ĐINH BỘ LĨNH (924, Hoa Lư - 979, Hoa Lư, 55 taun)

Hits: 107

     ĐINH BỘ LĨNH (924-979) (r 968-979), asline jenenge Đinh Hoàn (丁 桓 1), yaiku sing pertama Kaisar Vietnam sawise mbebasake negara saka aturane Dinasti Han Kidul Cina, uga pangadeg jangka pendek Dinasti Đinh lan tokoh penting ing panyiapan saka Kamardikan Vietnam lan persatuan politik ing abad kaping 10. Dheweke nyawiji Vietnam kanthi ngalahake rolas panglima perang sing mbrontak lan dadi kaisar Vietnam kaping pisanan. Sawise munggah, dheweke ganti jeneng dadi negara kasebut Ồi Cồ Việt. ĐINH BỘ LĨNH uga dikenal kanthi jeneng Dinh Tien Hoang (丁 先 皇; secara harfiah “Đinh, kaisar kepungkur").

Urip lan karir

ĐINH BỘ LĨNH lair ing taun 924 ing Hoa Lư (ing sisih kidul Delta Kali Abang, sing saiki diarani Propinsi Ninh Bình). Tuwuh ing desa lokal nalika bubar Dinasti Tang Tionghoa sing wis nguwasani Vietnam nganti pirang-pirang abad,           ĐINH BỘ LĨNH dadi pimpinan militer lokal nalika isih enom. Saka jaman rame iki, ing kawicaksanan Vietnam independen pisanan muncul nalika panglima perang Ngo Quyen ngalahake Wadya Han kidul ing Pertempuran Pertama saka Kali Bạch Đằng ing 938. Nanging, ing Dinasti Ngô ringkih lan ora bisa nyawiji kanthi efektif Vietnam. Ngadhepi anarki domestik sing diprodhuksi dening kompetisi rolas panglima perang feodal kanggo ngontrol negara, uga ancaman eksternal sing diwakili dening Han kidul, sing nganggep awake dhewe minangka ahli warise kanggo kerajaan kuno Nan Yue sing ora kalebu ora mung kidul Cina nanging uga Wilayah Bac Bo of Vietnam sisih lor, ỘINH BỘ LĨNH ngupayakake strategi kanggo nyawijikake kanthi politik Vietnam. Sawise mati pungkasan Raja Ngô ing 965, dheweke nyekel kekuwatan lan ngedegake kerajaan anyar sing ibukuthane ana ing distrik asal saka Hoa Lư. Kanggo netepake legitimasi ana hubungane karo wangsa sadurunge, dheweke nikah karo wanita saka Kulawarga Ngô.2

        Iing taun pisanan pamrentahane, ĐINH BỘ LĨNH ati-ati banget supaya ora musuhan Han kidul. Nanging, ing 968, dheweke njupuk langkah provokatif kanggo nggunakake judhul Kaisar (Hoàng Đế) lan kanthi mangkono ngumumake kamardikan saka Overlordship Cina. Dheweke nggawe Dinasti Đinh lan ngarani kerajaane Ồi Cồ Việt. Nanging pandangane bakal owah nalika kuwasa Dinasti Song dicaplok Han kidul ing taun 971. Ing taun 972, ĐINH BỘ LĨNH nuwuhake kekarepan karo song kanthi ngirim misi pajeg kanggo nduduhake kesepakatan marang Kaisar Cina. Kaisar Taizu saka Song mengko dikenali ing Panguwasa Viet as Giao Chỉ Quận Vương (Raja Giao Chi), judhul sing nyebutake hubungan teoritis vassalage nalika ngirim menyang kekaisaran. Wis ngerti Militèr Song bisa uga, lan kepengin njaga kamardikan negarane, ĐINH BỘ LĨNH entuk perjanjian non-agresi kanggo ngganti upeti sing kudu dibayar Pengadilan Cina saben telung taun.

Hubungan luar negeri

      In saliyane kanggo ngatur hubungan karo China, ĐINH BỘ LĨNH kanthi semangat mbenakake administrasi lan angkatan bersenjata saka Vietnam kanggo ngiyatake dhasar negara anyar. Dheweke nggawe istana kerajaan lan hierarki para pegawai negeri sipil lan militer. ĐINH BỘ LĨNH uga nganakake sistem kaadilan sing ketat, ing endi pengkhianatan bisa dihukum amarga dimasak ing wadhah minyak sing nggodhok utawa diwenehi panganan menyang macan kurungan, supaya bisa nyegah penganut kabeh wong sing ngancam ordo anyar ing kerajaan kasebut.

Rajapati Đinh Bộ Lĩnh

       HNanging, Đinh Bộ pamaréntahan Lĩnh ora let suwe. Ing taun 979, pejabat istana, sing diilhami dening ngimpi, mateni wong loro kasebut Ộinh Bộ Lĩnh lan putrane mbarep Đinh Liễn nalika lagi turu ing pelataran istana. Pembunuh kasebut kanthi cepet dicekel lan diukum dening jenderal Nguyễn Bặc. BỘ LĨNH digenteni karo putrane sing isih nem taun Dinh Phe De.

        The Dinasti lagu pengin njupuk kauntungan saka kahanan sing gelisah ing Ồi Cồ Việt supaya bisa madeg maneh Kontrol Cina liwat negara kasebut, lan ngirim tentara kanggo nyerang Vietnam. Ing krisis iki, LÊ HOÀN, panglima pimpinan Tentara inh Bộ Lĩnh, mlebu ing vakum kekuwatan, ngilangi kaisar bocah, ngilangi lawane ing pengadilan, lan mlebu hubungan illicit karo Maharani Permaisuri Nganggo Nga. LÊ HOÀN ngalahake Nyerbu lagu, ngumumake awake dhewe Kaisar, lan didegake ing Dinasti Lê Wiwitan. Dheweke terus nelpon negara kasebut "Ồi Cồ Việt. "

Cathetan Suku

  1.  TRẦN TRỌNG KIM ujar ing Yen sampeyan ngerti: "Có sách chép rằng Đinh Tiên-hoàng tèh la Hoàn , chứ không phải là Bộ Lĩnh. Yen sampeyan ngerti aku ora ngerti apa sing sampeyan ngerteni. Nh ”ng xét trong ”Khâm-định Việt-sử” vá các sách khác thìy chép Đinh bộ Lĩnh chứ không thấy Đinh Hoàn. Ya ora cứ theo sách Khâm-định mà chép. "(Miturut sawetara buku, jeneng asline Đinh Bộ Lĩnh yaiku .))
  2. HỮU NGỌC. Ngumbara liwat budaya Vietnam 2004 - Kaca 393: "Nguyễn Bặc… lan negarawan sing nulungi ộinh Bộ Lĩnh mungkasi periode anarki rolas panglima perang sadurunge Dinasti Đinh. "
  3. Artikel babagan Ộinh Bộ Lĩnh on Vietsciences.free.fr

Cathetan :
◊ Sumber:  wikipedia.com.
◊ 
Judhul judhul, kutipan, huruf kapital, teks miring, gambar sepia sing ditampilake dening Ban Tu Thư - thanhdiavietnamhoc.com

BAN TU THƯ
6 / 2021

(Sing Dikunjungi 1,332 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X