TEMPAT SENI MARTIAL - Panggonan sing nggegirisi kanggo ALLAH Seni Martial - Bagean 2

Hits: 490

HUNG NGUYEN MANH

… Terus…

    Saiki, nalika ndeleng dhaptar pimpinan militer nyembah ing Kuil seni beladiri, kita kaget ndeleng manawa Menteri Pesta Rapat nyathet referensi kasebut dudu saka Kuil seni beladiri nalika Le [woh pir] Dinasti nanging saka Temple seni beladiri China. Ana sepuluh jenderal sing diarani "Thap triet phoi huong"[Thếp triết phối hưởng] saka Duong [Êngg] Dinasti, kalebu Kong Kong Thai [Thái Công], Truong Luong [Trương Lương], Dien Nhuong Thu [Niền Nhượng Thư], Ton Vo Tu [Tôn Võ Tử], Ngo Khoi [Ngô Khởi], Nhac Nghi [Nhạc Nghi], Han Tin [Han Tin], Gia Cat Luong [Gia Cat Lượng], Ly Tinh [Sampeyan ora], Ly Tich [Sampeyan ora].

    Nanging, jendral rong Bach Khoi [Bởch Khởi] lan Ngo Khoi [Ngô Khởi] dicopot saka dhaptar lan papat liyane ditambahake: Kuan Trong [Quản Trọng], Quach Tu Nghi [Kuwi], Ly Thanh [Lh Thanh], lan Pham Lai [Phạm Lai].

    Secara total, ana rolas mandarine sing disembah dening Vietnam lan China.

    Kementrian Ritaun menehi perhatian Kong Kong Thai [Thái Công], Khuong Thai Cong [Khương Thái Công] (Le [Lê] Dinasti nyalin stereotaip saka China). Kajaba iku, mandarine iki nyembah kudu dadi pimpinan militer sing misuwur wiwit dinasti Xuan Thu sing dadi murid Kong Kong Thai [Thái Công].

    Dikenal yen ing Kuil seni beladiri China, ana papat wong sing judhul: Ton Vo Tu [Tôn Võ Tử], Dien Nhuong Thu [Điền Ora ư], Kuan Trong [Quản Trọng], Ly Tinh [Sampeyan oraÊngg. Uga ana limang wong liya sing duwe karir militer: Truong Luong [Trương Lương], Han Tin [Han Tin], Gia Cat Luong [Gia Cat Lượng], Quach Tu Nghi [Kuwi], Ly Thanh [Lh ThanhÊngg. Kajaba iku, ing dhaptar Candi seni beladiri, ana telung jenderal sing misuwur: Nhac Phi [Nhạc Phi], Luu Co [Lưu Cơ], lan Vuong Thu Nhan [Apa Sampeyan Ora].

    Miturut Menteri Pesta, Pham Lai [Phạm Lai] ora pantes disembah; Nhac Nghi [Nhạc Nghi] ora ngrampungake karir seni beladiri; Ly Tich [Sampeyan] ngala "abdi"; Bach Khoi [Bởch Khởi] didakwa "mateni sing dikalahake." Ngo Khoi [Ngô Khởi], kanthi martabat sing murah, mateni bojone supaya bisa dadi umum. Luu Co [Lưu Cơ] duwe kegiatan sing curiga. Vuong Thu Nhan [Ora Ngerti] nyembah ing Van Mieu [Pilih Miếu] (Kuil Sastra) wis. Pungkasan, Kaisar Minh Mang [Minh Mạng] disetujoni siji liyane, Tu Dat [Ừt], sing nggawe dhaptar sewelas jenderal kanggo disembah.

    Kamentrian Rites bangga karo dhaptar sing disetujoni karo Kaisar kanthi semangat: "Bangsa kita, wiwit wilayah saka Dinh, Le, Ly, Tran [Đinh, Lê, Lý, Trần] Dinasti, duwe jendral apik. Wiwit wiwitan nganti tengah wilayah ekspansi, kontribusi wong-wong sing patut kita kabeh wis kacathet ing sejarah ”. Nanging, dhaptar kasebut disetujoni kanggo milih jenderal sing pinunjul kanggo disembah.

    Kanggo mbangun Kuil seni beladiri uga Temple Sastra, ing Nguyen [Nguyễn] Dinasti menehi perhatian akeh kanggo feng-shui, lanskap lan lingkungan:

Kuil Sastra ditanam karo wit pinus. Temple of Martial arts nandur karo wit almond.
Kalih larik kalorum bisa dideleng ing sisih loro Pengadilan Kurban Negara

[Yen sampeyan ngerti, Sampeyan ora bisa ngerti
Yen sampeyan ngerti sampeyan.]

    Kuil seni beladiri diubengi dening kuburan kanthi wates sekitar 400 meter. Bangunan kasebut kalebu siji candhi utama kanthi arsitektur unik. Wilayah utama dumadi saka telung kompartemen lan loro ngeculake. Wilayah ngarep dumadi saka limang kompartemen. Ing ngarep ana omah kiwa lan omah sisih tengen sing padha adhepan. Ing njobo candhi dibangun a Te sinh mangkono [T sinh sở], papan kanggo nyembelih kewan kanggo dikorbanake.

CATETAN:
1: Temple of Gods and Martial arts, biasane diarani Temple of Gods utawa Temple of Martial arts.
2: Sumber: vi.wikipedia.org/wiki/Vo mieu Hue
◊ Gambar - sumber: wikipedia.org

BAN TU THU
12 / 2019

Deleng maneh:
◊  LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 1
◊  LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 2
◊  LITERATUR TRADISIONAL lan SENI MARTIAL VIETNAM - Bagian 3

(Sing Dikunjungi 1,492 kaping, 1 kunjungan dina)
en English
X