam ngowahi pemicu, netralake kekuwatan khusus lan nggawe ora ana gunane.28 Dheweke banjur njaluk bali menyang bapakne, sing banjur ngluncurake serangan anyar Âu Lạc lan wektu iki dikalahake Raja An Dương.29 Sejarah nyathet manawa, nalika kalah, Raja mlumpat menyang samodra kanggo nglalu. Ing sawetara versi, dheweke dikandhani penyu babagan pengkhianatan putrine lan mateni putrine amarga khianati sadurunge mateni awake dhewe. Nanging legenda, ngumumake yen kura-kura emas metu saka banyu lan nuntun dheweke menyang wilayah sing mbanyu.25 Uga ana tradhisi yen King mlayu mangidul nganti saiki Provinsi Nghệ, mbangun bètèng anyar lan mrentah nganti tilar donya.31

        From temuan arkeologi saka Iki Loa, sampeyan bisa nggunakake teknologi militer saka Negara Warrant wis ditransfer menyang wilayah kasebut kanthi macem-macem senjata sing padha karo tentara kontemporer ing China, nuduhake manawa panah silang supranatural bisa uga kalebu jinis "tentara model anyar”Dilatih lan diprentah dening Cao Thông, sing "ora efektif maneh”Tanpa prentah.32

Warisan

     Vsejarawan ietnamese biasane ndeleng prastawa utama ing jaman iki minangka kasunyatan sejarah. Nanging interpretasi lan rekonsiliasi sejarah jaman kasebut wis ditemtokake, lan kadang nglawan sejarah interpretasi sejarah Soviet.33 The ibukutha Raja An Dương, CỔ LOA, minangka pusat politik pisanan ing Peradaban Vietnam jaman pra-Sinitik.12 Situs kasebut kasusun saka rong sisih ndhuwur tembok lan benteng ing sisih njero, kanthi bentuk persegi panjang. Pancing kalebu sawetara aliran, kalebu Kali Hoang Giang lan jaringan tlaga sing disedhiyakake Iki Loa kanthi proteksi lan pandhu arah.34 Kim kira-kira pedunung Co Loa bisa uga ana 5,000 nganti udakara 10,000 jiwa.35

Cathetan Suku

  1. TAYLOR 1983, kaca. 19.
  2. TERRY F. KLEEMAN 1998, hal. 24.
  3. O'HARROW 1979, hal. 148.
  4. Kaya sing dikutip ing Pangandikan Li Daoyuan ing Klasik Banyu, Vol. 37
  5. Yen sampeyan ngerti iki (欽 定 越 史 通 鑑 綱 目)
  6. ĐÀO DUY ANH 2016, hal. 30.
  7. ĐÀO DUY ANH 2016, hal. 29.
  8. KELLEY 2014, hal. 88.
  9. ĐÀO DUY ANH 2016, hal. 31.
  10. DEMATTÈ 2015, hal. 622-624.
  11. TAYLOR 2013, kaca. 14.
  12. MIKSIC & YIAN 2016, hal. 111.
  13. MIKSIC & YIAN 2016, hal. 156.
  14. KIM, LAI & TRINH 2010, hal. 1013.
  15. KIM 2020, hal. 231.
  16. NGÔ SĨ LIÊN dkk, Sampeyan Ora Kudu Sampeyan "Dương Vương”Pethikan:“ 王 於 是 築 城 于 越 裳 , 廣 千 丈 , 盤 旋 如 螺 形 故 號 螺 城 ”tr:“Sang Prabu banjur yasa bètèng ing Việt Thường, ambane sèwu-zhàng, muter-muter lan muter kaya bentuk keong. Mula, dijenengi Benteng Keong. "
  17. KIERNAN, BEN (2017). Việt Nam: sejarah wiwit jaman biyen nganti saiki. Universitas Oxford Press. p. 34.
  18. TAYLOR 1983, kaca. 21.
  19. WATSON 1961, hal. 239.
  20. YU 1986, kaca 451–452.
  21. LOEWE 1986, hal. 128.
  22. TAYLOR 1983, kaca. 24.
  23. WATSON 1961, hal. 241.
  24. NAM C. KIM 2015, hal. 5.
  25. TAYLOR 1983, kaca. 25.
  26. GEORGE E. DUTTON 2006, hal. 70.
  27. LEEMING 2001, hal. 193.
  28. KELLEY 2014, hal. 89.
  29. TAYLOR 2013, kaca. 15.
  30. TAYLOR 2013, kaca. 16.
  31. TAYLOR 1983, kaca. 317.
  32. TAYLOR 2013, kaca 16-17.
  33. PATRICIA M. PELLEY - Vietnam Postkolonial: Sejarah Anyar ing Sejarah Nasional - Kaca 50 2002 “sing luwih ngandelake karya Lenin - utamane Trần Quốc Vượng, Hà Văn Tấn, lan Phan Huy Lê - nerbitake rong panalitiyan anyar, Komunisme Primitif lan Sejarah Feodalisme, sing kanthi jelas bisa ngilangi… ..nindakake proses langsung saka komunisme primitif dadi feodalisme. Terinspirasi karo pratelan Lenin babagan negara-negara Slavia, para sejarawan ing universitas kasebut negesake yen diwiwiti karo raja-raja Hùng lan kerajaan Văn Lang… sajrone pamaréntahan An Dương Vương, sing mrentah kerajaan Âu Lạc, lan liwat tahap awal Pendhudhukan Tionghoa (wiwit 2879 SM nganti 43 M, kanthi tembung liya) Masyarakat Vietnam adhedhasar komunisme primitif "
  34. HIGHAM 1996, hal. 122.
  35. KIM 2015, hal. 219-220.

