TEMPAT SENI MARTIAL - Panggonan sing nggegirisi kanggo ALLAH Seni Martial - Part 1

Hits: 143

HUNG NGUYEN MANH

miturut Dai Nam thuc luc [Nami Nam thực lục] (Annals saka Dai Nam) (volume 17), sing Nguyen [Nguyễn] Dinasti mbangun sistem feudal sing stabil lan nggunakake seni beladiri kanggo mungkasi pemberontakan petani. Pimpinan militer uga ngalami gelut nglawan para Tay Son [Tây Sơn] lan mateng liwat cara kasebut. Dadi, sawise entuk kacepetan, Kaisar mrentah nggawe sekolah seni beladiri lan ngadegake candhi seni beladiri ing njero Hue [Huế], kastil empayar (sisih lor Kali Huong [Hương]). Kuil seni beladiri dibangun ing taun 1835, Taun Kambing, ing Sawijining Ninh [Sawijining Ninh] Desa, Huong Tra [Hương Trà] Kecamatan). Bo Le [Bộ Lễ] (Menteri Pesta) netepake sakumpulan cathetan, njupuk informasi saka Ly [Ly] wangsa Ly Thuong Kiet [Sampeyan ora ngerti] ngalahake Tong [Tống] prajurit; Tran Quoc Tuan [Trần Quốc Tuấn] wis akeh kamenangan lan nulis manual Militer manual; Tran Nhat Duat [Ora Ngerti] dikalahake Nguyen [Nguyên] tentara kanthi kamenangan kamulyan. Sajrone Le [] dinasti, Dinh Liet [Inh Liệt] minangka pimpinan kanggo pacaran Wu (China). Ing dhaptar, ana prestise lan ambisius Le Ngoi [Lê NgôiÊngg. Ing ngisor Le Trung Hung'Lê Trung Hưng] mrentah, Hoang Dinh Ai [Hoàng Đình Ái] wis akeh sukses nggunakake busur lan pedhang.

Pimpinan militer sing duwe kekuwatan fisik sing luar biasa bisa nindakake keahliane ing ngarep Kaisar lan entuk promosi tanpa pamuji. Tuladhane, Mac Dang Dung [Mạc Dăng Dung] minangka nelayan sing nduweni kekuwatan sing apik. Sepisan, dheweke lunga menyang ibukutha. Nalika ngliwati Giang Vo [Giảng Võ] Sekolah, dheweke weruh pegulat lan angkat bobot sing saingan ing ngarep Kaisar. Ndelok pemenang dadi sombong sawise menang, Mac Dang Dung [Mạc Dăng Dung] njaluk idin kanggo saingan karo pemenang. Nanging, Kaisar njaluk supaya dheweke nindakake ngangkat. Dheweke ngangkat rong bobot atusan kilo tanpa kringet lan dadi juara bobot angkat. Mac Dang Dung [Mạc Dăng Dung] kinurmatan dadi pimpinan kabeh pegulat lan angkat bobot. Sawise iku, dheweke milih Apa chi huy su [Đô chỉ huy sứ] (Panglima). Mengko ing, Mac Dang Dung [Mạc Dăng Dung] ngalahake mungsuh lan menang kekuwatan.

Sawise iku, dheweke nggayuh tahta lan nggawe Mac [Mạc] Dinasti. Sanajan wis ana kaisar, seni beladiri mlayu ing getih, saengga mesthi kepengin bersaing karo mandarin seni bela diri ing pengadilan imperial. Sapa wae sing kalah marang bakal ditolak. Nalika ketemu lulusan seni beladiri anyar, dheweke bakal nantang dheweke kanggo ngalahake dheweke supaya bisa dadi lulusan resmi.

sak Nguyen [Nguyễn] Jaman Lords, Dao Duy Tu [Dào Duy Từ] misuwur amarga licik, lan manual manual militer. Ana Ton Sing Thuan [Kamangka Thuần] sing ngalahake mungsuh; Nguyen Huu Tien [Nguyễn Hữu Tiến] lan Nguyen Huu Dat [Nguyễn Hữu Dật] sing ngalahake Trinh [Trịnh] pasukan kaping pirang-pirang kanthi kavaleri. Dening wektu Nguyen [Nguyễn] dinasti, ana Chu Van Tiep [Chu Văn Tiếp], Vo Tanh [Võ Tánh] sing licik lan wani. Uga Ton Sing Hoi [Sabanjure Hội] wis akeh kaluwihane; Nguyen Van Truong [Nguyễn Văn Trương] ngalahake Tay Son [Tây Sơn] tentara; Nguyen Hoang Duc [Nguyễn Hoàng Đức] jenenge Jenderal Tiger. Antarane nembelas pimpinan militer, ana telulas nyembah ing Mie lich dai de vuong [Yen sampeyan ngerti] lan rong puluh lima disembah ing Mieu Thai [Aku wis miu] lan Ing kene [Yaiku] saka Nguyen [Nguyễn] Dinasti.