bibliography

  1. BALDANZA, KATHLENE (2016). Ming China lan Vietnam: Batesan Negosiasi ing Asia Modern Modern. Universitas Cambridge Press. ISBN 978-1-316-44055-1.
  2. BRINDLEY, ERICA (2015). Tiongkok Kuna lan Yue: Pemahaman lan Identitas ing Bates Kidul, C.400 SM-50 CE Universitas Cambridge Press. ISBN 978-110-70847-8-0.
  3. BUTTINGER, JOSEPH (1958). Naga Cilik: Sejarah Politik Vietnam. Penerbit Praeger.
  4. BABUIS, OSCAR (1995). Sejarah Vietnam: Saka Hong Bang nganti Tu Duc. Greenwood Press. ISBN 03132-9-622-7.
  5. DEMATTÈ, PAOLA (Juni 2015). "Plancongan lan lanskap: seni rock Lembah Zuo River Wilayah Otonom Guangxi Zhuang, China“. Purbakala 89 (345): 613-628. doi: 10.15184 / aqy.2014.49.
  6. DE VOS, GEORGE A.; SLOTE, WALTER H., eds. (1998). Konfusianisme lan Kulawarga. Universitas Negeri New York Press. ISBN 978-0-791-43735-3.
  7. GEORGE E. DUTTON (2006). Pambrontakan Putra Tay: Masyarakat lan Pambrontakan ing Vietnam Abad Wolulas. Universitas Hawaii Press. ISBN 978-0-82482-984-1.
  8. DUTTON, GEORGE; WERNER, JAYNE; WHITMORE, JOHN K., eds. (2012). Sumber Tradhisi Vietnam. Pambuka Peradaban Asia. Universitas Columbia Press. ISBN 978-0-231-13862-8.
  9. ĐÀO DUY ANH (2016) [Kaping pisanan diterbitake 1964]. Sampeyan ora bisa ngerti: jeneng: jeneng sampeyan (ing Vietnam). Nha Nam. ISBN 978-604-94-8700-2.
  10. ĐÀO DUY ANH (2020) [Kaping pisanan diterbitake 1958]. Ora ngerti Jeneng: Sampeyan ora ngerti yen XIX (ing Vietnam). Omah Penerbitan Hanoi. ISBN 978-604-556-114-0.
  11. FERLUS, MICHAEL (2009). "Lapisan Kosa Kata Dongsonian ing basa Vietnam“. Jurnal saka Masyarakat Linguistik Asia Tenggara. 1: 95-108.
  12. HOÀNG, ANH TUẤN (2007). Sutra kanggo Perak: Rerlasi Walanda-Vietnam ; 1637 - 1700. BRILL. ISBN 978-90-04-15601-2.
  13. HIGHAM, CHARLES (1989). Arkeologi daratan Asia Tenggara. Cambridge University Press.
  14. HIGHAM, CHARLES (1996). Zaman Gangsa ing Asia Tenggara. Universitas Cambridge Press. ISBN 0-521-56505-7.
  15. KELLEY, LIAM C. (2014), "Nggawe Narasi Lokal: Roh, Impen, lan Ramalan ing Delta Sungai Abang Abad Pertengahan", Ing ANDERSON, JAMES A.; WHITMORE, JOHN K. (eds.), Pertemuan China ing sisih Kidul lan Kulon: Nguatake Watesan Api Loro Milenium, Amerika Serikat: Brills, kaca 78-106
  16. KIERNAN, BEN (2019). Việt Nam: sejarah wiwit jaman biyen nganti saiki. Universitas Oxford Press. ISBN 978-0-190-05379-6.
  17. KIM, NAM C.; LAI, VAN TOI; TRINH, HOANG HIEP (2010). "Co Loa: investigasi ibukutha kuno Vietnam“. Purbakala 84 (326): 1011-1027. doi: 10.1017 / S0003598X00067041. S2CID 162065918.
  18. KIM, NAM C. (2015). Asal Usul Vietnam Kuno. Universitas Oxford Press. ISBN 978-0-199-98089-5.
  19. KIM, NAM C. (2020), "Jalur Menuju Komplekitas Sosial lan Kekuwatan Negara: Muncul saka Asia Tenggara“, Ing BONDARENKO, DMITRI M. KOWALEWSKI, STEPHEN A.; KECIL, DAVID B. (eds.), Evolusi Institusi Sosial. Évolusi Sistem-Dunia lan Futures Global, Springer Publishing, kaca 225-253, doi: 10.1007 / 978-3-030-51437-2_10, ISBN 978-3-030-51436-5