Ing taun kaping 20 Minh Mang'Minh Mạng] pamaréntahan (1839), pengadilan Kaisar mrentahake telung gelut istana kanggo didhekake ing pekarangan ngarep Kuil seni beladiri kanggo sepuluh mandar seni beladiri. Ing stele diukir jeneng, kampung halaman, judhul, lan kontribusi nalika pamrentahan ing Gia Long [Gia Long] lan Minh Mang [Minh MạngÊngg. Padha: Truong Minh Giang [Trương Minh Giảng] (Gia Dinh [Gia Định]), Pham Huu Tam [Phạm Hữu Tâm] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Ta Quang Cu [Tạ Quang Cự] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Nguyen Xuan [Nguyễn Xuân] (Thanh Hoa [Thanh Hoá]), Pham Van Dien [Phạm Văn Điển] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Phan Van Thuy [Phan Văn Thủỵ] (Quang Nam [Quảng Nam]), Mai Cong Ngon [Mai Công Ngôn] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Le Van Duc [Lê Sabanjure (c] (Vinh Long [V Longnh Long]), Tran Van Tri [Apa Sampeyan Trín] (Gia Dinh [Gia Định]), Lan Ton Bat sing [Tôn Thấ Bạt] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]). Ing taun 1854, didakwa saka "premeditation" ing revolusi saka Hong Bao [Hồng Bảo] (seduluré Tu Duc [Tự Đức]), jeneng Ton Bat sing [Tôn Thấ Bật] dicopot saka stele.

ing Tu Duc'T Đức] mrentah, ana rong stel maneh sing dibangun tien si vo [tiến sĩ võ] (dokter saka beladiri seni), master ngukir sing lulus telung pamuji seni beladiri: ing Taun Kerbau (1865), Taun Naga (1868), lan Taun Snake (1869). Padha: Vo Van Duc [Ing Văn Đức] (Quang Nam [Quảng Nam]), Vo Van Luong [Apa Sampeyan] (Quang Tri [Quảng Trị]), Van Van [Vau Vân] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Pham Hoc [Phạm Học] (Quang Nam [Quảng Nam]), Nguyen Van Tu [Nguyễn Văn Tứ] (Binh Dinh [Bènn Định]), Duong Viet Thieu [Ora Ngerti] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Nindakake Van Kiet [Đỗ Vai Kiệt] (Quang Tri [Quảng Trị]), Dang Duc Tuan [Đặng Đức Tuấn] (Binh Dinh [Bènn Định]), Tran Van Hien [Nganti Saiki] (Ban Pang Wong [Thừa Thiên Huế]), Lan Le Van Truc [Lê Văn Trực] (Quang Binh [Quảng Wong])1

Nanging, sajrone persetujuan resmi, Minh Mang [Minh Mạng] nambah sawetara kritéria: Kaping pisanan, wong kudu wis bukti, lan bisa nemtokake conto kanggo generasi sabanjure. Amarga kritéria kasebut, sawetara wong bisa ngilangi dhaptar, kalebu Ly Thuong Kiet [Sampeyan ora ngerti], sing dadi mantri (?)

Tran Nhat Duat [Ora Ngerti], Dinh Liet [Inh Liệt], Hoang Dinh Ai [Hoành Đình Ái] mung katon minangka pimpinan militer ing medan perang. Kejabi, ana uga sawetara mandar ing Nguyen [Nguyễn] Dinasti mung dianggep minangka penasehat latar mburi. Ton Sing Thuan [Kamangka Thuần] mung minangka voet, ora cao liet. Nguyen Hoang Duc'Nguyễn Hoàng Đức] bakat ora nggumunake.

Akhire, Minh Mang [Minh Mạng] disetujoni kanggo enem mandarine kanggo disembah ing Nha giai vu ta huu [giải vũ tả hữu] (omah kiwa lan omah sing bener). Tran Quoc Tuan [Trần Quốc Tuấn] lan Le Khoi [Lê Khôi] minangka jendral terkenal saka dinasti sadurunge. Dhaptar sing disetujoni uga kalebu Nguyen Huu Dat [Nguyễn Hữu Đạt] lan Nguyen Huu Truong [Nguyễn Hữu Trương] sing dadi jendral sing misuwur nalika Jenderal Nguyen [Nguyễn] Dinasti.

Kanggo ngurus kuil seni beladiri, ana rong puluh warga sipil ing omah sing ngurusi ibadah taunan kaping pindho ing musim semi. Rong ibadah kasebut ditindakake sawise nindakake ibadah ing Lich dai de vuong [Lich đại đế vươngÊngg. Penyediaan upacara kanggo nyembah kasebut kalebu siji kebo, wedhus, loro babi, lan limang tray ketan.

… SULIT…

BAN TU THU
12 / 2019

CATETAN:
◊ Gambar - sumber: vn.360plus.yahoo.com

Deleng maneh:
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 1
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 2
LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 3

(Sing Dikunjungi 130 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X