  20. LEEMING, DAVID (2001). Kamus Mitologi Asia. Universitas Oxford Press. ISBN 9780195120523.
  21. LI, TANA (2011), “Ringkesan Geopolitik“, Ing LI, TANA; ANDERSON, JAMES A. (eds.), Teluk Tongking Liwat Sejarah, Pennsylvania: University of Pennsylvania Press, kaca 1-25
  22. LI, TANA (2011), “Jiaozhi (Giao Chỉ) ing Teluk Tong Periode Han“, Ing LI, TANA; ANDERSON, JAMES A. (eds.), Teluk Tongking Liwat Sejarah, Pennsylvania: University of Pennsylvania Press, kaca 39-53, ISBN 978-0-812-20502-2
  23. LOEWE, MICHAEL (1986), "Tilas wangsa Han", Ing TWITCHETT, DENIS C.; FAIRBANK, JOHN KING (ed.), Sejarah Cambridge China: Jilid 1, Kerajaan Ch'in lan Han, 221 BC-AD 220, Cambridge: Cambridge University Press, hlm. 110–128
  24. MCLEOD, MARKAH; NGUYEN, THI DIEU (2001). Budaya lan Adat istiadat Vietnam. Greenwood (diterbitake 30 Juni 2001). ISBN 978-0-313-36113-5.
  25. MIKSIC, JOHN NORMAN; YIAN, GO GEOK (2016). Asia Tenggara Kuno. Taylor & Francis. ISBN 978-1-317-27903-7.
  26. MILBURN, OLIVIA (2010). Kamulyan Yue: Terjemahan Yuejue shot sing Diandharake. Sinica Leidensia. 93. Penerbit Brill. ISBN 978-90474-4-399-5.
  27. O'HARROW, STEPHEN (1979). "Saka Co-loa nganti Revolusi Suster Trung: Viet-Nam Kaya Wong Tionghoa“. Perspektif Asia. 22 (2): 140–164. JSTOR 42928006 - lumantar JSTOR.
  28. JAMIESON, NEIL L. (1995). Ngerti Vietnam. Universitas California Press. ISBN 9780520201576.
  29. SARDESAI, DR (2005). Vietnam, Biyen lan Saiki. Publikasi Avalon. ISBN 978-0-813-34308-2.
  30. SCHAFER, EDWARD HETZEL (1967), Manuk Vermilion: Gambar T'ang Kidul, Los Angeles: Universitas California Press
  31. TAYLOR, KEith WELLER (1983). Kelahiran Vietnam. Universitas California Press. ISBN 978-0-520-07417-0.
  32. TAYLOR, KEith WELLER (2013). Sejarah Vietnam. Universitas Cambridge Press. ISBN 978-0-521-87586-8.
  33. TERRY F. KLEEMAN (1998). Ta Chʻeng, Kesempurnaan Gedhe - Agama lan Etnis ing Kerajaan Milenium Tiongkok. Universitas Hawaii Press. ISBN 0-8248-1800-8.
  34. WATSON, BURTON (1961). Cathetan Sejarawan Agung China. Universitas Columbia Press.
  35. WU, CHUNMING; ROLETT, BARRY VLADIMIR (2019). Budaya Maritim Prasejarah lan Seafaring ing Asia Wétan. Springer Singapura. ISBN 978-9813292567.
  36. YU, YING-SHIH (1986), "Hubungan luar negeri Han", Ing TWITCHETT, DENIS C.; FAIRBANK, JOHN KING (ed.), Sejarah Cambridge China: Jilid 1, Kerajaan Ch'in lan Han, 221 BC-AD 220, Cambridge: Cambridge University Press, hlm. 377-463.

Cathetan :
◊ Sumber:  wikipedia.com.
◊ Judhul judhul, kutipan, huruf kapital, teks miring, gambar sepia sing ditampilake dening Ban Tu Thư - thanhdiavietnamhoc.com

BAN TU THƯ
6 / 2021

(Sing Dikunjungi 1,399 kaping, 2 kunjungan dina)
en English
X